Post entry

Insplanet: ett Avanza i repris

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Insplanet har alla möjligheter att nå åtminstone 5 procents marknadsandel inom några år. Då är bolaget sex gånger så stort och skulle med en oförändrad rörelsemarginal kunna tjäna 5 kr/aktie och handlas till ca 60-80 kr. Köp.

Insplanet förmedlar sakförsäkringar över internet och telefon. Insplanet samarbetar med en rad försäkringsbolag och hjälper kunden att teckna billigast möjliga försäkring. Jodå, testa själv, man hinner inte skicka iväg förfrågan förrän man har en säljare i luren.

Insplanet har alla förutsättningar att göra om det Avanza och Nordnet har gjort på sparandemarknaden. Avanza och Nordnet har idag betydande marknadsandelar på privatmarknaden för aktiehandel och sparande är mycket lönsamma. Internetmäklarnas fantastiska utveckling har möjliggjorts av att de etablerade bankerna inte valt att konkurrera med pris utan förlitat sig på att kunderna är trogna i all evighet. Insplanet är den stora utmanaren på försäkringsmarknaden och utgör den ledande utmanaren till de etablerade aktörerna. Bolaget har en intäktsmodell med beståndsintäkter som ökar stabiliteten i vinstutvecklingen.

Faktorer som talar för Insplanet är den enorma marknadspotentialen, att oligopolstrukturen på sakförsäkringsmarknaden gör det svårt för de ”gamla” bolagen att göra motstånd. De ”gamla” bolagen har många kunder som av gammal vana och bolagskännedom även fortsatt väljer att var kund oavsett pris. Det hjälper Insplanet som genom sin slimmade kostnadskostym succesivt kan ta över kund efter kund från de gamla ”trötta”.

Marknadspotentialen är enorm. Marknaden för sakförsäkringar i Sverige är betydande och uppgår till närmare 35 miljarder kronor. Insplanet förmedlade en premievolym på 268 miljoner kronor under 2006 vilket alltså motsvarar väl under 1 procent. Här finns möjligeter att växa.

Marknaden domineras idag nästan totalt av fyra etablerade bolag (LF, IF, Folksam och TryggHansa). De etablerade bolagen har därför valt att ta bra betalt för sina försäkringar, har höga kostnader, och väljer tydligt att marknadsföra sitt varumärke och tala tyst om pris. De ”gamla” aktörerna har sannolikt allt att förlora på att konkurrera med priset. Det är för dom betydligt enklare att upprätthålla den goda lönsamheten på varje kund än att ge sig in i priskrig som sannolikt kräver omfattande kostnadsrationaliseringar (för svårt beslut att fatta).

Försäkrings- och banktjänster har det gemensamt att de ofta upplevs som komplicerade och betydelsefulla för kunden. Kunden vill känna att de får tillbaka pengar om något skulle hända. Särskilt äldre personer tenderar att välja ett försäkringsbolag som man känner till och har svårt för att byta leverantör. Sanningen är nog att kunderna är lagom trögrörliga, vilket gör att de ”gamla” bolagen håller uppe försäkringspremierna och bidrar till den goda lönsamheten i Insplanet med sin mer ”slimmade” kostnadskostym.

Insplanet noterades på First North strax före sommaren till ett pris av 16 kronor. Kursutvecklingen var synnerligen stark fram till januari då aktien toppade på 34 kronor. Efter en något svag bokslutskommuniké har aktien tagit omotiverat mycket stryk i den allmänna börsturbulensen och handlas idag kring 24 kronor. Det var inte så att bolaget rapport var dålig utan att förväntningarna hade skruvats upp något för högt.

Insplanets börsvärde ligger på 280 miljoner kronor. Intäkterna för 2006 uppgick till 52 miljoner kronor och utgörs av den provision som erhållits från försäkringsbolagen. Under året förmedlades 86 000 försäkringar. Insplanet redovisar aktivt premiebestånd uppgående till dryga 260 miljoner med en 10-procentig årlig provisionsnivå vilket ger en stabil bas att stå på inför det kommande året. Rörelseresultat uppgick till 13,5 miljoner kronor och vinsten per aktie blev 0,86 kronor. För 2007 räknar jag med en omsättning på 76 miljoner kronor och ett rörelseresultat på 19,8 miljoner kronor vilket ger V/A om 1,36 kr.

Det ska medhållas att på kort sikt är inte aktien ett fynd men det kompenseras väl av de fantastiska möjligheter företaget står inför. Bolaget har alla möjligheter att nå åtminstone 5 procent av marknaden inom några år. Då är bolaget sex gånger så stort och skulle med en oförändrad rörelsemarginal kunna tjäna 5 kr/aktie och handlas till ca 60-80 kr.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?