Post entry

JLT Mobile Computers: Stryktåliga datorer får nobben

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

JLT Mobile Computers som utvecklas stryktåliga datorer har det svårt att visa vinst sedan ett par år tillbaka. 2011 har inte börjat bra heller och tills dess att vi ser ett par kvartal av vinst är vi negativa till aktien. Rekommendationen blir Sälj.

JLT Mobile Computers utvecklar, som bolaget själv uttrycker det, stryktåliga datorer som ska tåla fukt, damm, vibrationer, elektromagnetiska fält eller extrema temperaturer. De områden som efterfrågar en sådan här värsting är transport, lager/logistik, skogsbruk, gruvdrift, automation och militär- och räddningsfordon. Deras huvudsakliga försäljning är till Europa och USA. Efter ett par år av röda siffror för rörelseresultatet kunde man förvänta sig att bolaget börjar visa vinst igen på grund av den återhämtning som skedde under 2010 i världsekonomin. Tyvärr lyckades inte bolaget med detta och visade ett rörelseresultat på -7,1 Mkr (-8,8) för år 2010 (2009). Det råder prispress på marknaden för elektronikvaror överlag och det påverkar även JLT. Ett bolag kan gå med förlust en begränsad tid innan en nyemission inträffar om inte bolaget vänder till en vinst igen. Den nya VD:n Per Holmberg som tillsattes med stor förväntan under 2009 har tyvärr inte lyckats vända bolaget till vinst.

Under 2010 har JLT gjort investeringar för att förbättra kvaliteten och bli mer kostnadseffektiva. Sådana åtgärder är alltid bra men tills vi ser att det ger ett ordentligt avtryck på kostnadssidan känner vi oss tveksamma. Att vi är tveksamma till att investeringar har gett effekt kan vi se på bruttomarginalen för Q1 2011 då bruttomarginalen uppgick till 18,9 % (26,9) med ett rörelseresultat på -1,2 Mkr (0,2). Enligt VD:n ska dock kostnadsbesparningarna ge ordentliga avtryck under Q3 och Q4. Vi ska alltså med andra ord inte förvänta oss något bättre resultat för Q2. Det som också har pressat marginalen är dollarn som har blivit svag. Detta påverkar JLT kraftigt då USA är en större marknad för JLT. Vi ska dock inte börja sia om dollarkursen för 2011.

JLT är ett förhoppningsbolag i meningen att bolaget ska börja vända till vinst igen och expandera. En expansion med prispress i bagageluckan är tufft och pressar rörelsemarginalen. Tillväxten har varit väldigt svajigt med en omsättning 2006 på 116 Mkr till en omsättning 2010 på 108 Mkr. Det är alltså ingen rak kurva uppåt vi ser här och det gör oss lite nervösa inför framtiden. Det VD:n Per Holmberg behöver göra är att visa att JLT kommer att vända till vinst igen genom att både öka omsättning och så småningom marginalen.

Produktionen sker i Sverige för att jämföra med konkurrenten Aqeri Holding som har flyttat produktionen till lågkostnadsland. Det finns en balans mellan kvalité och kostnadsnedskärningar och den balansen ska vi inte börja debattera om och heller inte om huruvida JLT borde flytta produktionen utomlands. Det har både sina fördelar och nackdelar.

Att gå in på värderingen blir ganska missvisande då bolaget inte visar någon vinst. Först när vi ser att Per Holmberg kan leverera och USA-marknaden, likväl USA:s ekonomi som helhet, återhämtar sig är vi negativa till aktien. Risk/Reward ser inte positivt ut då vi istället inväntar ett par kvartal av positivt resultat och en ökad omsättning. Först då vågar vi lägga en guldpeng i aktien. Rekommendationen blir Sälj.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?