Post entry

Know IT: Lågvärderat företag med hög tillväxt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Know IT är ett företag som i börsoron fått en låg värdering trots relativt stabila kunder samt lågt p/e och god tillväxt.

Know IT tillhandahåller IT-tjänster. De försöker ha sin verksamhet nära kunderna och har därför många kontor i Sverige. Även utomlands har de ett antal kontor, tex. i Tallin, Oslo och Kina. Tjänsterna som de tillhåller kunderna är t.ex. hjälp med testverksamheten av deras IT-system samt utveckling av skräddarsydda IT-system.

Kunder

Know IT har många kunder, en stor del större företag eller statliga organisationer. De tio största kunderna står för 44% av omsättningen. De 20% största står för 57% av omsättningen. Därmed känns inte Know IT:s beroende av enskilda kunder alltför stort och dessutom löper avtal ofta över flera åt. Några av de större kunderna är Rikspolisstyrelsen, Saab och AstraZeneca.

Expansionsmöjligheter

Know IT är verksamma på 21 orter i Sverige samt i Norge, Estland och Kina. Att de har kontor i olika länder gör det lättare att identifiera och ta tillvara möjligheter att expandera utomlands.

Tillväxt

2007 var tillväxten 29% varav 4% av ökningen var genom förvärv och resten genom organisk tillväxt. Det känns som en bra mix, det är att föredra att större delen av tillväxten är organisk eftersom det kan vara klurigt att få förvärv att fungera bra tillsammans med övrig verksamhet. Första kvartalet 2008 fortsatte tillväxten i samma takt.

Hot

Största hotet som jag ser det är problem att rekrytera kvalificerad arbetskraft. Personligen tror jag dock att Know IT kommer lyckas hyfsat med att rekrytera personal eftersom de verkade lyckas så bra med det bra år 2007 då antalet anställda ökade nästan 30%. Dock kommer personaltillgången med stor sannolikhet vara en begränsande faktor. Det näst största hotet är om efterfrågan på IT-tjänster skulle sjunka kraftigt. Till viss del är Know IT skyddade mot detta eftersom deras avtal ibland löper över flera år. De har även sagt att en nedåtgående konjunktur kan vara bra för dem eftersom de då kan rekrytera lättare från deras konkurrenter.

Skulder

Know IT har skulder på lite mer än två årsvinster räknat på 20007 års vinst, lägre på 2008 års vinst. Soliditeten är på 40%. Inte så mycket att vara oroad över i dagsläget.

Värdering

För 2007 blev vinsten 5,21 kr efter skatt. I skrivandets stund står kursen i 61,75 kr som senaste avslut. Det innebär ett p/e på 12,85 på 2007års vinst. Om man antar att 2008 års vinst blir 25% högre, 6,51 kr, så får vi ett p/e för 2008 på 9,49. Dagens börsläge är instabilt och därför kan ingen skyhög värdering komma ifråga men jag anser att Know IT förtjänar ett p/e på 2008 års vinst på minst 13 i dagsläget. Därför sätts riktkursen till 84,50 kr och då finns det definitivt mersmak. Det motsvarar en uppgång på 37%.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?