Post entry

LUPE : Bäst i klassen!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Lundin Petroleum är bäst i klassen bland de olje- och gasproducerande bolagen på Nordiska börsen. Ledningen visar gång på gång på bra beslut till ägarnas fromma. Dessutom har kursdiagrammet vänt upp efter en lång tids fall menar medlemmen Anders Hedström och rekommenderar köp.

Fundamenta. Lundin Petroleum är ett olje- och gasproducerande bolag med fyndigheter i Europa, Ryssland, Fjärran Östern och Afrika. Under 2006 ökade de beräknade och bekräftade oljereserverna 29 % till 176,4 miljoner oljeekvivalenter.

Lundin Petroleum har de senaste åren skapat stora vinster till ägarna (794.4 MSEK 2006 och 995 MSEK 2005). Under 2006 hade bolaget dock en del produktionsproblem och leveransförseningar, främst i off-shoreverksamheten i Nordsjön.

Viking Oil & Gas. Under mars 2007 lade Lundin Petroleum alla de nordsjöbaserade verksamheterna i ett nytt bolag, Viking Oil & Gas, som ska noteras på börsen under andra kvartalet 2007, där 50,1 % av aktierna i företaget ska bjudas ut till allmänheten. På detta sätt skapar företaget optimalt värde för sina ägare, och en bra grund för Viking som står inför stora investeringar i de åldrande UK-plattformarna och den outnyttjade norska Alvheim-delen av Nordsjön som beräknas börja producera under första halvåret 2007.

Summa summarum: Med p/e på 29,24 kunde man tro att det är dyrt. Men ledningen i Lundin Petroleum med Ian H. Lundin i spetsen har bevisat gång på gång att de tar bra beslut och jag väntar mig även fortsättningsvis ett bra resultat.

Teknisk Analys.

Aktien bottnade ur i februari/mars efter en lång nedgång ifrån ett kurshögsta på 114 i maj 2006. Det är många fina signaler som pekar på köp i dagsläget. Både i kursdiagrammet samt i stochastics 100 dagar har det skapats flera högre bottnar från ett lågt utgångsläge. Precis nu i början på april så bryter 50-dagars moving average, det långsammare 200-dagars moving average och det har visat sig vara en ”bekräftare” av en vänd trend. Den negativa trenden från maj 2006 bröts i mitten av mars och nu när motståndet på 80kr bröts är aktien i en positiv trend.

Det som nu håller kursen nere är motståndet på 85kr som verkar ganska starkt, så kursen pendlar mellan 80 och 85 i dagsläget. Om/när 85-motståndet blir ett stöd så är nästa steg 95 och sen kanske 110 på lite sikt.

Slutligen säger jag att Lundin Petroleum är ”Bäst i klassen” bland olje- och gasföretagen på den Nordiska listan. Dessutom är det ett bra läge tekniskt att kliva in nu i aktien som vänt upp snyggt efter en lång tids fallande kurs.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?