Post entry

Micro Systemation: delar ut pengar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Kan ett IT-bolag med programutveckling och tillhörande konsultverksamhet, vara något? Med viss tvekan, ja!

Micro Systemation tillhör en branch som pressas hårt av konkurrens, och konsulter brukar vara de första som får gå när konjunkturen stramar. Första observansen är att bolaget inte längre har några förlustaavdrag. Det har tidigare hjälp till att förbättra vinsten avsevärt. Resultatet efter finansiella poster och skatt minskade till 17,4 Mkr (23,4) då bolaget nu betalar full skatt. Vinsten per aktie minskar med drygt tjugo procent. Det är starkt. Många bolag i samma sektor har fått se större vinstborfall, eftersom att konsulter är bland det första som sparas på i nödtider. Resultat per aktie blev 0.98 kr (1,32). Rörelsemarginalen var 36 % (46). Rörelsemarginalen går tillbaka. Genomsnittet för de tre senaste åren ligger på 32 %. Två skäl anges. Dels kostar expansionen. Dels har konkurrensen hårdnat. Det senare är givetvis oroande. Håller något liknande bolag på att hinna ikapp? Styrkan ligger i att kassaflödet är något lite bättre, än tidigare. Kassaflödet från den löpande verksamheten blev 22,0 Mkr (18,2). Styrelsen föreslår årsstämman att besluta om utdelning av 0,65 kronor per aktie för räkenskapsåret 2008. Det är andra utdelningen i företagets historia, och likartad som den som gavs förra våren. VD, Joel Bollö, inger vissa förhoppningar. Om konjunkturen i USA tar fart under 2009, kan det bli riktgt bra. Med tanke på att fjärde kvartalet normalt är det starkaste. En fastare etablering i USA är strategisk för oss eftersom det är vår potentiellt sett största marknad. Under 2008 svarade den amerikanska marknaden för totalt ca 12 miljoner kronor av vår omsättning. Det kan bli betydligt mer. Det kan vara svårt att bedöma kvaliten hos personalen, men uppenbarligen är ledningen nöjd: "Glädjande nog har vi lyckats få in många nya och bra personer i verksamheten". Kunder som får tillgång till kontinuerliga uppdateringar av produkterna, utbildning och support förnyar oftast sina licenser. Ungefär hälften av intäkterna kommer av att kunderna stannar kvar och uppdaterar. Under 2008 var försnyelsegraden på .XRY 79 procent. Rapporten säger inget om någon oro, inför framtiden. Inte heller ges någon prognos. Försäljningen har legat på 1,60 kr per år, de senaste sex åren. 2008 är den dubbelt så hög: 3,60 kr per aktie.

Vinsten ligger på 0,42 kr i genomsnitt, de senaste sex åren, med förluster 2003 och 2004. Den blev nu två gånger detta: 0,98 kr.

Vinstmarginalen ligger nu på 38 %. Jag tänker mig att den kommer att sjunka ned mot 20 %. Försäljningstillväxten sätter jag till tio procent. Den årliga vinsttillväxten antas, av försiktighetsskäl bli 5 %. Vinsten gick tillbaka tjugo procent, från 2007, och är tämligen svårprognostiserad.

Förhoppningarna har drivit upp P/E-talen. Enligt de förutsättningar jag angett ovan, så tänker jag mig ett prognostiserat P/E-tal på tio, och ett PEG tal på 2,1. Kursen har ökat mer än försäljnings och vinsttillväxt. Det ökar risken.

Bedömning: Bolaget har haft en svajig inkomst, framförallt för 3-4 år sedan, men utdelningen indikerar tillförsikt hos ledningen. Kursen har kommit ned ordentligt och värderingen är därmed måttlig. Jag sätter riktkursen till 14 kronor.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?