Post entry

Micro Systemation:från förhoppningsbolag till tillväxtstjärna

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Micro Systemation är bolaget som gått från ett hypat förhoppningsbolag vid millennieskiftets IT-yra till lönsam snabbväxare. Konkurrensen har dock hårdnat med pris- och marginalpress som resultat. Kan den lönsamma tillväxten fortsätta i framtiden?

Utvecklar och säljer produkter för ”mobile forensics” Micro Systemation grundades 1984, och noterades år 1999. Vid noteringen erbjöd bolaget en produkt vid namn Soft GSM, som var ett mjukvarubaserat GSM-modem. Denna produkt avvecklades och 2004 lanserades produkten XRY. Det är XRY som skapat framgången för Micro Systemation. Produkten XRY används för att läsa data (information, bilder, sms etc.) ur mobiltelefoner och presentera dessa på ett överskådligt sätt. Produkten används framförallt av bl.a. polisen vid olika brott där en mobiltelefon kan innehålla bevismaterial.

Produkten består dels av en hårdvarudel, vilket är en terminal med tillhörande kablar vilken kan ansluta de allra flesta mobiltelefoner till en dator. Den andra delen är programvaran som används för att föra över data och att presentera denna på ett överskådligt sätt. Bolaget erbjuder huvudsakligen tre produkter som säljs i olika utföranden.

  • XRY – lanserades 2004, läser data ur mobiltelefoner och redovisar dessa på ett överskådligt sätt.
  • XACT – lanserades 2008, en påbyggnad av XRY men har möjlighet att även läsa in raderad information från mobiltelefonen.
  • SIM id-Cloner – används för att klona SIM-kort.

XRY och XACT erbjuds i olika utföranden ett exempel är Field Version som innehåller XRY eller XACT tillsammans med en bärbar dator, för att enkelt kunna läsa data ur mobiltelefoner ute på fältet. Ökad konkurrens Micro Systemation är ett mycket lönsamt företag, rörelsemarginalen för helåret 2007 uppgick till hela 47 %. För 2008 hade marginalen sjunkit rejält och uppgick till 36 % för helåret. Den försämrade rörelsemarginalen beror framförallt på två saker: för det första har konkurrensen ökat på marknaden, vilket förmodligen kommer fortsätta att pressa marginalen framöver då Micro Systemation har blivit tvungna att justera priserna när konkurrensen hårdnar. Den andra faktorn är att bolaget har nyanställt och rustat upp bolaget för en fortsatt expansion, vilket dragit upp kostnaderna.

En viktig fråga för en potentiell aktieägare är frågan om vad som är en uthållig rörelsemarginal. För det första kvartalet 2009 fortsatte den ner till 31 % jämfört med 39 % i första kvartalet 2008.

Marknaden är fortfarande i ett tidigt stadium, och det är svårt att sia om i vilken takt den växer. Micro Systemation säljer drygt 95 % på export vilket minskar den geografiska risken och ökar den globala potentialen. Kunderna är framförallt organisationer inom offentlig sektor som t.ex. polis och militär. Detta borgar för att konjunkturkänsligheten är låg, och bolaget lyckades växa 28 % organiskt under 2008.

Affärsmodell med potential Ett av de intressantaste aspekterna med Micro Systemation är affärsmodellen. Då det krävs en licens för att använda produkterna så är kunderna tvungna att betala licenskostnader varje år, och detta ger repetitiva intäkter som ökar ju fler kunder som köper och använder produkterna. För 2008 låg andelen återkommande intäkter på drygt 47 % av försäljningen. Det fina med detta är att kostnaden för förnyelse av licens är låg för Micro Systemation, vilket ger en bra hävstång på resultatet då fler och fler kunder betalar för licensen.

Något mer som talar för bolaget är att kapitalbindningen är mycket låg. Bolaget behöver inga stora kapitalkrävande tillverkningsmaskiner, utan beställer hem delarna och skruvar själva ihop paketen. Dessutom är lageruppbyggnaden liten då en stor del av produkten består av programvara som inte tar någon nämnvärd plats. Att kapitalbindningen är så låg har gett att bolaget har haft en fantastisk avkastning på eget kapital för 2008 på 37,5 %.

Framtid och värdering av aktien Rent finansiellt står bolaget starkt, bolaget har en nettokassa på 44 Mkr eller 2,5 kr/aktie och soliditeten uppgick till drygt 80 % den sista mars 2009.

Som jag nämnt tidigare i analysen så är den stora frågan var rörelsemarginalen landar och den ökade konkurrensen är oroväckande. Under det första kvartalet 2009 ökade omsättningen med 43 %, dock var denna tillväxt stärkt av att valutorna gick bolagets väg. Jag räknar med att bolaget kan mäkta med en omsättningstillväxt på 25 % till 80Mkr för helåret 2009. Dessutom tar jag höjd för fortsatt marginalpress och räknar därför med att rörelsemarginalen går ner till 30 %, detta ger en vinst per aktie på 1,06 kronor. Vid dagens kurs på 11 kronor handlas aktien till P/E 10, om man dessutom drar ifrån nettokassan på 2,5 kronor så sjunker P/E-talet till aptitliga 8.

Trots de risker jag nämnt ovan tycker jag att aktien är klart köpvärd. Att köpa ett skuldfritt tillväxtbolag med låg konjunkturkänslighet för P/E 8 är gynnsamt. Direktavkastningen ligger på 6 % om utdelningen ligger kvar på 0,65 kronor vilket jag bedömer att den kommer göra. Jag tycker aktien är köpvärd idag upp till åtminstone 15 kronor, vilket skulle ge ett P/E-tal på 12.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?