Post entry

MSAB: lugnande Q3

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Efter ett chockartat Q2 tar MSAB revansch. God vinst, högre vinster väntas framöver, samt så är nya produkter på gång.

MSAB är ett företag som på årslicensbasis säljer produkter som gräver fram information ur beslagtagna mobiltelefoner. Det är främst poliser över hela världen som är kunder i dagsläget även om företaget dessutom har en version under utveckling som är anpassad för militära förhållanden.

Q2 var lite av en chock för MSAB-ägarna då det visade betydligt sämre resultat och omsättning än den oväntat bra rapporten för Q1. Nu är dock MSAB tillbaka med en vinst per aktie på 25 öre innan skatt för det tredje kvartalet. Än så länge betalar inte MSAB någon skatt p.g.a. att de kan kvitta mot tidigare förluster.

Förnyelsen av produktlicenserna var fortsatt goda med en förnyelsegrad på 98 procent. Ingen licens avslutades p.g.a. att kunden gick över till konkurrent eller var missnöjd.

Det går bra i USA för MSAB och det är bra eftersom de har höga marginaler när de säljer dit eftersom de inte i så stor utsträckning säljer genom återförsäljare där. De säljer alltså mycket själva direkt till kund.

VD Joel skriver i rapporten att Q4 "Ser ut att kunna bli lika starkt som tidigare vilket skulle göra 2007 till ännu ett rekordår för bolaget". Det han borde mena med detta är att Q4 i relation till Q3 borde vara lika starkt som tidigare. 2006 var Q4 nästan 50 procent starkare än Q3. I värsta fall kan han mena att resultatet blir ungefär samma som Q4 2006. Jag gillade inte riktigt hur insiders sålde efter Q1-raporten när de antagligen visste att Q2 skulle bli betydligt sämre än marknadens förväntningar.

Hur som helst, säg att Q4 blir 40 procent bättre än Q3. Fler licenser förnyas i Q4 vilket gör att nyförsäljningen inte behöver vara 40 procent bättre för att resultatet ska bli det. Då får vi 35 öre i vinst för Q4. För helåret blir det då 1,12 kr i vinst. Nu betalar de ju ingen skatt men hade de gjort det blir resulatet efter skatt 0,81 öre. För tillfället handlas MSAB i 22,30 kr vilket ger ett p/e för 2007 på 27,5. Det är inte högt för ett företag som växer med nästan 100%, även om tillväxten inte kan förväntas vara riktigt lika hög framöver.

2007 är snart slut och det är dags att titta på 2008. Säg att MSAB:s resultat höjs med 35 procent 2008 (till 1.09 kr/aktie) och att de förtjänar ett p/e på 28 så blir riktkursen 30,6 kr. Dock finns en osäkerhet i hur bra Q4 blir så enligt mig är aktien i dagsläget köpvärd upp till 27,50 med god risk/reward.

2008 har MSAB två spännande produkter som kommer lanseras, nämligen HeXRY (Mer avancerad mobiltefonundersökare) och Road Warrior (XRY för militärt bruk). Detta tillsammans med XRY talar för att tillväxten för 2008 kan bli mycket god så jag anser inte att mina beräkningar är alltför optimistiska.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?