Post entry

Midway: bara för den tålmodige

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Midway är och har varit ett mycket välskött bolag. Så kommer det att förbli men värderingen talar inte för köp i nuläget.

Midway har ända sedan starten varit ett alldeles utmärkt bolag att investera i. Totalavkastningen har varit överlägsen bankräntan och bättre än börsen som helhet. Så kan det mycket väl fortsätta att vara men för de kommande 12 månaderna är jag skeptisk till att Midway kommer att kunna överträffa Stockholmsbörsen.

BOLAGET

Midway är en internationell koncern bestående av ett antal små- och medelstora bolag inom Teknik och Handel samt bedriver koncernen en aktiv kapitalförvaltning.

Bolaget har stor exponering mot byggsektorn och är långt ifrån immun mot en lågkonjunktur. Aktien stärks dock av den höga direktavkastningen och den finfina historiken. Förgrundsfiguren i Midway är finansmannen Sten K Johnson. Han är en erkänt mycket duktig affärsman och har stor erfarenhet.

VÄRDERINGEN

Vinsten för året blev 5,84 kr per aktie. Till aktuell kurs på 67kr ger det ett pe tal på 11,5. Det är ungefär så värderingen brukar ligga för Midway. Det är inte farligt dyrt med tanke på den fina historiken. Men i dagens läge när så många fina aktier på börsen ligger långt under deras historiska värdering så värderas Midway precis som de brukar. Det är som marknaden anser att Midway är immun mot vad som händer i världen. Så är det ju naturligtvis inte. En inbromsning av ekonomin i Sverige och Europa kommer helt säkert att märkas av på Midways vinster. Utdelningen till våren kommer att bli 5 kr vilket innebär en direktavkastning på över 7%. Det är naturligtvis mycket bra.

FRAMTIDSUTSIKTER

Det beror som sagt mycket på vad som händer i framför allt Sverige och Europa. På lång sikt bör Midway fortsätta att prestera riktigt bra. Det kommande året får de nog svårt att lyfta vinsten nämnvärt dock. Vinsttillväxten blir därmed inte vidare imponerande. Vad som framför allt skulle kunna lyfta aktien är om de utnyttjar turbulensen på finansmarknaderna och gör ett fint förvärv. De ekonomiska resurserna finns för detta.

SLUTSATS

Vi kan konstatera att bolaget är mycket välskött och aktieägarvänligt med sin finfina utdelning och goda historik. Jag är därmed mycket positiv till företaget. Vad aktien beträffar är jag mer negativ.

I ett läge där så många kvalitetsaktier på börsen kan köpas till rabatt så handlas Midway till sin historiska värdering. Detta trots högt konjunkturberoende. För att jag skall ge ett köpråd är värderingen därmed för hög. Att ge ett säljråd på detta fina bolag skulle jag nog också få äta upp med tanke på hur väl de har skött sig förr.

Därmed ger jag rådet Avvakta. Jag tror Midway får mycket svårt att kunna överträffa börsen det kommande året. Jag sätter riktkursen till 60kr för December 2008.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?