Post entry

Morphic: i början på en megatrend

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Morphic är börsens klart mest intressanta bolag inom förnyelsebara energikällor. Bolaget gynnas av två framtida megatrender: ökat energibehov och behovet av miljövänligare energi. Morphics teknik ligger i framkant vilket inte fullt ut diskonteras i aktien. Köp.

Många investerare anser att det håller på att växa upp en alldeles för stor bubbla runt miljöteknikföretagen. Denna åsikt kan vara befogad när det gäller värderingen av vissa noterade bolag. Men min generella syn på det hela är att denna relativt nya trend inte är någon slags ”fluga”. Förnyelsebar energi är något som bör tas på allvar. Vi pratar nämligen om en början på en så kallad ”megatrend”.

Det är också tydligt att även politikerna framöver konkret kommer agera blåslampa och i viss mån även finansiär för utveckling av miljöteknologi. Regeringen har utsett energimyndigheten till nationell expertmyndighet inom exempelvis vindkraft.

Jag läser följande på energimyndighetens sida: ”Som expertmyndighet ska vi stödja och underlätta en kraftig expansion av vindkraften för att Sverige på lång sikt ska basera hela sin energiförsörjning på förnybar energi”.

På börsen finns det fortfarande relativt få investeringsalternativ avseende förnyelsebar energi. Men det finns framför allt ett som ser mycket spännande ut - Morphic. Här kommer tre korta skäl varför jag tror på Morphic-aktien (både på kort och lång sikt).

  • Morpfics verksamhet ligger i linje med två megatrender: energibehovet och klimathotet. De har goda förutsättningar att ta en stor bit av den enorma kakan.

  • Socialt ansvarstagande (CRM) har blivit populärt inom företag. Det är etiskt riktigt att investera i ett företag som Morpfic. Även privata investerare vill gärna lägga sina slantar på ”gröna alternativ”.

  • Morphic är en given uppköpskandidat. Alltifrån Shell till Philip Morris kan tänkas vara köpare. Riskkapitalisterna har också fått nys på miljöteknikföretagen som numera har fått det nya namnet Clean-tech vars bransch ligger på tredjeplats hos investerarna.

Potential både i Cellimpact och Dynawind

Morphics två mest intressanta bolag är Cellimpact och Dynawind. Cellimpact erbjuder kundanpassade flödesplattor för massproduktion av bränsleceller och värmeväxlare. Den totala bränslecellsmarknaden väntas under kommande år öka med 30 - 50 % per år. Och det handlar om stora belopp. I Morphics senaste prospekt uppskattar man att bränslecellmarknaden skall omsätta 80 miljarder i år. Om fyra år uppskattas marknaden växa till 325 miljarder. År 2025 tror man att den skall omsätta drygt 17000 miljarder.

Morphic menar att man redan vid relativt små volymer har etablerat en konkurrenskraftig metod vad gäller tillverkning av bränslecellsplattor. Bolaget har inte identifierat någon liknande aktör inom bränslecellindustrin som har ett renodlat fokus på produktion av högkvalitativa flödesplattor liknande Cellimpacts erbjudande.

I dagsläget så finns den snabbast växande efterfrågan i Asien där länder som Kina, Korea och Indien är de huvudsakliga intressenterna mycket på grund av de mycket höga elpriserna.

Snabbast går utvecklingen av bränslecellsystem för fordon och bärbar elektronik.

Morphic har idag ett antal viktiga patent som gör deras tillverkningsmetod unik på många sätt. Det finns dock ett antal sökta patent som fortfarande inte har blivit godkända. Dessa ännu ej godkända patent är givetvis viktiga för Morphic för att ge dem en unik ställning på marknaden. (Bland annat så finns det tre sökta patent som skall skydda tekniken bakom Morphics egenutvecklade energikonverterare). Målet för Morphic är att 2012 vara en internationellt ledande leverantör av högpresterande flödesplattor med en marknadsandel på 50 %. Detta skulle ge Cell Impact (som endast är en del av Morphic) en årsomsättning på dryga 180 miljarder kronor om fyra år. Med dessa belopp i huvudet är det svårt att inte haussa ett företag som Morphic, även om målen givetvis bör tas med en nypa salt.

Dynawind växer med vindkraften Morphic har även fyra andra dotterbolag där Dynawind helt klart är intressantast i dagsläget. (I USA har man som målsättning att ha minskat oljeberoendet med 75 procent 2025). Morpfic menar att tekniken bakom deras egen vindkraft på många sätt är optimerad med den högsta nyttjandegraden, god drifttillgänglighet och ett minimalt servicebehov. Ett automatiskt styrsystem optimerar turbinens energiproduktion. Tekniken bakom Dynawinds turbiner är patenterad och har många fördelar i jämförelse med traditionella verk. Tekniken ger minskat slitage vilket leder till en längre hållbarhet och en bättre lönsamhet.

Internationellt så finns det tre stora internationella aktörer inom vindkraften, dessa är de danska Vestas, amerikanska GE Energi och tyska Enercon. Danska Vestas har varit en bra aktie det senaste året, orders tycks trilla in hela tiden och aktievärdet har gått upp närmare 200 procent det senaste året. Målsättningen för de kommande tre åren är att expandera verksamheten i takt med att marknaden för vindkraft växer. Ambitionen är att behålla den nuvarande marknadsandelen på 20-25 procent i Sverige.

Morpfic har utvecklat ett energisystem som kombinerar deras konkurrenskraftiga lösningar vad gäller bränsleceller och vindkraftverk. En demonstrationsanläggning skall installeras och utvärderas nu under våren 2007.

Morpfic har även ett dotterbolag som heter ”Finshyttan” som är verksamma inom vattenkraften. Man har här som mål att 2007/2008 bli den marknadsledande aktören inom renovering och förbättring av vattenkraftverk i Norden.

Risk, men potentialen överväger Självklart så finns det en risk att investera i denna typ av företag. Det är nämligen i dagsläget mycket svårt (om inte omöjligt) att avgöra vilka som kommer att bli de stora vinnarna kring alternativ energiutvinning. Potentialen är stor men givetvis kan inte alla gå ut som vinnare.

Morphic har dock en mycket god potential att bli en vinnare. Det är svårt att inte falla för företagets olika satsningar inom förnyelsebar energi.

Jag tror att den absoluta kurstoppen runt 29 kronor återigen skall testas efter den senaste månadens kursfall. Min uppfattning är att det förra gången gick lite för fort, vilket gjorde att det kortsiktiga kapitalet blev lite för hungrigt för att hoppa in och sedan hoppa ur igen. Investerare bör istället följa Alectas aktiechef Peter van Berlekom strategi. Han uttalade sig nyligen på följande sätt om deras ägande i Morphic “Vi är långsiktiga aktieägare i detta spännande bolag”.

Morpfic har som tillväxtmål en förhoppning att under god lönsamhet kunna uppnå minst 2 miljarder i omsättning 2008/2009. Idag är företaget värderat till just drygt 2,5 miljarder vilket är i paritet med bolagets försäljningsmål 2008/2009. Om det bara går hälften så bra som man hoppas på Morpfic så finns det all anledning att fortsätta att uppvärdera företaget. Att även institutioner börjar intressera sig för aktien vittnar den senaste nyemissionen om, då erbjudandet om drygt 100 miljoner övertecknades fyra gånger.

Risken som dock är uppenbar bör tas i beaktning. Aktien har under den senaste tidens börsoro varit en given ”vinsthemtagningsaktie” då kursuppgången har varit exceptionell sedan årsskiftet. Det enda argumentet som dock talar emot min rekommendation är den nuvarande turbulensen på börsen. I avsaknad på goda nyheter på kort sikt finns det en risk för ett fortsatt pressat Morphic den närmsta månaden. I mina ögon går det dock inte att motstå ett företag som Morphic. Rekommendationen blir köp på 20 till 25 års sikt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?