Post entry

Opcon: behöver bara leverera

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Opcon har alla förutsättningar för att flerdubbla kursen på ett år. Marknaden finns där. Det viktigaste för Opcon är att bevisa sin leveranskapacitet, skriver medlemmen Stefan L och rekommenderar Köp.

Opcon är i högsta grad ett bolag i förändring. Bolaget har fram till årsskiftet kategoriserats som ett verkstadsföretag, men ändrar nu den stretegiska inriktningen. När marknaden identifierar denna nya strategi och dess potential kommer värderingen och förväntningarna bli helt andra. Detta kommer också då snabbt återspegla sig på kursen. Opcon startade sin omorganisation i slutet på förra året och har nu delat in verksamheten i tre nya affärsområden:

- Renewable Energy

- Energy efficiency

- Mobility products

Denna analys fokuserar på affärsområdet Renewable Energy eftersom det främst inom detta område som de största förändringar sker för närvarande. Den grundläggande affärsidén för Renewable Energy finner vi inom OES, Opcon Energy Systems. Verksamheten handlar om att med hjälp av bolagets kompressorer återvinna elenergi ur spillvatten från värmeverk, pappersbruk eller andra industriella processer.

Affärsområdet Renewable Energy Affärsområdet fokuserar på miljövänliga tekniklösningar som bidrar till en resurssnål och effektiv energianvändning, alternativa energiformer som vätgas, elframställning ur spillvärme samt naturgas. Tillväxten sker i huvudsak med organiskt med egenutvecklade teknologier och produkter. Rimligtvis kommer det även ske förvärv när teknisk implementation och organisation börjar stabiliseras.

Potentiell tillväxt och riktkurs I Q3 rapporten 2006 gav företaget en prognos för Q4 med ett rörelseresultat på cirka 10 MSEK före skatt. Opcon beslutade därefter att ta en del kostnader för omorganisationen 2006 och leverarade ett resultat på 9,5 MSEK. Vinsten efters skatt på helåret blev 3,29 per aktie. Detta ger ett p/e-tal på 18 med dagens kurs på 59 kr.

VD Rolf hasselström berättar i en intervju i början av mars 2007 att omsättningen 2011 ska vara ”en bit över den där miljarden jag lovat”. Givet att det är ett nytt affärsområde och Opcon kommunikationsstrategi hittills har varit att överträffa prognoserna är det möjligt att omsättningen mycket väl kan hamna på 1,4 – 1,8 miljarder år 2011.

Anledningen till att förväntningarna på tillväxt kan antas vara högre än kommunicerade mål är att:

  • Efterfrågan ökar eftersom elpriserna blir förtsatt höga och kommer sannolikt öka ytterligare givet den politiska målsättning som tex kommuniceras inom EU.
  • Efterfrågan på el kommer sannolikt också öka givet utvecklingen inon tex Kina och Indien.
  • Efter intrimning av affärmodeller och teknik bör OES kunna säljas via återförsäljare och licenstagare.
  • Givet marknadsutvecklingen och goda marginaler kommer kommer sannolikt Opcon leveranskapacitet växa genom förvärv. Det är naturligt att ledningen håller låg profil kring denna strategi och inväntar marknadens förtroende för grundkonceptet och den tekniska lösningen.
  • Eftermarknaden ser intressant ut.
  • Utvecklingen inom de övriga verksamheterna (utanför OES ser bra ut, se kommentarer nedan)

Om vi antar att bolaget kommer att nå en omsättning på 1,6 miljarder och antar en marginal på 25% så blir vinsten 400 MSEK. Tillväxten inom Opcons verksamhetsområden inom miljöteknik och energi kan varväntas vara fortsatt hög i minst 10 år vilket bör motivera ett p/e-tal på 25. Detta skulle då indikera ett börsvärde på 10 miljarder och en kurs kring 670 kr om fem år. Detta är dryga 10 gånger dagens börskurs.

Om årets installationer blir framgångsrika, förväntade vinstmarginaler och tillväxtprognoser håller är det inte orimligt att kursen är närmare 200 SEK vid bokslutskommuniken i februari 2008.

OES på stor – ej fullständig kartlagd – marknad Sen största potentialen i Opcon ligger inom verksamhetsområden Renewable Enegy och Opcon Energy Systems (OES). Det unika med OES är att systemet kan skapa el från temperaturer mellan 50 och 100 grader. Tidigare har det inte varit lönsamt att skapa el vid temperaturer under 95-100%. Nu samverkar två faktorer och skapar en mycket stor potential för OES. Energipriserna har gått och Opcon har effektiviserat processen med unika komponenter. Det är ännu ej känt huruvida kärnprocesser är skyddad via patent, men i dag finns det inge kända konkurrenter enligt VD Hasselström.

I grunden är tekniken känd sedan länge och det fungerar ”väldigt bra i praktiken” och tekniskt sett anser Hasselström att ”vi har det under kontroll”. Produktionskonstad på 15-20 öre/kwh. I de fall användarna av OES producerar spillvärme från en grön energikälla som t ex biomassa för de även ett elcertifikat på 20 öre med sig. I detta fall blir driftskostnaden inte många ören - om några alls.

Genom att Opcon OES kan utnyttja realtivt sett låga temperaturer som tidigare inte varit lönsamma att utnyttja så är dessa energiflöden (svalare än 85-90 grader) inte särskilt väl kartlägda ännu eftersom det inte varit lönsamt att ta tillvara dessa. Opcon har gjort bedömning är att mellan 0,5-3 TWh kan produceras i Sverige på detta sätt.

Global marknad Marknaden för OES är global. Tittar vi endast massafabriker så finns det ett antal tusen i världen. Opcon standardenhet producerar 3500 MWh el skulle mycket väl kunna levereras till ett tusental anläggningar. De koster mellan 5 och 8 MSEK per enhet. Får de snurr på verksamheten kan vi ju tänka oss att de i ett gynnsamt läge kanske leverara 1.000 anläggningar gentemot massainudstrin på 7 år. Om vi antar ett genomsnittspris på 6,5 MSEK per anläggningar så blir bara denna verksamhet knappt under en miljard per år om vi för enkelhetens skulle slår ut 6,5 miljarder på 7 år.

Utöver detta har vi alla andra processindustrimarknader som kan vara intresserade och de övriga affärsområdena som ska leverara resultat. Det är ger lite perspektiv på den miljard Hassleström säger de ska leverera om 5 år.

En viktigt komponent i Opcons tillväxtstretegi är rimligtvis återföräljare och lincenstagarare. Det har inte presenterats några stretegier inom detta område ännu. En av anledningarna är givetvis att affärsområdet är väldigt nytt och att de vill genomföra ett antal installationer för att bygga upp intern erfarnhet innan de kommunicerar sin eventuella återförsäljar- och licenstrategi.

Jämförelse med andra elproducenter OES är inte avsett att bli en storskalig elproducent som kan jämföras med kärnkraftverk eller stora vattenkraftanläggningar. Potentialen ligger istället i att Opcon öppnar upp en helt ny möjlighet och erbjuder processindustrier, fartyg, etc en mycket intressant intäktskälla eller besparing eftersom kunderna i stort sett alla potentiella kunder redan har anläggningar, etc. så det handlar ju inte om att etablera nya vindkraftsparker till havs, dämma upp älvar eller liknande.

Priset på el från OES hamnar på ca 15-20 öre per kilowattimme. Med bidrag i form av grön el-certificat blir sannolikt nettokostnaden ca 5 öre/kWh eller mindre.

OES kan t ex jämföras (not 1) med vindkraftsel där produktionskostnaden ligger på 30 till 40 öre/kWh (enligt Energimyndigheten) minus 18,1 öre/ kWh i bidrag. Dett äger en nottkostnad ca 20 öre/kwh för vindkraftsel. Produktionkostnaden för solceller på ett medelstort tak/panel i södra Sverige 520 öre/kWh minus 360 öre/kWh bidrag vilket ger en nettokostnad 160 öre/kWh. Det är svårt att konkurrera med befintlig vattenkraft där produktionskostnaden för befintliga anläggningar ligger på 1,5 -3 öre/kWh. För nya vattenkraftanläggningar kan konstnaden ligga på 25-35 öre/kWh

(Not 1. Notera att dessa produktionskostander kan skilja sig en del mellan olika analysmodeller och antaganden.)

Pantentmöjligheter okända Det är idag inte känt huruvida Opcon har patent på olika delar av OES processen. Rimligtvis finns de delar som är unika, men om det innebär att det är patenterbart är okänt för marknaden i nuläget. Om du sätter ihop icke patenterbara till något nytt så är det också troligtvis högst patenterbart om det uppfyller grundkraven för patent: (1) Tillgodogöras industriellt (2) Ej känd (3) Ha uppfinningshöjd. Förbättringar inom områden som är "nya" med lösningar som har "uppfinningshöjd" bör också ha god chans att få patentskydd. Låt oss utgå från att Opcon skyddar sig så gått det går genom att ha patent eller bara vara hemliga.

I en intervju med VD Rolf Hasselström säger Hasselström att de inte kan se några konkurrenter på marknaden idag, men han tillägger att ”Frågan är hur lång tid det tar att ta ut detta till marknaden innan vi möts av en stor internationell konkurrens.” ”Jag skulle vara vara glad om vi hade ett par konkurrenter som kunde hjälpa till att ta ut detta till marknaden.” Det är självklart rimligt att andra konkurrenter tittar på liknande möjligheter att utnyttja dessa lägre temperaturer av spillvärme. De kan givetvis utnyttja liknande processer eftersom den grundläggande processen kallad "Organic Rankine Cycle" (geotermisk kraftprodukion) varit känd sedan slutat av 1800-talet.

Opcon och marknaden måste helt klart räkna med att det kommer finnas konkurrerande system på marknaden, men det kan snarare vara en fördel för Opcon att andra producenter kommunicerar denna möjlighet till den potentiella marknaden så att affärsmöjligheterna blir tydliga. Opcon kommer förhoppningsvis vara en av de offererande företagen i de flesta fall.

Styrelse och ledning Opcon styrs i praktiken idag av styrelseordförande Mats Gabriellson och VD Rolf Hasselström. De har jobbat ihop länge i andra företag och har säkerligen en tydligt uppfattning om vart de vill styra det nya Opcon. Det är inte säkert att alla nuvarande dotterbolagschefer och affärsområdeschefer har hittat sina nya roller i den nya strategin så vi kan säkerligen förvänta oss vissa förändringar. Det har skett en del insiderförsäljning utifrån tidigare optionsinnehav som indikerar förändring.

Opcons styrelse har gedigen erfarnhet. Mats Gabrielsson har gedigen erfarenhet av att bygga upp företag. Han förvärvade ett konkursmässigt Datatronic redan på 80-talet och kunde ett antal år senare sälja det för en mycket, mycket stor summa (beloppet okänt för mig). Det är nu 20 år senare så det lär inte finnas någon brist på erfarenhet att bygga upp framgångsrika företag.

Nya förvärv att förvänta inom Renewable Energy De senaste månaderna har Opcon påbörjat integrationen av två förvärvade minde teknikbolag inom OES området. Dessa förvärv har varit inriktade på att skapa förutsättningar för en effektiv och grundläggande installations- och serviceorganisation. Vi kan troligtvis under året förvänta oss nya förvärv för att öka tillväxttakten och leveranskapaciteten. Betalning kan mycket väl ske via utgivande av ny aktier.

Övriga affärsområden Affärsområdet Energy Efficiency Verskamhetsområddet består av dotterbolagen SEM, Laminova, Opcon Inc., USA samt Opcon Technology Suzhou (OTS). Affärsområdet arbetar främst gentemot fordonsindustrin med komponenter som på ett energieffektivt sätt initierar, genererar och omvandlar kraft. En viktig historisk komponent i opcons verksamhet har varit tändsystem i Saab som levereras av dotterbolaget SEM. Opcon har gynnats av ett program där Saab ersatt många av dessa tändkassetter och vi kan anta att denna affär minskar i betydelse. Opcon kan rimligtvis anta kunna göra relativt goda prognoser kring produktionsvolymer och har säkerligen anpassad produktionsapparaten då orders för ersättningskassetter minskar.

Utvecklingen i affärsområdet fokuseras, utöver traditionella bränslen, mot alternativa bränslen som etanol, biogas, naturgas och vätgas. En intressant marknad har börjat växa fram med start i Tyskland. Opcon tillverkar tändsystem till biogassystem för bondgårdar där bönderna producerar bönderna el från metan. En vanlig bondgård kan ny utnyttja det mesta organiskt avfall i ett eget system där de enligt uppgift kan tjäna 600-700.000 SEK årligen. Och den initiala investeringan för systemet ligger på ca 4-5 miljoner kr totalt och Opcon levererar det centrala tändsystemet. Målsättningen i Tyskland är att 17% av elförsörjningen ska komma från biogas år 2025. Opcons VD Hasselström tycker att 17% låter mycket, men även 10% skulle vara en fantastisk marknads och potential för Opcon. Den totala marknaden är givetvis avsevärt större än de tyska bönderna. En positiv utveckling inom detta område ökar givetvis tillväxten ytterligare. Dotterbolaget SEM AB fick i början av året en strategiskt viktigt order på tändsystem till biogasmotorer från bolagets samarbetspartner Huegli Tech AG, Schweiz.

Produktionen inom Energy Efficiency har till stora delar flyttats till Kina. Detta har varit planerat sedan länge och man upp ett större antal anställda i Åmål i november. Det är alltid tråkigt att personer förlorar sitt arbete, men för Opcon var det ett viktigt och nödvändig steg i att öka lönsamheten. Ny typ av produktion planeras för Kina-fabriken (digitala tändsystem) vilket tyder på att produktionen fungerar väl.

Bolaget Lysholm Technologies ingår också i verksamhetsområdet, men processen att avyttra bolaget är i full gång och affären förväntats vara klart någon gång under sommaren 2007. Lysholm har inte de senaste året dragit ner koncernresultetet med åtskilliga miljoner så försäljningen frigör både ledningsresurser och bidrar positivt till resultatet på sista raden.

Affärsområdet Mobility Products Verksamhetsområdet Mobility Products består av i nuläget av dotterbolagen REAC och Mitec. Affärsområdet arbetar med teknik för positionering, förflyttning och reglering. Mitec förvärvades nyligen och stödjer den service- och eftermarknadsverksamhet som håller på att startas upp i Opcon Energy Systems. Tillväxten skall i huvudsak ske genom redan identifierade förvärv.

Tillväxt inom Energy Efficiency och Mobility Products Det är mycket svårt att bedöma tillväxttaken inom verksamhetsområdena Energy Efficiency och Mobility Products. Efterfrågan på produkter från dessa områden kommer vara mycket stor under överskådlig framtid. Eftermarknaden ser också ut att vara mycket god.

Slutsats Det är mycket svårt att i dagsläget göra en bedömning av vad tillväxten och vinstmarginalerna kommer ge på sista rader. Potentialen är mycket stor. Förväntningarna bör öka i samband med att Opcon kategoriseras som ett miljöteknik och energibolag. P/e-talet för andra bolag inom miljöteknik- och energi är är långt över 40. Givet den tillväxt som prognostiseras av ledning bör kunna erhålla en värdering med ett p/e-tal på 25 - kanske även uppemot p/e 30 utan att anses övervärderad. En tillväxt på 35% från nuvarande omsättning marginal kring 25% indikerar en riktkurs för januari 2008 på mellan 150 och 175 SEK.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?