Post entry

Oriflame: Köp kvalité billigt

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Oriflame är ett stabilt snabbväxande bolag. Nu när aktien är billig och direktavkastningen är hög bör det vara ett bra tillfälle att köpa.

Oriflame är ett kosmetikföretag som säljer skönhets- och hudvårdsprodukter genom en självständig försäljningskår. Produktsortimentet marknadsförs i över 60 länder och består av hudvårdsprodukter, dofter, färgkosmetik, toalettartiklar och accessoarer. Bolaget är framför allt verksamt på tillväxtmarknader.

FÖRVÄNTAD TILLVÄXT

Oriflame har i över 20 år ökat försäljningen med i snitt 16% om året. De senaste 5 åren har försäljningen ökat med 15% i snitt om året trots den hårda lågkonjunkturen. Vinsten per aktie har dock bara ökat med 8% i snitt om året den senaste 5 års perioden. Detta eftersom rörelsemarginalen har fallit ned till 11,1% vilket är långt under målsättningen på 15%.

Tillväxten har historiskt varit väldigt stabil och drivs på av en ökande försäljningskår. 2011 förväntar sig Oriflame att försäljningen ska öka med 5-10% vilket alltså är långt under den historiska tillväxten. Rörelsemarginalen spår de att den ska förbättras jämfört med 2010. Vinsten per aktie bör alltså öka med mer än försäljningen under 2011.

På sikt bör VPA kunna öka med åtminstone 10-15% om året. Vill man vara försiktig kan man anta en långsiktig tillväxt på 5-10% om året istället. En lägre tillväxt än så känns inte realistisk med tanke på ovan nämnda historik.

VÄRDERING

2010 gjorde Oriflame en VPA på 2,25 Euro vilket motsvarar 19,7kr. Det ger ett p/e tal på 17,7 till aktuell kurs på 348kr. Utdelning höjs med 20% till 1,5 Euro vilket motsvarar 13,1kr. Det ger en direktavkastning på 3,8%. Det är relativt attraktiva nyckeltal för ett bolag som växer med 10-15% om året.

Rörelsemarginalen är dock som sagt på ovanligt låga nivåer och kan den återvända till det mer normala omkring 14-15% kommer VPA att stiga snabbt och kan mycket väl landa på ca 30kr inom ett par år. I sådana fall kan aktien mycket väl komma att handlas kring 600kr.

För 2011 bör en VPA på ca 23 kr vara trolig. Då handlas aktien till ett p/e tal på ca 15.

SLUTSATS

2010 var inget bra år för aktien som föll ordentligt samtidigt som börsen som helhet steg. Marknaden hade helt enkelt prisat in en för hög tillväxt. Nu är aktien definitivt billig om man antar en tillväxt på 10-15%. Med en direktavkastning på ca 4% bör nedsidan vara begränsad även vid en lägre tillväxt. Efter stora besvikelser 2010 känns det som överraskningarna borde ligga på uppsidan 2011.

Aktien var nere och vände kring 300 kr tidigare i år. Den som köpte då gjorde säkert en bra affär. Köpläget nu är inte lika givet men potentialen bör vara betydligt större än risken på 5 års sikt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?