Post entry

Prevas: urstark IT-konsult

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Prevas levererar en urstark halvårsrapport som omedelbart får aktien att se mycket billig ut. Visar det sig att dagens lönsamhet även är uthållig värderas Prevas med ett p/e-tal på 5.

IT-konsulten Prevas omsättning för det första halvåret ökade med 37 procent till 321,4 miljoner kronor (234,5), varav 13 procent var organisk. Rörelseresultatet förbättrades med hela 164 procent till 41,5 miljoner kronor (15,7) vilket motsvarar en rörelsemarginal på 12,9 procent och en vinst per aktie på 2,96 kronor. Orsaken till det kraftigt förbättrade resultatet är att fjolårssiffrorna pressades av integrationskostnader från 11 förvärv samt nedskrivningar och projektförluster. Ytterligare förstärktes resultatet av att Prevas i början av året iscensatt ett förbättringsprogram som bl.a. inneburit avslutandet av projekt med lägre vinstinnehåll och en mer renodlad produktportfölj vilket nu börjat ge goda resultat. Prevas ser även en fortsatt god efterfrågan och stabil marknad och ämnar nu påbörja en kraftig nyrekrytering inom samtliga regioner.

Inom affärsområdet Produktutveckling där Prevas erbjudande består av projekt, konsultuppdrag samt egenutvecklade hårdvaruplattformar och moduler fortsatte resultatet att utvecklas starkt och rörelsemarginalen förbättrades till goda 11,3 procent för halvåret. Det är uppenbart att satsningen på återanvändningsbara plattformar och moduler nu belönats med högre lönsamhet då bland annat omsättningen per anställd kunnat ökas. Att sedan Prevas även fokuserar på ett helhetsåtagande i projekten som därtill ofta är utmanande och komplexa innebär sannolikt att projekten möjliggör ett gott vinstinnehåll. Ytterligare ser det globala samarbetsavtalet med National Instrument ut att bära god frukt då rapporten avslöjar att fler orders tillkommit efter den genombrottsorder som tidigare i år slöts med en japansk biltillverkare. Prevas ämnar nu även att etablera affärsområdet i Norge.

Inom det andra affärsområdet Industrisystem som utgör 25 procent av Prevas totala omsättning ökade rörelsemarginalen till 17,7 procent för halvåret. Plockar man ut det andra kvartalet skilt så upptäcker man dock att rörelsemarginalen ökade till smått fantastiska 21,6 procent vilket med råge överstiger affärsområdets långsiktiga mål på 17 procent, ett mål som bara för ett par kvartal sedan kändes som ouppnåeligt. Industrisystem som bland annat erbjuder nyckelfärdiga system inom automation, logistik och spårbarhet har under det senaste halvåret avslutat mindre vinstgivande projekt och istället riktat in sig på projekt med högt vinstinnehåll vilket uppenbart fått stort genomslag på lönsamheten. Ytterligare ser fjolårets förvärvsstrategi ut att vara lyckad efter genomförd integration. Att förvärva små bolag med spetskompetens på strategiska platser ger uppenbara tillväxtmöjligheter. Även fastän fjolårets etablering i Norge än så länge endast utgör cirka 4 procent av den totala omsättningen så erbjuder den starka konjunkturen inom energisektorn goda tillväxtmöjligheter och i rapporten avslöjas bland annat framgångar med försäljning till bland annat StatiolHydro och Lundin Oil.

Det är alltså alldeles uppenbart att Prevas räknar med god tillväxt framöver, särskilt då bolaget nu iscensätter en kraftig nyrekrytering inom samtliga regioner. Personalomsättningen som ligger kring cirka 10 procent är inte heller särskilt alarmerande och som en pionjär inom IT-branschen har Prevas nu börjat erbjuda hushållsnära tjänster till personalen, något som kan bli ett nyckelverktyg i jakten på kompetens. Då Prevas marknad kännetecknas av snabb teknologiutveckling, korta produktlivscykler, ökad konkurrens och behov av ökad produktivitet bör även Prevas klara av en lågkonjunktur relativt bra, särskilt med tanke på att kundportföljen är diversifierad med en stor del riktad mot konjunkturokänsliga branscher såsom försvar och medicinteknik. Ytterligare är marknaden fragmenterad och växer med cirka 15 procent per år vilket möjliggör ypperliga tillväxtmöjligheter såväl organiskt som via förvärv. Till sist men inte minst är Prevas värdering idag mycket låg och frågan är om inte marknaden värderar Prevas alltför pessimistiskt.

I år bör Prevas med god marginal klara av en omsättning på minst 610 miljoner kronor. Om vi då lite pessimistiskt antar att bolaget stöter på patrull i form av uppförhandlade löner vid nyrekryteringarna samt att marknaden därtill försvagas så att rörelsemarginalen faller ner mot 9 procent för den andra halvan av året skulle vinsten per aktie landa kring 4,75 kronor. Aktien handlas då med ett p/e-tal på 6 vilket känns billigt. Om vi istället lite mer optimistiskt antar att det första halvårets lönsamhet är uthållig skulle vinsten per aktie kunna krypa upp mot 5,50 kronor, eventuellt mer beroende på hur tillväxten utvecklar sig. Viktigt att ha i åtanke är även att Prevas ledning har höga tillväxtambitioner och räknar med att bolaget skall nå en omsättning på över 1 miljard kronor år 2010. Uppenbarligen har ledningen även en god näsa för kostnadskontroll och lönsamhetsförbättringar. Prevas känns i dagsläget urstark, billig och lovande. Aktien är väl värd ett köp.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?