Post entry

Sandvik: utmärkt basaktie

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Sandvik har nu fallit med över 26 procent sedan toppen. Det känns överdrivet på en sådan stabil klättrare. Ett klart långsiktigt köptillfälle.

Winston Churchill sa en gång " the further backward you look, the further forward you can see". Om vi tittar tillbaka på Sandviks historik tror jag vi kan enas om att det är ett finfint långsiktigt köptillfälle idag. Bolaget ses av vissa som lite för konjunkturkänsligt för dessa oroliga tider. Dock har Sandvik historiskt visat styrka vid tidigare konjunkturnedgångar. Och deras VD Lars Pettersson hävdar gång på gång att Sandvik inte längre är ett cykliskt bolag.

Sandvik är en högteknologisk verkstadskoncern. De har en världsledande ställning inom tre huvudområden som är verktyg för metallbearbetning, maskiner och verktyg för bergavverkning samt rostfria och höglegerade stål, specialmetaller, motståndsmaterial och processystem.

Framtiden

Framtiden för Sandvik har väl aldrig sett så ljus ut som nu. Efterfrågan på deras produkter bedöms vara stark i många år till. Dessutom har de en fin exponering mot tillväxtmarknaderna och kommer vara en vinnare på den globala råvaruboomen. Bolaget är mycket välskött och stabilt.

Värderingen

För bara några månader sedan värderades bolaget till P/E 16 och många analytiker anser att det var med all rätta. Den globala gruvnäringens uppbyggnad innebär att Sandvik borde värderas som ett tillväxtbolag snarare än ett cykliskt verkstadsbolag. Vinsten per aktie efter skatt för 2007 väntas bli ca 8 kr och ca 9 kr för 2008. Då det snart är årsskifte tycker jag det är hög tid att räkna på vinsten för 2008. Om vi är lite försiktigare i vad vi anser vara rätt värdering än många andra analytiker så tycker jag åtminstone att ett P/E på 15 är det minsta vi kan begära. 15*9 ger då en riktkurs på 135 på ett års sikt. Det ger en uppsida på över 20 procent från dagens kurs på 111.

Risker

Då har vi konstaterat att både framtiden och värderingen talar för ett köp av Sandvik. Risker finns naturligtvis i alla bolag. En ordentlig lågkonjunktur skulle kunna sänka aktiekursen ytterliggare. Dock är ett sådant scenario långt ifrån säkert. Dessutom ger den redan låga värderingen ett fint skydd mot fortsatta aktiefall. Den fina direktavkastningen på nästan 4 procent talar också för visst skydd.

Övriga positiva faktorer

Många analyshus har riktkurser på 140-150 kr för Sandvik. Det ger en ännu högre uppsida än min riktkurs på 135. Bolaget är väl analyserat av många analyshus vilket minskar risken för negativa överraskningar. Självklart minskar det också chansen för positiva överraskninar. Den senaste tiden har en hel del insiders ökat sina innehav i bolaget. Det ökar också min positiva syn på aktien och bolaget.

Sammanfattning

Med stabil tillväxt och låg värdering är det ett ganska tydligt köpläge i Sandvik. Uppsidan får anses som stor i förhållande till nedsidan. Bolaget är dessutom i skick att hantera även en lågkonjunktur och har en fin exponering mot hela världen. Insiderköp, tillväxtländer på framfart och en stabil balansräkning är ytterligare faktorer som talar för bolaget. Jag sätter en mycket blygsam riktkurs på 135 kr för december 2008. Uppsidan är dock betydligt större än så på några års sikt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?