Post entry

Transcom: nu har det vänt igen!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Ni som följt Callcenter och Kredithanteringsföretaget Trancsom under året har fått se en rejäl aktieresa i sydlig riktning. Aktien står i dagsläget 30 procent lägre än för ett år sedan.

Som VD Keith Russel utlovade i Q2-rapporten har nu lönsamheten förbättrats i och med Q3, och vi kommer att få se ytterligare förbättringar framöver.

Vad var då anledningen till raset?

Huvudanledningen till raset under Q1 & Q2 var Tele2 av två skäl.

· Tele2's dominerande ställning har under 2007 legat som en våt filt över Transcom. Tele2 som under 2006 stod för ca 70 procent av Transcoms omsättning började kräva bättre avtal på vissa marknader (tex. Frankrike) samtidigt som lönekostnaderna ökade i allt snabbare takt. Detta fick till följd att Transcoms maginaler försämrades stadigt.

Analytiker ifrågasätte nu befogat Tele2s dominans alltmer, trots att företaget varit en förutsättning för Transcoms snabba internationella uppbyggnad.

· Tele2's stora strukturförsäljningar var till en början också en osäkerhetsfaktor enligt många analytiker. Man visste helt enkelt inte om kundförlusten skulle bli total eller om Transcom rent av skulle få behålla kontrakten med de nya ägarna.

Vad talar för Transcom från Q3 och framåt?

· Transcom har sedan länge uttalat en stark vilja att utöka sin inkassoverksamhet för att förbättra sina marginaler. Ambitionen är att 50 procent av omsättningen ska komma från denna del. Under året har därför Transcom köpt både Österrikes största inkassoföretag IS Inkasso och Polska Inkassoföretaget CENT.

· Transcom har också förvärvat det Kanadensiska Callcenterföretaget NuComm International, vilket öppnat för fortsatt expansion i Nordamerika. Transcom räknar samtidigt med att USA-satsningen "Clound10" som är en hembaserad callcenterlösning med framtida höga marginaler kommer att nå break-even i Q4.

· Off-Shoreverksamheten har utökats i bland annat Latinamerika som därigenom kommer att kunna serva både den Amerikanska spansktalande marknaden samt Spanien. Detta kommer i förlängningen vara en avgörande faktor för Transcom som global uppdragsgivare i en annars väldigt "spretig" marknad.

· Tele2's stora strukturförsäljningar har förvandlats från osäkerheter kring kundförluster till bättre avtal än tidigare. Den franska storförsäljningen till SFR har enligt VD Keith Russel tillexempel inneburit flexiblare kontrakt än tidigare.

Enligt uppgift har nu Vodafone efter köpet av Tele2's italienska verksamhet också skrivit kontrakt med Transcom. Detta är otroligt bra och kan i förlängningen leda till stora framtida kontrakt om det förvaltas väl.

· Transcom har nu minskat sitt beroende av Tele2 från 70 procent av försäljningen till ca 30 procent i dagsläget.

· Efter Transcoms ras under första halvåret 2007 värderas nu bolaget 30 procent lägre än sina konkurrenter. Detta kommer med all rimlighet justeras tillbaka då risken från Tele2's dominans minskat avsevärt.

Hot för framtiden?

· Kortsiktigt kan Q4's försäljning påverkas marginellt negativt på grund av Tele2's strukturförsäljningar. De stora kontrakten har dock säkrats som jag tidigare skrivit om.

· Integreringen av förvärvade företag brukar allmänt ta längre tid än förväntat. Jag tror dock inte detta är något problem i Transcoms fall då de förvärvade företagen behåller stora delar av den gamla ledningen, samt att köpesumman är prestationsbaserad i samtliga fall.

Prognoser ?

2007

· Omsättning 2007 kommer stanna vid ca 5.7 Miljarder kronor

· Vinst/Aktie 2007 blir ca 3,5 kr

2008

· Omsättning 2008 beräknas bli 7.0 Miljarder kronor

· Vins/Aktie 2008 beräknas bli 4,9 kr

Transcoms historiska P/E tal har legat kring 20. I dagsläget har Transcom ett P/E tal på 11 beräknat på 2008 års vinst.

Med en beräknad vinstökning om ca 40 procent (4,9 kr/aktie) för 2008 är P/E talet 15 inte överdrivet, och då har vi en kurs på cirka 75 kronor. Det är nästan 50 procent över dagens kurs.

Då jag tror att den negativa trenden bröts i och med Q3 rapporten ser jag Transcom som en klart köpvärd aktie på dagens nivåer.

W
w
Member since Jul 20 2005

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?