Post entry

Travelpartner: Snålt värderat resebolag

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Värdering långt under genomsnitt

TravelPartner har funnits sen 1997 och är sveriges första nätresebutik. Grundläggande affärsidén är att erbjuda privatresenärer samt små och medelstora företag ett komplett resebyråsortiment, alltid till marknadens bästa priser. TravelPartners strategi är att alla skall kunna boka sin resa utan att betala de traditionella resebyråernas höga bokningsavgifter och påslag. Det mesta av förtjänsten kommer av merförsäljningar och tillägg så som försäkringar mm.

Förvärvade MrOrange som skall ge positiv påverkan om ca 4,5MSEK EBITDA årligen.

Kikar man på allabolag.se så ser man dock att bolaget givit ett EBITDA på ca 1,5 msek årligen, varpå vi bör antaga att de signat en del nya klienter under året eller skärt i sina kostnader. Något som bör hållas koll på.

Givet att MrOrange presterar som uttallat är förvärvet bra både strategiskt och finansiellt.

Detta är något jag både hoppas och tror på då jag anser att ledning och styrelse har all anledning att sköta bolaget som om de vore dess ägare, eftersom de äger över 50 % av bolaget. Själv äger jag > 0.5 %.

Branschen är hårt konkurrensutsatt och bör liknas vid ex spelbolagens situation med undantag för politiska risker. Att kunna hålla låga priser handlar om att vara stor och ha skalfördelar.

Travelpartner bokade resor åt mer än 500 000 personer under 2009.

TravelPartner lyckats växa bra under året Försäljningen ökade med 47 % samtidigt som nettoomsättningen ökade 38%. Detta kan förklaras av lägre föräljningsavgifter som bolaget fått tillgodo. Bruttomarginalen har minskat från 5,7 till 5,4 % jämfört med förgående år. Dvs ner ca 5 %.

Under andra kvartalet har askmoln från eyafjallajökul ställt till det för bolaget, vilket kostade ca 1,6msek på resultatet. ”Försäljningen av resor ökade dock efter askmolnet men i mer dämpande takt” Kan man utläsa av kvartalsrapporten, dock är detta endast menat för q:2. Något som kan tolkas fel av marknaden.

Utsikterna för bolaget är väldigt goda, ticket blev utköpt, och ett annat svenskt riskkapitalbolag har nyligen köpt ett bolag av liknande klass som TravelPartner. Så det finns goda chanser till eventuella framtida konsolideringar/budstrider. En notering på Stockholmsbörsen bör också dra upp intresset rejält för bolaget, jag räknar med att det finns en hel del fondförvaltare som är mycket intresserade av att plocka in TravelPartner i sin portfölj, pga den fina fundamenta som finns.

Första kvartalet bjöd på en vinst om 1,9 kr före skatt och 1,4 kr efter skatt

"En normalfördelning för bruttoomsättning på flygförsäljning inom branschen ger Q1 - 32%, Q2 - 27%, Q3 - 22% och Q4 - 19%."

Vilket betyder att tillväxten är ganska god kvartal på kvartal trots de essentiella skillnaderna på kvartalsbasis.

Värdering: För helåret bör en vinst på ca 2,7 kr efter skatt kunna uppnås, vilket ger bolaget ett P/E tal kring 8,75. Kassan uppgår till 5 MSEK

Tittar vi på nästa år och ser att tillväxten avmattas men att nettoomsättningen ändå lyckas växa med ca 20 % (38%), så blir vi väldigt glada över att se att vinsten skjuter upp en bra bit och bör kunna bli omkring 4 kr per aktie.

Ett motiverat P/E tal ligger kring 10-12 vilket gör att vi på ett års sikt kan vänta oss kurser uppemot

33 kr , och på 2 års sikt uppemot

40 kr.

EV/EBIT ligger kring 6,1 för 2010 och för 2011 sjunker det ner till hela 4,2.

Direktavkastningen bör bli väldigt god också, då bolaget bör kunna dela ut minst 75 % av vinsten till aktieägarna. Räkna med drygt 2 kr i utdelning för 2011, vilket ger oss 8,5 % cash för ett tillväxtbolag.

Kort sikt

Tittar man på statistiken sen rapporten, så finns det faktiskt bara en enda fondkomissionär som är nettosäljare av aktien, och det är avanza.

Av ca 8 banker så är de bara en som säljer mer än de köper. När avanza är färdiga med sin utförsäljning tror jag att det kommer finnas väldigt få säljare kvar på dagens nivåer.

Därav kan det vara ett otroligt bra kortsiktigt case, samtidigt som det är bra på medellång sikt (1 år)Att kursen når nivåer kring ATH inför nästa rapport är också ganska troligt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?