Post entry

Nya tider, nya möjligheter.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Åh tid åh tid, den som siat i framtidens kula bi, vad skall den lycklige investera i.

Det har nu gått cirka två månader sedan sista inlägget. Varför kan man fråga sig. Jag var trött, och är inte säker på om jag har slutat vara det, på förändringen av Redeye.se. För att dra en parallell till börsföretagen så är kanske även Redeye ett företag som måste förnya sig och förstärka varumärket utåt, och vad är inte trevligare än en ny layout, logga och gränssnitt. Hur som helst. Jag skall försöka ge det en chans, det har ju trots allt förflutit en tid och börsen är Prio One.

I slutet av juni till början av juli var jag på en voyage. Det var mycket trevlig upplevelse och det franska språket är mycket mermerizing! (Jag kommer osökt att tänka på Pernod och Ri....) Något tragikomiskt var dock att börsen dippade under min resa och jag missade en del köplägen. Men jag tycker det är ett bra praktiskt exempel. När man har semester, då har man helt enkelt vacation.

"Vill jag vara någon som ser arbetet som en del av livet, eller livet en del av arbetet"

För två månader sedan låg i mitt blickomfång; Mekonomen, SEB, Husqvarna och Clas Ohlson. Vad har hänt sedan sist?

Mekonomen: Företaget har gått kräftgång. Den har toppat runt 174 kr nivån men sjönk en tid ner till runt 165 kr. En del tycker att 165 kr är en hög värdering för bolaget. Men helt ärligt - kan man inte köpa ett bra bolag som är något för högt värderad. I de 165 kr ligger en del förväntansvärden men jag är övertygad om att man får tillbaka det på sikt. Intressant i sammanhanget är att Bilprovningens monopol är avskaffat sedan första juli, samt att Mekonomen har ingått avtal med företag som avser ombesörja bilprovning - interesting!

SEB: Företagets delårsrapport presenterades häromveckan och i fokus var räntenettot samt kreditförlusterna. Om jag inte missminner mig så överträffade SEB analytikernas förväntningar på alla punkterna. Räntenettot ökade (!) och förlusterna sjunker stadigt. Jag tror bank, och då SEB, är en klockren investering på sikt och i takt med att räntan höjs, ökar räntenettot. Väldigt förenklat. Men som med all bankrörelse, enda förutsättningen är att man lånar ut till låntagare som förmår betala. Felet med baltikum var just det att banken hade dålig kontroll över vilka som beviljats lån och det medförde en hel del "ful-krediter". Men nu har man synat sig själva och läkt den bristen. Bra SEB! Vad som också förtjänar att nämnas är att 90 europeiska banker stresstestades häromveckan och SEB fick godkänt. Kanske inte så förvånande men svart på vitt. Banken står stabilt.

Husqvarna: Företaget låg i trakterna runt 46-47kr innan delårsrapporten. Rapporten visade på att försäljningen ökat vilket om något var positivt. En intressant tanke är, undra hur mycket sommarens konsumtion av trädgårdprodukter (bevattning) kommer att bidra med. Jag tror på Husqvarna. Gardena går bra och sparpaketet som kommer att bespara företaget 400 MKR om året ger sakta men säkert effekt.

Clas Ohlson: Clas Ohlson är väl det företaget som jag intuitivt har trott på men inte riktigt sett övertygande försäljningssiffror. Rapporten indikerade på att försäljningen låg i linje med analytikernas förväntningar men varken mer eller mindre. Om förklaringen till varför försäljningen gick dåligt i vintras pga "rysskylan", så undrar jag hur sommarens "ryssvärme" har påverkat försäljningen. Försäljningen av fläktar har definitivt gått bra men hur är det med övriga produkter. Har konsumenterna gått till Clas Ohlson för att handla de senaste månaderna. Helt ärligt så vet jag inte. Clas Ohlson ÄR ett bra företag. Bra räkenskaper och ett bra varumärke. Nyinvesteringar i Finland och U.K ses lovande. Aktien har legat i spannet 106-112 kr nu den senaste tiden och jag tror vi kommer att ligga där ett tag till framöver. Finns det något som motiverar en högre värdering egentligen?

Framgent? Jag tror efter juni/juli dippen att vi kommer att stiga något, och i takt med att industrin (!) kommer med bättre rapporter så stiger också övertygelsen om att börsen håller på att repa sig. Men nu är det sommar och semestern hägrar, investerare tar det lungt och på sina håll finns köplägen men sitt still och invänta. Rekommendation är avvakta.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?