Post entry

CLS - Budskapet börjar spridas

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det har skrivits flera bra bloggar om CLS på senare tid som beskriver bolagets revulotionerande metod så jag tänker inte gå in på det. Läs dem gärna, jag tror ni kan bli rikligt belönande.

Tänkte istället visa att CLS nu börjar bli uppmärksammade i media. Den 3 november publicerades den här artikeln i Skånska dagbladet.

www.skanskan.se/article/20101103/LUND/711029773

Cancer botas snabbt

Av Caroline Åkerlund 3 NOVEMBER 05.45

LUND. Redan 2011 ska cancerpatienter kunna blir friska efter bara trettio minuters laserbehandling. Lundaföretaget Clinical Laserthermia System AB (CLS) arbetar nu fram en metod som ska revolutionera cancervården.

_– Efter trettio minuters behandling är du färdig och kan gå hem, säger Lars-Erik Eriksson, VD för CLS.
Han driver forskningsföretaget där forskaren Karl-Göran Tranberg arbetat fram en ny metod för att behandla så kallad solid cancer i till exempel bröst, lever och bukspottskörtel.
– Med hjälp av laserstrålar värmer vi upp tumören vid relativt låg temperatur. På det sättet dödar vi tumören, men kroppen utvecklar också ett eget immunförsvar som lär sig att attackera eventuella tumörer som är kvar, säger Karl-Göran Tranberg.
Både Lars-Erik Eriksson och Karl-Göran Tranberg beskriver metoden som mycket skonsam och berättar att enbart ett behandlingstillfälle ska räcka för att bli frisk.

Laserbehandlingen skiljer sig mycket från dagens behandlingssätt, där den vanligaste metoden för att bli frisk från cancer är operationer.
Hittills har 72 patienter behandlats med den nya metoden.
– Flertalet hade långtgående cancer. Eftersom deras cancer var så avancerad var kroppen för svag för att sätta i gång ett eget immunförsvar. Men hos en av patienterna såg vi att den här mekanismen, där kroppens egna immunförsvar sattes i gång, verkligen fungerade, säger Karl-Göran Tranberg

Han betonar att metoden framförallt lämpar sig för patienter med en begränsad cancersjukdom. När han och hans forskningsmedarbetare undersökte ett tjugotal patienter med begränsade tumörer kunde de se positiva immunologiska resultat.

Med hjälp av den nya metoden hoppas företaget kunna hjälpa 5-8 % av världens 5,6 miljoner människor som drabbas av solid cancer varje år.
De första testerna har visat att metoden fungerar, men ännu har ingen efterfrågan på metoden skett.
– Vi är de enda i världen som arbetar med just den här metoden, men den är inte helt klar ännu, säger Lars-Erik Eriksson.
Även om maskinen för laserbehandlingen står klar återstår ett antal slutliga tester.
– Under 2010 hoppas vi kunna färdigställa metoden för att år 2011 kunna göra en pilotstudie på ett tiotal patienter, säger Lars-Erik Eriksson."_

Det är nu under hösten som CLS har sagt att de ska börja bearbeta marknaden och berätta att de finns vilket de inte gjort tidigare. Jag tror inte dagens börsvärde på ca 62 miljoner står sig särskilt länge.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?