Post entry

CLS - Kvällens aktieträff

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Kvällens aktieträff gav en lite tydligare bild. Hoppas den emotionella och kursmässiga berg- och dalbanan lugnar ner sig lite.

Det mest centrala med kvällens aktieträff var den inställda pilotstudien i Helsingborg och turerna däromkring. I förra veckan avgick Kjell Ivarsson från CLS styrelse. Detta efter att redan under en längre tid varit passiv styrelsemedlem. Inför starten av pilotstudien valde han att även formellt avgå genom att han skriftligen sade upp sig från uppdraget. Detta gjorde han för att ingen jävssituation skulle uppstå och enligt LEE ligger det ingen konflikt bakom. På fråga om Ivarsson fortfarande skall genomföra pilotstudien svarade LEE lite undvikande att det är mycket möjligt. (Min kommentar: Detta var upptakten till senaste veckans spekulationsstorm på diverse forum. Jag är tveksam till om Ivarsson kommer att genomföra piloten när den nu skall placeras på annat sjukhus... men det har jag inget belägg för. Antagligen upp till sjukhuset ifråga.)

Torsdagen den 7:e februari hade sjukhusledningen ett möte med LEE och uppgav att man fortfarande var positiva till studien men påtalade att man fick mycket telefonsamtal från aktieägare och andra intressenter angående studien samt att man skulle tillsätta en internutredning för att utreda Ivarssons jävssituation. Samtalen från akteiägare som sjukhusledningen hänvisade till hade börjat när det tillkännagavs att pilotstudien skulle genomföras i Helsingborg och hade tilltagit i mängd. Sammantaget fick dessa samtal samt jävssituationen Helsingborgs lasarett att hoppa av studien vilket de meddelade CLS på morgonen tisdagen den 12:e februari. CLS och Helsingborgs lasarett hade skriftligt avtal om genomförandet av studien men bolaget ser ingen vinst i att driva kontraktsfrågan vidare utan man koncentrerar sig på att hitta ett nytt sjukhus att genomföra studien på. (Min kommentar: Kanske inte så konstigt att det uppstår ett motstånd mot plotstudien bland personalen på sjukhuset om man förutom seriekrockar, influensa- och vinterkräksjukeepidemier samt överbelagt och underbemannat sjukhus även måste tampas med överentusiastiska aktieägare. Kanske läge för lite självkritik för alla snokar.)

Pilotstudien kommer att startas upp på annat sjukhus inom 2-3 månader. Man har enligt LEE en plan B men inga kontrakt eller något annat konkret som man vill förmedla. Dessutom har man tagit lärdom av denna omgången och kommer att se över hur och vilken information man kommer att förmedla. På en direkt fråga uppgav LEE att det inte är frågan om att strypa infon utan att ta lärdom och hitta formerna. (Min kommentar: Min initiala slutsats var att bolaget skulle sätta locket på för all information, tills pilotstudien var igång på nytt sjukhus, men så är alltså inte fallet.)

Pilotstudien är framförallt viktig för att testa utrustningens funktionalitet innan man går vidare till KOL. Pilotstudien på 30 patienter tar drygt 2 veckor att genomföra, immunologiska effekterna kan mätas någon dag efter genomgången behandling och mer djupgående resultat fås efter 5-6 månader.

När det gäller KOL har man en lista på ca 20 europeiska sjukhus som kan vara aktuella och man vill binda till sig sjukhus som specialicerat sig inom olika cancerområden. Man vill alltså ha specialistsjukhus för varje cancertyp. Dessutom spelar det in om det finns läkare som doktorerat på metoden arbetandes på sjukhuset. (Min kommentar: Svårt att se att Helsingborgslasarett skulle vara ett specialistsjukhus. Räcker det med Ivarsson på plats efter senaste veckans turer?)

Målsättningen är fortfarande att få ut 5 behandlingsenheter under första halvåret i år och 5 till under andra halvåret. Intresset från Kina samt i Mellanöstern under förra veckans mässa var stor.

LEE uppgav vidare att man i dagsläget inte vet om det kommer att vara aktuellt med någon NE. Man var tvungen att gå igenom finanserna och göra en bedömning efter det. Samtidigt uppgav han dock på mötet att man utvecklat produkten och tagit sig så här långt utan att ta in mer pengar än nödvändigt. (Min kommentar: Sannolikt kommer denna förseningen att innebära att man behöver en mindre emission.Ska man ändå gå igenom en NE så lär man ta lite höjd. Min bedömning är en utspädning på mellan 5-10 % beroende på hur kursutvecklingen och därmed emissionskursen.)

LEE uttryckte en större marknad än vad bolaget tidigare förmedlat. Han nämnde siffrorna 10-15 miljoner patienter årligen. Delårsrapporten förra året nämnde 10 miljoner.

När det gäller själva metoden framkom att de har fibrer av olika storlekar så att de kan behandla både små tumörer och tumörer ända upp till 5 cm i diameter.

Slutligen nämnde LEE att bolaget nu är i ett läge där Hans von Celsing kommer få centralare roll med sina internationella kontakter.

Vad innebär detta för värderingen av bolaget. Förseningen, ökat misstroende för ledningen samt risken för utspädning innebär enligt mitt sätt att se på saken att jag värderar ner bolaget 15-20 % från min senaste värdering. Fundamentet, affärsidén och metoden finns ju kvar däremot har förtroendet tagit stryk.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?