Post entry

Nyårskaramell.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tänkte med dagens post lägga in min första smällkaramell för det nya året.

Jag har under flera år (norsk som jag är) intresserat mig för fisk och fiskodling. Det finns jo ett flertal noterade bolag framför i Oslo som bedriver näring inom fiske och fiskeoppdrett i Norden. Bolag som Austevoll, Aker Seafood och SalMar är stora erkända bolag som tjänar pengar och det går bra för.

Inom oppdrettsnäringen så er det idag en väl fungerande och ekonomisk lönsamt att bedriva odling av laks och örret. MarineHarvest och SalMar är t¨vå bolag som verkligen har bevisat det under flera år. Och den mesta av laxen du idag köper i butiken är odlat laks.

Får något år sedan ramlade jag in på bolaget Codfarmers listade i Oslo. Ett litet då nytänkande bolag som försökte med torskodling i lite större skala. Lite efterforskning och pålesning kring bolaget så kom jag snabbt fram till att det var riktig högrisk och inte direkt lönsamt att odla torsk. Höga odlingskostnader och inga vinster på många år gjorde att jag då avstod att köpa. Trots flera år med stora problem med hög dödlighet och ingen lönsamhet så har bolaget lyckas överleva och nu verkar det som att det finns lite tecken på att lönsamhet kan vara inom en rimlig tidshorisont.

Bolaget visar i Q3 rapporten att man faktiskt tjänar på sjävla odlingen och att både "höstning" av fisk och dödlighet ökar respektive minskar i snabb takt. Kostnaden per odlad kilo minskar också stadigt och är numera lägre än vad man får betalt. Att bolaget dessutom är världsedande inom torskodling och att både Odin fonder och Skagen vekst är stora ägare är jo heller inte negativt.

Kursen verkar ha varit nede och vänt kring 0,4 NOK och handlas nu kring 0,60. Själv har jag tagit en liten position i bolaget och avvaktar vidare information. Att det är hög risk behövs väl inte sägas, men med hög risk kommer också möjligheter..

Lycka till!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?