Post entry

Countermine - Läsvärt!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Idag kl 11 hade Countermine extrastämma.
Aktiespararnas representant på stämman hade med sig följande frågor och synpunkter från sparkade grundaren Lars Nylin. Hur mycket som verkligen togs upp på stämman vet jag inte men det är intressant läsning.
Lägger ut det här så även de som inte är på stämman kan ta del av det.
-------------------

Wintershall

I en pressrelease 2008-01-17 skrev VD, Christer Bergquist följande;

”Uppdragets storlek är beroende på hur mycket personal som samtidigt är engagerad i området. Bolagets bästa bedömning idag är att servicekontraktet i sig kommer att ge intäkter under 2008 i storleksordningen € 1.000.000 med ett gott täckningsbidrag”.

Kort efter pressreleasen kom ett brev från Wintershall som innebar att alla aktiviteter avslutades och man hävdade avtalsbrott. Christer Bergquist var fullt medveten om avtalstexten som förbjuder Countermine att använda Wintershalls namn utan skriftligt medgivande.

Pressreleasen gick ut till lunch och på eftermiddagen hade Styrelseordförande Björn Wolrath möte med Skandia för att få deras medverkan i förestående emission, pressreleasen gav uppenbarligen den draghjälp som behövdes.

Var det i aktieägarnas intresse att få med Skandia i emissionen på bekostnad av ett kontrakt i Libyen värt € 1.000.000?

Libyen artikeln

I bolagsordningen för Countermine Libya (och alla andra Libysk registrerade bolag/ branch offices) står det att det är förbjudet att blanda sig i Libysk politik. Att publikt kritisera Ledaren i Libyen ger upp till två års fängelse. Politiska uttalanden från bolaget kan ge fängelsestraff för ansvariga bolagsmän, ligger det i bolagets och aktieägarnas intresse att bolagets VD Christer Bergquist gör politiska uttalanden?

I en tidningsartikel ”Dyra försäkringar i Libyen” talar Christer Bergquist om Libyen som en diktatur med en genom korrupt statapparat.

Artikeln fick stora följdverkningar för Countermine’s verksamhet i Libyen. Ett utlovat kontrakt omfattande minröjning i Ras Lanuf med kontraktsvärde 6 miljoner euro frystes. Libyska Armén inte ville gå vidare med Countermine som leverantör.

Countermines partner i Libyen Anti-Mines Association ville inte heller bistå Countermine, med som risk att hamna i politiskt blåsväder.

Countermine var hårt pressat att få avtalet till stånd. För att få AMA att agera i Countermines intresse krävdes det några extraordinära åtgärder?

Artikel fick stora skadeverkningar bland annat för Ras Lanuf ordern som försenades minst tre månader och omfattningen av uppdraget minskades från € 6.000.000 till € 2.800.000. Var detta i aktieägarnas intresse?

Christer Bergquist har inte besökt Libyen som är en strategisk marknad. Vilka följdverkningar fick artikeln för VD personligen?

Man kan konstatera att bolaget finansiella ställning och utveckling sett annorlunda ut med ytterligare € 4.200.000 i orders.

En mer återhållsam informationsgivning, i enlighet med bolagets egen ”Verksamhetspolicy” kunde ha förhindrat orderbortfallet. Anser styrelsen att VD agerar i aktieägarnas intresse och följer verksamhetspolicyn vid sin informationsgivning?

Christer Bergquist blev uppenbarligen Persona Non Grata i Libyen efter att artikeln publicerats.

Hur många gånger har informationsgivningen från Christer Bergquist varit uppmärksammad av NGM i form av skriftlig korrespondens?

Produktion av Oracle maskiner

Beslut om nyemissioner har gjorts vid flera tillfällen bland annat februari 2008 och då sa VD;

”Produktionstiden för en ny maskin är lång, cirka tio månader, och tanken på att behöva tacka nej till goda uppdrag p.g.a. maskinbrist känns inte tilltalande, varför en del av emissionslikviden kommer att användas för produktion av ytterligare en maskin."

Den skulle m.a.o. vara klar senast i årsskiftet 2008/2009. Vart tog denna maskin vägen?

Bolaget skriver 2008-10-01

”Det positiva kassaflöde som genereras i verksamheten i Libyen skulle ha kunnat täcka våra behov men hade då tvingat oss att försena produktionen av de nya två Oracle-maskinerna, vilket skulle kunna hämma utvecklingen av Countermine på sikt”.

Och vart tog dessa två maskiner vägen?

I delårsrapporten 2009-03-31 skriver VD;

”Vi bygger just nu två nya Oracle-maskiner i Södertälje”.

I halvårsrapporten 2009-06-30 skriver bolaget;

”Två Oracle II-maskiner är under tillverkning med planerad leverans under hösten/vintern 2009/2010”.

Vid ett besök i bolagets lokaler i Södertälje bygger man för närvarande endast en maskin, som kan bedömas vara halvfärdig, kan VD kommentera om informationen kan anses vara vilseledande i delårsrapporterna?

Vad är det korrekta läget i maskinproduktionen? Varför har inte någon ny maskin blivit klar efter alla emissioner?

Relationen med AMA

Har försenade betalningar till Countermines samarbetspartner AMA försvårat affärsutvecklingen i Libyen?

Hänger förseningen att införtulla Scanjack maskinen i Libyen samman med försenade betalningar till AMA?

Enligt avtalet med AMA skall kommission utbetalas fem dagar efter att Countermine erhållit sin likvid. Vilket datum slutbetalades Ras Lanuf?

Vilket datum betalades kommissionen till AMA?

Har betalningar till AMA fördröjts för att förbättra posten likvida medel i delårsrapporten per den 30 juni 2009?

Hur stor påverkan har denna sena betalning haft på möjligheterna att få Tobruk uppdraget?

Prov med Oracle i Libyen

Bolaget skriver följande i halvårsrapporten 2009;

”Oracle II har genomgått ett test i Libyen där maskinens förmåga att oskadliggöra stridsvagnsminor ytterligare verifierats”.

Delar Libyska Armén uppfattningen att Oracle genomförde testen enligt ställda testkriterier och på ett tillfredställande sätt demonstrerade sin förmåga att effektivt röja testfältet från alla typer av minor?

Testområdet är 25 x 800 meter, är det sant att endast 15% av området röjdes? Avbröt bolagets försöksledare på egen begäran testen på grund av att föraren mådde dåligt? Vid all minröjning finns det läkare på plats, undersökte läkaren föraren?

Supertool

Inför testen togs ett s.k. ”supertool” fram, hur fungerade detta verktyg under provet?

Om det inte fungerade vad var huvudskälet till att verktyget fallerade?

Scanjack köpet

Styrelsen rekommenderade årsstämman att anta förslaget att köpa Scanjack AB.

Gjordes en ekonomisk och finansiell analys av köpet? Fick styrelsen ett genomarbetat underlag att basera sitt beslut på?

Delgavs styrelsen uppgiften från VD att likvida medel skulle räcka fram till och med september 2009 utan ytterligare order i verksamheten?

Var alla styrelsemedlemmar ense i beslutet, eller fanns det några reservationer?

I en pressrelease daterad 2009-05-22 står det;

”Den Scanjack maskin som Countermine skickat till Libyen går nu in i skarpa tester. Den Libyska staten har anmält intresse av att förnya sin maskinpark där hittills 10 Aardvark-maskiner svarat för röjningsinsatserna. Programmet innebär att avsikten är att förvärva 10 – 12 kedjeslagare (flails) med kringutrustning och teknisk support.
Testerna beräknas vara avslutade i månadsskiftet maj/juni varefter formell anbudsförfrågan förväntas.”

Vi vet att Scanjack maskinen fastnade i tullen men har nu varit ute ur tullen sedan mitten på augusti, har maskinen testats av Libyska Armén om inte i så fall varför?

Delårsrapporter och likvida medel

I kvartalsrapporten 2009-03-31 fanns det MSEK 12,3 i kassan. När köpet av Scanjack föreslogs aktieägarna vid stämman 29/4 hade kortfristiga lån redan då upptagits?

Fanns det vid stämman fog för att häva köpet på grund av Bolagets finansiella ställning?

Bolaget har under våren tagit upp kortfristiga lån. Hur mycket har lånats, till vilka villkor och vid vilka tillfällen?

I halvårsrapporten 2009-06-30 så fanns det MSEK 9,1 i kassan, kostnaderna för första halvåret var MSEK 53,1. ”Burnrate” blir då MSEK 8,8 i månaden. Hur länge räckte pengarna och vad har inte betalts i form av löner, skatter, sociala avgifter, leverantörer mm? Har nya lån tagits upp efter halvårsskiftet?

Har redovisning av skatter och avgifter skett enligt god redovisningsed i Countermine PLC och Countermine Libya?

Enligt uppgift finns oreglerade löner, pensioner mm överstigande 2 MSEK för Håkan Lind, Sir John Walker, Nezar Abou-Ismail och Lars Nylin i varierande omfattning och tidsomfång för perioden maj-oktober 2009, har redovisning av skatter och sociala avgifter gjorts i tid i respektive bolag?

Arbete i hederskulturer/muslimska länder

Bolagets pressrelease om att polisanmäla Lars Nylin har översatts till arabiska och distribuerats i Libyen. Översättningar mellan Svenska och Arabiska är väldigt svårt på grund av språkens olika sätt att uttrycka sig i tal och skrift. En polisanmälan är långt ifrån en fällande dom. Kommunicerades rätt budskap? Hur lyder budskapet på Arabiska?

Gjorde styrelsen en analys av hur ett sådant budskap tolkas av kunder och samarbetsparters i en hederskultur?

Vilket ansvar tar VD och styrelsen om detta utspel återigen slår tillbaka på bolaget och därmed förlorar den första Tobruk ordern på € 8.000.000?

I delårsrapporten 2009-03-31 skriver VD;

”Jag har förmånen att leda en liten men dedikerad organisation, som gör sitt yttersta för att skapa ökade intäkter till lägsta möjliga kostnad”.

Är Christer Bergquist anställd på halvtid som VD för koncernen?

Om inte när ändrades detta anställningsförhållande?

Har Christer Bergquist sitt kontor på Nybrokajen i Stockholm? Vad motiverar detta, finns det inte tillräckligt med kontor i Countermine egna lokaler?

Koncernen har två produktionsställen i Sverige med ingen eller ringa produktion i Vikmannshyttan och endast en halv Oracle maskin producerad på två år i Södertälje. Brandbilsproduktionen las ner i slutet på 2007.

Sa Metz upp kontraktet med CME, är det sant det som står i Pressmeddelandet?

Vad kostar administrationen i Sverige per månad? Hur stora kostnader har koncernen för byggnader och produktionspersonal i månaden?

Har Christer Bergquist sedan sin anställning i bolaget december 2005 någonsin besökt ett minfält?

Emissionskostnader

Efter halvårsskiftet 2005 har bolaget genomfört flera kapitalanskaffningar, hur stora har kostnaderna varit för respektive emission?

Lage som genomförde emissionen under 2008 har aldrig tidigare varit med om att en VD tar flera veckors skidsemester i Schweiz under den kritiska perioden när prospektet utarbetas, föranledde detta ovanliga förhållande extra kostnader i form av konsultarvoden för bolaget?

Countermine Egypt

I delårs rapport Q1 2009 skriver VD följande;

Egypten
Countermine Egypt bildades under 2008 och har erhållit erforderliga tillstånd för min- och ammunitionsröjning samt kvalitetskontroll. Vi förväntar oss att intjäningen startar under det tredje kvartalet 2009.

Enligt uppgift är bolaget inte färdigbildat på grund av en mindre detalj. Bolaget har inte ett bankkonto och därför har inte aktiekapitalet registrerats. VD Christer Bergquist har underlåtit att skicka ner en enkel handling som krävs för färdig registrering av Bolaget. Ytterligare problem har uppstått med registreringen hos oljeministeriet, firmatecknarna måste vara på plats för att kunna registrera bolaget som ett s.k. oljeservice bolag.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?