Post entry

Varning för Dannemora

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Placera.nu rekommenderar köp Dannemora med motiveringen att det är en lockande krydda. För att uppskatta denna "krydda" måste man ha tämligen uttjänta smaklökar.

Jag tycker det är ansvarslöst av Placera.nu att rekommendera köp av Dannemora. Hur många rekonstruktioner av mindre gruvbolag ska vi behöva se på börsen för att förstå att det är ett systemfel? Små gruvprojekt har mängder med risker - operationella samt finansiella. De lämpar sig inte som investeringar för småsparare.

Dannemora har 96 miljoner kronor i kassan, att ställa mot 120 miljoner i kapitalbehov (räntekostnader + rörelsekapital) för 2013. Lägg därtill ett okänt kapitalbehov för investeringar.

Att bolaget gör "positivt ebitda" för en enskild månad för tankarna till Nordic Mines som hade "rekordproduktion" för någon enskild månad när aktien stod i 4 kronor. Den kostar 16 öre nu.

Det är ett hån mot aktieägarnas intelligens att VD pratar om ebitda (vinst före räntekostnader och avskrivningar) när hela denna "vinst" försvinner med råge i form av ränteutbetalningar.

Placera skriver att "Den oro som kvarstår är risken för ytterligare en nyemission, vilket skulle vara förödande för kursen, något som både företaget och kreditgivarna inser. Vi räknar därmed inte med att någon ytterligare nyemission kommer att aviseras".

Ursäkta mig, men varför skulle obligationsägarna bry sig om aktiekursen? Det är ju obligationsägarna som äger Dannemora nu. Varför skulle de gå med på en deal som kommer aktieägarna till godo? Obligationerna offereras i bondmarknaden till 49% per igår så med andra ord nöjer sig obligationsägarna med att få tillbaka hälften av sin fordran. Sist jag kollade stod aktieägarna efter obligationsägarna i turordningen vid KK.

Detta kommer inte sluta bra för Dannemoras aktieägare. En debt-for-equity-swap liknande den i Northland (på 8 öre, nu 8 kronor) eller i PA Resources (på 10 öre, nu 50 kronor) kommer ju bli modellen. Och då blir det 95%, kanske 99% utspädning för aktieägarna.

Om man gillar Dannemora som "krydda" har man tämligen uttjänta smaklökar.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?