Post entry

Den pilkastande apan

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag har alltid undrat hur det kan komma sig att någon på fullt allvar kan påstå att en pilkastande apa, klarar sig lika bra på börsen som en kunnig och påläst aktieanalytiker.

Påståendet är ett hån, mot all form av fundamental analys. Slumpartat aktieval skulle vara lika lönsamt som att försöka agera utifrån en ratiionell utgångspunkt.

Aktieanalys skulle enligt terorin inte löna, sig eftersom att vi inte i förväg kan veta vad som kommer att inträffa.

Tidningen Wall Street Journal gjorde på 1970-talet ett experiment: De lät apor kasta pil på börslistan för att visa att ett godtyckligt urval av aktier gav ett bättre slutresultat än vad de proffesionella förvaltarna kunde åstadkomma.

Billiga indexfonder tycks vara alternativet för den som vill överträffa apans resultat. Orsaken till att kunniga förvaltare har svårt att slå sina jämförelseindex sammanhänger sannolikt med de avgifter som fonderna belastas med. Här som i alla affärer är det en stor fördel om kostnaderna för handeln hålls låga.

Det har även gjorts försök att låta en "finansvalp" stå för slumpurvalet. Den svansviftande hunden fick då plocka pinnar som representerade olika aktier.

Den pilkastande apan och finansvalpen kommer antagligen även i fortsättningen att gäckla analytikerna, men den som håller koll på sina förluster och försöker begränsa dem, samtidigt som aktieurvalet sker utifrån vinst och trend, torde ha goda möjligheter att överträffa slumpfaktorn.

**

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?