Post entry

Mikrobolag inför 2015

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Med nytt år följer nya möjligheter och bolag att följa. Jag har hittat två som jag tycker kan vara värda att hålla under lupp den kommande tiden.

Den senaste tiden har det definitivt hänt något med min syn att se på investeringar och tänkbara investeringsbolag. Jag har länge förespråkat enkelheten med stora bolag, att köpa HM och Industrivärden med mera för att på så viss minimera risken för förlust. Då ingår utdelning och spännande verksamheter med bra ledning och starka ägare. Jag är fortfarande inne på det här spåret men känner att det inte är så stimulerande att vara en i mängden att försöka analysera HM.

Så jag har börjat intressera mig för mikro och småbolag. I det här korta inlägget tänkte jag dela med mig av två bolag som vid första påsyn kan vara något.

Dentware Scandinavia som är listat på Aktietorget arbetar med essentiellt skräddarsydda dentalproteser framtagna med hjälp av 3D-skrivare. Konceptet bygger på att förenkla och förkorta processtiden för inskanning och tillverkning, vilket verkar vara en stark konkurrensfördel eftersom bolaget har tagit fram en egen unik programvara för detta arbete. Bolaget har den senaste tiden processat om ett intrång i denna programvara med annat företag men verkar ha vunnit första ronden.

Dentalprodukter är intressant och alla konkurrensfördelar som innebär kostnadseffektivitet och kortare arbetstider är guld i min värld. Dental är storskaligt så kan detta affärskoncept rullas ut i världen, med hjälp av den nya vdn, så tror jag det kan bli ett intressant bolag att följa. Dentware skall tillföra nytt kapital genom nyemssion. Det kan förbättra dagens balansräkning och säkert påskynda denna process. Fortsättning följer.

Det andra bolaget är Alteco Medical listat på Aktietorget likaså. Bolaget har tagit fram en produkt baserad på en peptid som renar blodet i samband med sepsis. Det är en behandling som sker med samma metodik som dialys, ungefär, och skall till skillnad från amerikanska och japanska liknande produkter enbart filtrera bakteriegifterna istället för kroppens mekanismer som är delaktiga i processen (kritik mot konkurrenternas produkter).

Bevisligen så finns det en otroligt stor marknad för dessa fall och produkten verkar kunna bespara sjukvården ett antal hundra tusen per patient, vilket får ses som ett stort incitament att installera och förbereda behandlingen.

Som med allt medicinsk och farmaceutiskt så bygger det på godkännande ifrån etiska nämnder och FDA osv. I det här fallet så har norska och svenska etiska nämnden godkänt multicenterstudier så det finns förutsättningar för fortsatt marknadsbevakning av bolaget.

Inget av dessa bolag går med vinst, vilket är en av mina fem kärnpelare bakom en investering, så det är inget investeringsmaterial so far. Tiden får utvisa men till dess skall jag läsa in mig och försöka följa dem så gott det går.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?