Post entry

Det drar ihop sig i Index Pharmaceuticals, fas2b data inom 4-6 veckor!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Fas2b data närmar sig med stormsteg i Index Pharmaceutical och med ett börsvärde på dryga 600 mkr borde det intressera dom flesta biotechspekulanterna. Kursen har hållits nere en längre tid av en aktör men det börjar närma sig slutet och då är det stor chans till ketchupeffekt uppåt. Potential att flerdubblas vid lyckade resultat, Börsplus ser 24kr som rimlig värdering vid lyckad studie. Möjlighet till partnerskap eller uppköp vid lyckad studie.

Tänkte i den här texten lyfta fram InDex Pharmaceuticals (INDEX) som nu bara är 4-6 veckor ifrån bolagets största värdehöjande trigger någonsin. Jag pratar såklart om Fas 2b data som kommer levereras inom 4-6 veckor. Bolaget gick till börsen 2016 med denna händelse som den absolut största värdehöjande katalysatorn och nu är vi snart där. Med en högre sannolikhet att lyckas än andra Fas 2b så anser jag att detta är ett ypperligt tillfälle att ta plats i bolaget då värderingen ännu inte sprungit iväg. 

När bolaget gick till börsen var IPO kursen 8.4kr (motsvarande post-money på 525mkr) och nu står kursen runt 9kr (motsvarande 620 mkr), en uppgång på dryga 18% från IPO värderingen (justerat för utspädning som skedde i samband med en riktade emission till bland annat Bengt Julander). Att bolagets värde enkom har ökat med 18% trots den stundande katalysatorn är för mig en gåta, framförallt om man tittar på andra biotechbolag som jämförelse. 

Med ett börsvärde på 620 mkr så kan jag inte se att särskilt mycket förhoppningar är inprisade för positiva data, vilket jag tror är helt fel av marknaden. Detta baserat på det goda dataunderlag som finns sedan tidigare där man i en fas 3 studie uppvisade ett effektmått (delta) på dryga 19% kontra att dagens behandlingar har ett snitt på cirka 10%. Det finns sedan tidigare en välskriven redeye blogganalys som tar upp mer i detalj varför InDex har en större sannolikhet att lyckas, jag väljer att citera detta rakt av och hoppas att författaren inte misstycker. (Vill ni läsa hela den analysen så finner ni den på länken här)

Högre sannolikhet att lyckas än average Fas II

InDex genomförde tidigare en Fas III där man inte uppnådde det primära effektmåttet men dock de sekundära. Sedan dess har FDA/EMA bestämt att det primära effektmåttet nu istället ska vara det tidigare sekundära. Detta innebär att InDex redan uppnått målen med den nuvarande Fas IIb studien i en tidigare Fas III studie. Detta skapar ökade förutsättningar för att lyckas och i kombination med en studie som är bättre designad än tidigare (utläsning av effekt sker tidigare) så kan man anta att sannolikheten är betydligt högre. Snittet att lyckas gå från Fas II till Fas III är 30%, InDex har troligen uppåt 80-85% enligt mig baserat på informationen ovan.” 

Givet dessa antaganden så erbjuder InDex Pharmaceuticals ett ypperligt tillfälle för den riskvillige att generera en fin utveckling på kort tid, framförallt till den relativa modesta värderingen. Så varför står då aktien där den står så nära inpå bolagets största trigger någonsin? Det stavas nog främst GSI som under juli sålt över 2,5 miljoner aktier, detta skapar en minst sagt våt filt över kursen med tanke på den relativt låga omsättning som är i aktien. Genomsnittsvolymen har varit cirka 224k aktier per dag under juli vilket motsvarar drygt 2 miljoner kronor per dag. 

Tittar vi på ägarelistan så är vi nu i närheten av dom två sista det skulle kunna vara, antingen Bengt Julander (Linc) som gick in i den riktade och är en känd biotechinvesterare eller den mer anonyme tidigare förvaltaren Staffan Rasjö. Enligt obekräftade uppgifter som florerar så ska det inte vara Julander som säljer vilket pekar mot Rasjö. Skulle detta stämma så är det med andra ord drygt 600k aktier kvar som ska säljas från GSI.

Min tanke, och tror många andra delar den, är att när detta sker så kommer proppen gå ur och kursen troligen röra sig uppåt mot en mer rimlig värdering sett till förutsättningarna. Många ställer sig säkert frågan varför en storägare vill sälja i det här skedet och jag har såklart inget svar, det jag dock förstått är att personen inte kan ha någon insyn i kommande resultat. Detta beror på att det fortfarande är patienter inne i studien och innan dom gått ur så vet man ingenting om effekten. Detta gör i alla fall mig trygg med läget och väntar lugnt på att dom sista aktierna ska gå från GSI så kursen kan röra sig uppåt. Utöver GSI så får man faktiskt säga att bolaget framstår tämligen anonymt i diverse sociala medier. När den lite större massan får upp ögonen för bolaget tror jag det kan komma att gå fort. Det finns idag cirka 1700 aktieägare hos avanza, vilket får ses rätt lite kontra liknande bolag där tex Immunicum ligger på 5000 avanza ägare.

Ingen vet som sagt något om effekten i den pågående studien och vilket delta bolaget kommer kunna uppnå, det vi dock kan vara säkra på är att det finns någon form av effekt. Detta då man redan genomför en fas 2 och en fas3, nu genomför man en fas2b som är en dosoptimeringsstudie. Man försöker alltså finna en mer perfekt dos där man får så mycket effekt som möjligt utan att riskera att skada patienten, doser upp till 10x så starka som tidigare testas och trots detta har inga säkerhetsproblem rapporteras. Bolaget har flertalet gånger kommunicerat att fler och fler patienter genom gått hela studien utan några säkerhetsproblem, sist var det över 180 patienter som gått ur studien. 

Vad borde då detta vara värt? 

Marknaden för ulcerös kolit är värd 6-6.5 miljarder USD och det finns idag dåligt med bra behandlingar. Behandlingarna som finns är ofta förknippade med väldigt jobbiga biverkningar och effekten är låg. 

SvD börsplus skrev en analys om InDex Pharmaceuticals för drygt ett år sedan och landade då i följande:

1.5 miljarder kronor motsvarar en aktiekurs på 24 kr per aktie, vid lyckad studiedata. Alltså en uppsida på cirka 170%. 

Med tanke på det intresse som finns i biotech för tillfället, finns flera exempel på bolag som dragit iväg senaste tiden, så ser jag inte det som orimligt att vi kan nå en värdering kring 15-16 kr inför data. Detta motsvara en värdering på cirka en miljard kronor och skulle innebära att kursen från IPO skulle ha dubblats, vilket i sig inte är något som skulle vara direkt chockerande med tanke på vikten av den stundande händelsen. En annan intressant sak att ha i bakhuvudet är att ledningen och styrelsen har optioner på 19kr som förfaller i september, detta kan vara en indikation på vad bolaget tror om dom stundande resultaten men är såklart ingen garanti. 

Vid positiv data så är sannolikheten stor att det blir ett partnerskap eller uppköpt då det gjorts stora affärer inom fältet tidigare och behovet är stort, se bilden nedan för referens (siffrorna är i dollar). Det som gör det en mer intressant är att Index Pharma har redan licensierat ut sin kandidaten en gång till Almirall under 2014, detta var då för den europeiska marknaden och det totala avtalsvärdet då var över 100 miljoner Euro. (https://www.indexpharma.com/sv/index-pharmaceuticals-och-almirall-ingar-licensavtal-for-de-europeiska-rattigheterna-till-fas-iii-lakemedelskandidaten-kappaproct/) Sedan dess har marknaden blivit större och värdet därför troligen gått upp men det ger en indikation på Index troligen har ögonen på sig.

Disclaimer: Se detta som inspiration och ingen rådgivning, läs alltid på själv innan ni investerar. Investeringar i biotech är generellt förknippad med risk. Undertecknad äger aktier och ämnar syna data.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?