Post entry

Det finns tillväxt och sedan finns det TILLVÄXT!

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

År 2014 omsatte bolaget 3 M, förra året omsatte man 31 M, tillväxt på över 1000 % på mindre än 3 år. På detta har man skyhöga marginaler med vinst. Målet för 2018 är 70 M & bolaget har redan flaggat för att man uppnått detta redan i april månad. Den höga tillväxten kommer att fortsätta sade VD för ca 2 år sedan, sagt & gjort bolaget går som tåget på rälsen. Låt oss titta närmre på detta välskötta bolag.

Sverige ligger i framkant med beslutet att vara fossilfritt år 2050 – utan att använda kärnkraft som alternativ. Gigantiska investeringar görs redan idag i klimatsmarta teknologier, men marknaden förväntas fortsätta växa snabbt. Bolaget har positionerat sig för den här utvecklingen med unika teknologier och lösningar för energiförsörjning och inomhuskomfort som är marknadens mest klimatsmarta och konkurrenskraftiga. Bolaget nedan är idag vinstdrivande med stor kassa och väl positionerade för en global expansion.

Ecoclimes mål är att bli ett ledande globalt teknikbolag som kan erbjuda ekonomiskt hållbara lösningar på några av de största klimatpåverkande utmaningarna i fastighetsbranschen. Efter marknadslansering och marknadsetablering på den svenska marknaden där intresset för Ecoclimes produkter och cirkulära energisystem ökar i snabb takt ser Ecoclime 2017-2018 som genombrottsår, bolaget rusar fram i både tillväxt och lönsamhet, senast idag kom Q1 rapporten där man växte med 3200% vs Q1 2017. I höstas gick bolaget ut med att man höjer intäktstakten för 2017 en andra gång, på grund av ökad intresse för bolagets cirkulära energisystemprodukter från 30 miljoner till 45 miljoner på årsbasis. I februari gick bolaget ut med att man höjer denna prognos igen till 60 miljoner och bara en månad senare så skriver bolaget att man höjer till 70 M på helår. Det betyder att det scenario för 2018 som presenterades i samband med bolagets nyemission i november 2017, har redan uppnåtts och vi är i mitten av Q2. Idag kom Q1 rapporten som visar på bra siffror även om det är ett svagare kvartal i branschen:

Omsättningen uppgick till 9,9 miljoner kronor (0,3), en ökning med 3 200 procent mot föregående år.

Ebitda-resultat blev 2,3 miljoner kronor (0,0), med en ebitda-marginal på 23,2 procent. 

Rörelseresultatet blev 0,7 miljoner kronor (0,0), med en rörelsemarginal på 7,1 procent. 

För att minimera riskerna inom ramen för den accederade tillväxtstrategin valde man att göra avskrivning på senaste förvärvet nu i Q1 som påverkade rörelseresultatet. Ett medvetet val för att minimera riskerna inom ramen för den accelererade tillväxtstrategin.

Räknar man fram vad omsättningen landar i Q2 enligt bolagets kommunikation så hamnar vi på ca 34M i omsättning i Q2 & med ett rörelseresultat runt 25 % som i Q1 blir det mumma på riktigt.. Bara några dagar efter förvärvet av SDC i April så kommer det en stororder på 18.5 miljoner sek som landar i Q2.

Accelererad tillväxt - Ready, Steady, Grow!

Varför denna extrema tillväxt nu helt plötsligt? Bolaget har lyckats göra otroligt billiga förvärv sett till vad bolagen man förvärvat omsätter och vilka avtal man vinner. Samt att man idag kontrollerar hela värdekedjan, d.v.s. man är inte en spelare långt bak i kedjan utan man sköter nu allt från produktion, distribution, försäljning, leverans och installation. På detta vis har man också lyckats höja marginalerna otroligt mycket. Bolaget har bruttomarginaler upp mot 75 % och rörelsemarginaler på mellan 25 till 50 procent, vilket har en betydande potential att lyfta dagens resultat.

Styrelsen i Ecoclime gjorde 2016 bedömningen att bolagets teknologiska försprång, gynnsamma produktmarginaler och IPR:er(Patent) utgör en stark grund för att bolaget bör planera för en snabbare tillväxt. I februari 2017 beslutade styrelsen att inleda genomförandet av en ny tillväxtstrategi innefattande förvärv, integration av systemprodukter och licensförsäljning. Etableringen startade med förvärvet av Flexibel luftbehandling AB samt ett strategiskt samarbete med Fortum Värme AB samägt med Stockholm stad, med syftet att bland annat nyttja spillvärme för att utjämna belastningen i fjärrvärmenäten och möjligheterna att nyttja Ecoclimes olika lösningar för återvinning och distribution av komfortenergi.

Framgångsfaktorer för den fortsatta tillväxten-

• Förvärv av projekterings- och installationsföretag på lokala marknader som delfinansieras genom bland annat riktade nyemissioner till säljaren.

• Integration av Ecoclimes produkter och affärsmodeller på de förvärvade bolagens marknader

• Fortsatt effektiv drift av verksamheten, höga täckningsbidrag för produkterna och åtföljande goda kassaflöden

• Medfinansiering från aktiemarknaden och finansiella partners som EIB, bank och finansinstitut.

• Full kassa, stark balansräkning och bra kundbas

Affärsidé - 

Ecoclime Group utvecklar, tillverkar och säljer kostnadseffektivare, energieffektivare och klimatsmartare energi- och inomhuskomfortprodukter, system och tjänster. Produkterna baseras på företagets unika ETX-teknologi.

Bolaget har 3 affärsområden: Nedan ser ni dem listade i grön, blå och marinblå.

Inomhuskomfort –

• Kompletta ventilationssystem i fastigheter som ger kostnadseffektivare, klimatsmartare och energieffektivare distribution av termisk komfortenergi (värme/kyla) med överlägsna komfort- och miljöegenskaper

• Den högsta momentana komforteffekten, dragfritt, ljudlöst och alltid med ren ventilationsluft

• Lägre energi-, bygg- och installationskostnader för komfortvärme och komfortkyla

• Återvinning av komfortvärme för energilagring i ackumulatorer, geoenergilager eller distribution till fjärrvärmenät och förvärmning av briner i cirkulära energisystem

• högre täckningsbidrag än andra ventilationslösningar

Video som förklarar detta på ett enkelt sätt: https://www.youtube.com/watch?v=WWWwKi98TKw&t=91s

Ut- och återvinning av energi -

• kompletta system för ut- eller återvinning av termisk energi för kostnadseffektivare och klimat smartare energiproduktion från spillvärme och geo energi i fastigheter och förorenade processer

• den effektivaste återvinningen av energi från avloppsvatten, spillvatten och sjövatten

• minimala underhålls- och servicebehov utan komplex rengöring, filterbyten eller tillsatser av kemikalier

• lagring av termisk energi i ackumulatorer

 • digitaliserade system för optimering av energi- återvinning i spillvattenflöden och integration av energiåtervinning emot fastigheters el- och termiska energidistributionssystem

• simulerings- och projekteringsprogram för optimering av energiåtervinning från spillvatten och ventilation i fastigheter

Video som förklarar detta på ett enkelt sätt: https://www.youtube.com/watch?v=xyIwULcT2Ag&t=6s

Cirkulära energisystem möjliggör:

• Distribution av komfortenergi i ventilations- och rörsystem med marknadens bästa energi- och miljöprestanda

• Återvinning av komfortenergi från spillvärme med den effektivaste återvinningsfunktionen

• Ackumulering och lagring av komfortenergi för nyttjande vid behov av komfortvärme och tappvarmvatten

• Utvinning av komfortenergi från geo- och luftburna energikällor

• Integration av system i digital plattform för maximal optimering av ekonomi- och energieffektivisering

Produkt- och tjänsteutbudet innefattar:

• Charisma och Invisma – brandklassade komfortpaneler för omvandling och distribution av värme och kyla i rum och lokaler

• installationer av komfortsystem i lokaler och undertak för kontor, hotell, skolor mm

• installationer av kompletta ventilationsentreprenader innefattande ventilationssystem, vätskeburna energikretsar och undertak

• digitaliserade el- eller solcellsdrivna rums- och styrsystem för fastighetsövervakning, energioptimering och fastighetsautomation

• simuleringsprogram för energi- och miljöoptimering av ventilation i fastigheter • projektering av kompletta ventilationssystem i fastigheter

Hur fungerar inomhuskomforten & Fördelarna med tekniken. Bilderna nedan är enkla att förstå.

Konventionell teknik

Med traditionell ”punktkyla” (få bafflar/moduler med höga luftflöden) kan det uppstå ytor som upplevs betydligt kyligare och dragigare än den övriga delen av lokalen.

Ecoclimes Komforttak

Med Ecoclimes lösning (fler paneler med hög effekt och låga luftflöden) sprids kylan jämnt i hela lokalen. Det gör att komforten ökar och 100 % av ytan i en lokal kan nyttjas och takhöjden kan utnyttjas bättre.

Ecoclimes komfortpanel baseras på en patenterad teknik som bland annat består av en PGX-energiabsorbent – en världsunik absorbent med hög prestanda tillverkad helt i ABS-plast. PGX används framgångsrikt i en rad olika applikationer, bland annat i solfångare och vattenkollektorer.

Fler paneler ger jämnare spridning

Metoden -

Att Ecoclimes lösning skapar världens bästa inomhuskomfort baseras på att fler paneler fördelas i rummets innertak – utan att det kostar mer. Fler termiska komfortpaneler ger en jämnare och behagligare spridning av värme och kyla.

Panelerna har en temperatur-spridande yta på 2 m2 och 6–8 dysor som sprider luft (beroende på rummets luftbehov). Hur många paneler som varje rum behöver beror på effekt- och luftbehoven. Fler paneler innebär att utstrålningseffekten kan nyttjas i hela rummet.

Placeringen av panelerna är mycket flexibel. Det underlättar projektering och även förändrade komfortbehov (om t ex fler personer ska arbeta i samma rum). Panelerna är både enkla att installera och flytta.

Fler fördelar med Ecoclimes komforttak -

• En investering även för brandsäkerhetenUr brandsäkerhetssynpunkt trumfar Ecoclime-panelerna traditionella lösningar. Eftersom de är fyllda med vatten, även när systemet är avstängt, har panelerna brandhämmande egenskaper. Panelerna klassas som ytbeklädnad ur brandklassningssynpunkt.

• Tekniken i Ecoclime-panelerna gör dem till lättviktare. Modellerna väger bara 2–4,8 kg. Tack vare den låga vikten kan du enkelt montera dem i det befintliga undertaket, utan krav på extra infästning. En ensam montör klarar jobbet, vilket gör installationen smidig. En normal installation tar 30–40 minuter för en ensam montör (inklusive anslutning och provtryckning). Det öppnar för stora besparingar, inte minst i ROT-projekt. Och att slippa rengöra och montera ner panelerna när den termiska effekten sjunker sparar stora pengar och mycket besvär för hyresgäster och fastighetsägaren.

• Till skillnad mot traditionella kylbafflar så tillförs alltid den fräscha uteluften direkt till lokalen. Med komfortpaneler från Ecoclime kyls eller värms rumsluften dels på undersidan av panelen, främst via utstrålning dels via den ventilationsluft som strömmar över panelen. Ingen rumsluft medejekteras (induceras) tillbaka in i panelen. Luft som tillförs rummet är därför alltid frisk och fräsch. Det minskar risken för spridning av mögelsporer, fibrer, nanopartiklar, bakterier och virus.

• Vid dimensionering av ett Ecoclime ventilationssystem så kan projektören alltid lita på att rätt temperatur uppnås trots att det endast behöver dimensioneras efter syresättningen av rummet (med ren och frisk primärluft).

• Det uppstår inga oljud i Ecoclimes komfortpaneler och inte heller i ventilationssystemen. Det visar alla mätningar bl a enligt ISO-7730 metoden. Det betyder att du normalt inte behöver vidta några särskilda åtgärder för akustikens skull när du nyttjar Ecoclimes paneler för rumskomforten.

Evertech Energy Solutions, ett dotterbolag till Ecoclime, utvecklar en unik innovation för värmeåtervinning från spillvatten i flerbostadshus. Systemlösningen är nu patentsökt och beräknas demonstreras i flera installationer under 2017. Den här lösningen kan sänka energiförbrukningen med mer än 55 kWh/m2 i exempelvis studentbostäder och hotell och med cirka 40 kWh/m2 i övriga bostäder, visar beräkningar som baseras på data från Energimyndigheten. Besparingen beräknas till cirka 500 000 kr årligen i ett exempel med en studentfastighet med 350 studentlägenheter.

Normalt förbrukar bostadsfastigheter i Sverige 50 – 200 kWh/m2 beroende på ålder och utformning. Den nya innovationen ger en sänkning av energiförbrukningen med upp till 70% vilket är helt unikt i fastighetsbranschen. En av de nya lösningarna baserade på innovationen är patentsökt och kommer och att ingå i den nya Evertherm–produktgruppen som företaget presenterade föregående vecka.

Ytterligare fördelar med den nya innovationen:

• Fastighetsägaren uppnår en nettobesparing om cirka 800 kr/MWh för huvuddelen av förbrukningen av tappvarmvatten.

• Vid energiöverskott kan energin överföras till värmesystemet

• Normal avkastning på investeringen beräknas till 10 – 25 % och en ROI om 4 – 10 år

• Driftsäkert utan andra rörliga delar än spillvattenpumpar

• Moduluppbyggt system som enkelt kan installeras såväl inom- som utomhus

• Kan styras så att utloppstemperaturen till avloppssystemet aldrig understiger BBR:s krav, där utloppstemperaturen inte får understiga inkommande vattentemperatur

Mellan 20 – 60 % av all värme i fastigheter lämnar fastigheterna via avloppssystemen. Totalt förbrukar Sveriges fastigheter och olika serviceverksamheter 140 TWh enligt Energimyndigheten, varav närmare 30 TWh lämnar fastigheter via avloppssystemen. Det är delar av denna marknad som adresseras av den nya systemlösningen.

Ett kompetent och erfaret team –

Ecoclimes operativa team av huvudägare och styrelse har bred och omfattande kompetens. De har även en framgångsrik historik av att starta och etablera nya företag samt att integrera företagsförvärv. Samtliga medverkande i det operativa teamet har etablerat flera framgångsrika bolag. OMX- noterade Duroc, EoN:s Totalel samt Adven Värme och rekonstruktionen av Bilfrakt Bothnia är några av fler än 20-talet framgångsrika exempel där teamets medlemmar haft ledande roller. Flera styrelseledamöter har rekryterats på basis av erfarenhet från ledande positioner inom bygg -, energi-, myndighets- eller finansbranschen. Styrelse, ledning och större ägare har över 60-70 % av aktierna.

Globala marknaden & den svenska marknaden -

Marknaden i Sverige är stor nog för att Ecoclime ska kunna expandera och nå en finansiellt stark position innan en internationell expansion inleds enligt de scenarier som visas på annan plats. Enligt analytiker så uppgår marknaden i Sverige till ca 11 MRD SEK medan Evertechs(dotterbolaget) marknad för värmeåtervinning utgör en delmängd av teoretiska 20 miljarder kronor (den senare siffran avser totala värmeförluster via avloppssystemen i Sverige).

Långsiktigt mål på 3-4 % av totala marknaden innebär intäkter närmre 300-900 miljoner årligen beroende på hur man räknar, detta är i Sverige…

En internalisering bör ske på basis av starka kassaflöden i Sverige, främst med inriktning mot marknader som är likartade den svenska. Företaget har även inlett kartläggningen av tänkta geografiska marknader. Formerna för etablering på olika marknader kan komma att variera och antingen ske i form av strategiska allianser eller med egna etableringar.

För 2 år sedan skulle man ta 0.5 % av totala marknaden år 2018, man har redan nått detta nu. Om 2 år skall man ha ca 2 % av marknaden & man är på god väg att nå dit i denna takt. Då snackar vi omsättning runt 300-400 M per år.

Bolaget är positionerade för en växande, global efterfrågan –

Intresset från externa aktörer har, i och med introduktionen av cirkulära energisystem, ökat markant under 2017, inte minst från större energibolag i Sverige. Två av dem är verksamma på den europeiska marknaden, där det finns planer för olika former av affärssamarbeten som inkluderar Ecoclime. Bolagets MARKNAD, STYRKOR OCH KONKURRENSFÖRDELAR strategi är dock än så länge att fokusera på en snabb etablering i Sverige innan internationella aktiviteter inleds. Den aktivitet av internationell karaktär som planeras i närtid är ett finansiellt samarbete med Europeiska Investeringsbanken - EIB.

Actionplanen som följd av nyemissionen -

Baserat på Ecoclimes tillväxtstrategi har bolaget gjort bedömningen att det här sker effektivast genom minst ett förvärv av en etablerad aktör inom energiprojektering under våren 2018. Detta skrev bolaget i höstas vid emissionen, man förvärvade bolaget SDC Automation för 4.7M, kort därefter vinner bolaget ett stort kontrakt på 18.5M SEK. SDC Automation vann denna mångmiljonorder från ett av väldens snabbast växande molntjänst företag, som erbjuder dataserverkapacitet och smartare molntjänster via egna datahallar globalt. Projektet har erövrats i konkurrens med Europas största automations- och energistyrsystemföretag.

SDC har ett egenutvecklat IOT/API baserat BMS system (Building management system) för energi- och klimat styrning. Bolaget har de senaste åren utvecklat en rad intressanta produkter och tjänster, bland annat i samarbete med ledande amerikanska hård- och mjukvaruleverantörer och Ecoclime. Man jobbar bland annat med ; Projektering, installation, integration och driftsättning av IOT-Plattformar dvs driftsätter för övervakning, styrning, automatisering och optimering. Plattformen kan installeras lokalt eller i molnet med högsta säkerhet. Lösningar som nu börjar ge resultat och som har stor potential för fastighetsautomation, fastighetskomfort och energieffektivisering globalt.

Detta nya förvärv ska tillsammans med det redan gjorda förvärvet av Flexibel luftbehandling, bilda en bas och en referens för hur en installations- och servicekapacitet mest effektivt etableras i regionen. Planen innefattar även:

• utveckling av samarbetet med Fortum Värme

• etablering av Ecoclime Comfort Energy Sweden AB i Stockholmsregionen

• fortsatt uppbyggnad av marknads-och försäljningsorganisation i Ecoclime Group

 • förstärkning av projekteringskapaciteten för cirkulära energisystem

• etablering av utvecklings-, produktions- och installationskapacitet nationellt

Ovanstående innefattar etablering av ett projektkontor i Stockholm och anställning av tekniska energisäljare, projekteringsingenjörer, och affärsområdesansvarig, under våren 2018. Ett långsiktigt finansiellt samarbete med EIB(Europeiska Investeringsbanken), med start andra halvåret 2018, kräver även förberedelser för en rad insatser från bolaget. Bland annat utarbetande av finansiellt prospekt, genomförande av förhandlingar och Due Diligence som kräver ytterligare finansiella investeringsresurser vid sidan om det operationella kassaflödet enligt nedan:

7 faktorer som talar för Ecoclime -

1. Flera fullskaliga referensinstallationer har genomförts, vilka uppvisar stora förbättringar av inomhusklimat, arbetsmiljö och energieffektivitet utan fördyringar jämfört med befintlig teknik.

2. En stor marknad. Styrelsen gör bedömningen att Ecoclimes produkter kan avsättas på en marknad som i Sverige under 2010 omsatte i storleksordningen ca tre till fem miljarder kronor. Idag uppgår denna marknad över 10 miljard enligt senaste analysen. Då är detta endast räknat på deras kärnverksamhet, d.v.s. klimattaken.

3. De goda resultaten från referensinstallationerna har skapat en tilltagande efterfrågan från bygg- och fastighetsbranscherna.

4. Produkterna är enkla och kostnadseffektiva att inkludera vid nyprojektering, och uppvisar dessutom flera i det närmaste idealiska egenskaper för renovering och ombyggnation.

5. Bolaget förfogar över exklusiva rättigheter till en unik produkt. Ecoclime tar ingen egen utvecklingsrisk, kostnader på mer än 40 miljoner kronor för utveckling är redan tagna och har utvecklats sedan slutet av 1990-talet.

6. Leveranserna av de färdigutvecklade kylpanelerna inleddes så sent som under juni 2013. Fram till och med idag har bolaget lyckats växa flera hundra procent årligen och har senaste året gjort bra med vinst.

7. Kompetent ledning med väldigt bra bakgrunder i industrin.

Punkt nummer 5 är den absolut tyngsta och viktigaste punkten enligt mig. Man kan satsa fullt på försäljning och marknadsföring istället för utveckling. Många småbolag tar in kapital till att utveckla en produkt och slutar sällan bra. Här har man förvärvat ett konkursbo som sålde produkterna B2C vilket slutade med konkurs. Ecoclime säljer produkterna B2B och det går riktigt bra.

Värdering –

Det är svårt att värdera bolag i denna storlek, idag är börsvärdet runt 100M SEK. Bolaget har visat vinst sedan 2015. Efter flera förvärv och den senaste emissionen som övertecknades till 149 % har man tillräckligt mycket kött på benen för att fortsätta tillväxtresan både organiskt och genom förvärv. Bolaget går nu in i nästa fas med att fortsätta satsa fullt ut på försäljning & fler förvärv och eftersom någon produktutveckling inte behövs, så anställer man fler energisäljare, ingenjörer mm för att fortsätta plocka marknadsandelar. Vi är inte ens inne i H2 och bolaget har redan höjt omsättningstakten på årsbasis till 70M sek. Jag förvånar mig inte om vi ser fler omvända intäktsvarningar i år där man kanske höjer prognosen mot eller över 100M sek. Dagens PE tal är väldigt lågt, utifrån vinsten bolaget bör göra 2018 så hamnar PE kring 8, branschens snitt ligger kring det dubbla. Med denna tillväxt så brukar bolag handlas till betydligt högre PE tal än genomsnittet. Kan bolaget gå mot 2 % av marknaden om 2 år vilket jag absolut tror så är det inte omöjligt att man värderas till 500 M som SvD börsplus skriver i sin analys i ett bullcase scenario.

Disclaimer; Detta är ingen köprekommendation av något slag. Jag är ingen professionell rådgivare. Informationen är hämtad från flera olika källor och jag kan inte garantera att informationen är korrekt_. Handel med aktier sker på egen risk. Jag äger aktier i bolaget. Denna sammanfattning av bolaget är för att informera folk om bolaget och inte att ge rådet till att handla aktier. Det sker på egen risk som sagt._

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?