Post entry

Framtiden finns skriven i molnet

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

12 dagar kvar… Den 16 november kommer Redeye anordna ett IT-seminarium på Grand Hotel i Stockholm. Som teknikfreak ligger området mig varmt om hjärtat och jag har därför passat på att söka mig omkring på nätet för att leta trender. Men varje gång fastnar jag i något moln…

Alla pratar molntjänster när det snackas IT-trender. Det är där framtidens affärer ligger säger man ofta. Moln eller ”Molnet” är inte så fluffigt som det låter utan det handlar egentligen mest om stora datahallar med servrar och liknande som företag kan få en dynamisk åtkomst till via Internet. Molnet är både billigt och flexibelt. Istället för att företagen köper in egna stora datorer (läs servrar) köper man istället it-kapacitet när man behöver det. Detta gör man förslagsvis av storheterna Microsoft, Amazon, Google, IBM för att nämna några.

Den 3 september blev det klart att HP vann över Dell i kampen om att köpa lagringsföretaget 3Par. Det blev en hård budstrid mellan de båda datorjättarna och slutbudet hamnade på 2,4 miljarder dollar vilket fick aktiekursen i 3Par att dra iväg rejält. Men varför skall man då köpa ett lagringsföretag? Det är väl bara att köpa massor av datorer och ställa i en hall? Nej, riktigt så enkelt är det inte. HP vill bygga en hållbar infrastruktur som kan komma att dominera i framtiden. För att få till detta vill man komma åt ett antal effektiva tekniker. 3Par hade exempelvis en åtråvärd teknik kallad ”thin provisioning”. Men köpräden slutar inte där. Både HP och Dell har fortsatt med att köpa "moln-bolag". Dell köpte i dagarna Boomi och HP har nyligen köpt Stratavia.

Användandet i molntjänster har en stark koppling till den mobila revolution vi nu upplever. Nu talar jag om mobila datorenheter i form av smarta mobiltelefoner, läsplattor, netbooks med mera. Alla har begränsat fysiskt lagringsutrymme men obegränsat lagringsutrymme i form av datormoln på Internet.

Microsoft och dess VD Steve Ballmer tror starkt på molntjänster. Det har man gjort i fem år, men det är först nu som det börjar bli verklighet. På en konferens i slutet av förra veckan samlade Steve ett större gäng utvecklare för att snacka moln och Windows Phone 7. Man talade molntjänsten Azure som nu stöder samtliga programmeringsspråk. Detta till skillnad från exempelvis Google som är en stängd plattform. Microsoft presenterade även nya utvecklingsverktyg för Windows Phone 7 som skall göra det enklare att utveckla grafiska gränssnitt.


Bilden är tagen från: http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/moln-i-sikte-pa-vinstrik-it-himmel_5600115.svd

För en mindre tid sedan var jag och lyssnade på Andreas Sjöström och Christian Forsberg som jobbat med mobila ”appar” i 10 år. De båda jobbar hos IT-konsulten Sogeti och som utvecklar appar till de två större plattformarna Iphone och Android. De har även jobbat med Nokias Symbian och Windows Phone 7. Precis som börskurserna avslöjar ligger Nokia och Microsoft hopplöst mycket efter i utvecklingen. Andreas trodde att det kommer ta lång tid (kanske uppemot två år) innan man kan börja se de konkurrerande plattformarna som något större hot.

På IT-dagen kommer DGC One och Formpipe deltaga. Båda jobbar med molntjänster. Även Fortnox är värd att kolla in. Kanske även Proact som specialiserar sig på datalagring.

Fortsättning följer från IT-bloggaren Tomas Otterbeck…

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?