Post entry

En fungerande strategi i ur och skur.

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Sitter en söndag som denna på min kammare och går igenom portföljen och till min förvåning är siffrorna grönare än någonsin.

Nu var det - tyvärr - ett bra tag sedan jag uppdaterade bloggen här på Redeye. Det är många sidoarrangemang som har tagit tid och ork. Jag har å andra sidan inte försakat mitt börsintresse utan följt alla debatter med rikligt intresse.

Några av de sakerna som jag har hört det diskuteras om nu de senaste veckorna är Grekland, direktavkastning, fonder och förutsägelser om framtiden. Vad skall man som investerare tro när folk behandlar börsen som om det vore ett lotteri. Kanske är det det stora utbudet av instrument som ställer till det för den vanliga spekuleraren, en person som inte behärskar det har investerar i?

Jag tror att många har förlorat riktigt mycket pengar, hittills, just därför att de hoppar in och ut ur investeringar och till slut landar på golvet. Min strategi har alltid varit att investera i stora bolag med bra direktavkastning. Tele2 till exempel, har klarat den senaste tidens börsfall riktigt bra. Varför? Bolaget är en defensiv aktie och fungerar bra i sämre klimat. Bolaget har också ett riktigt fint kassaflöde som i slutändan kan ge aktieägarna fin direktavkastning. Bolag med bra direktavkastning klarar börsfall bättre än förhoppningsbolag eller bolag med mindre bra direktavkastning.

Hur jag än vrider och vänder på dagens börsklimat så är det viktigaste att bolagen har ett fungerande koncept och att de ger utdelningar. Börsen får gärna rasa, det ger mig bara bättre tillfällen att köpa in mig ännu mera och dessutom få ett lägre GAV. Nej jag vill nog bestämt hävda att det inte är svårt alls att investera på börsen, bara man äger lite sunt förnuft och inte lägger alla ägg i samma korg.

Jag gick tidigare idag även igenom min portölj, dels hur den har utvecklats på 2,5 års tid och även hur den har gått i år jämfört med "börsen". I fredags noterade den ATH. Om jag utgår från investerade medel och återinvesterade utdelningar så har min portölj med stora stabila och kanske inte alltför upphetsande innehav ökat med nära 58 procent i värde under dessa 2,5 år som jag har arbetat med den. Jag har nått en yield på dryga 11 procent och kommer i vår att nå en direktavkastning på 7 procent mot mitt GAV. Vidare ligger årets utveckling fyra procent minus jämfört med stockholms börsens -20. Jag är nöjd! Och det tack vare defensiva aktier i relation till GAV.

Jag är riktigt nöjd! Jag har inte köpt och sålt intensivt. Visst jag har swingat ett par gånger men den största vinsten får nog anses vara att jag plockade hem lite av uppkomna vinster innan årets nedgång. Något som egentligen går emot min fundamentala idé att köpa och inte sälja. De bolag som jag emellertid har sålt av är bolag som har varit för högt värderade och bolag som jag har kunnat tänka mig att sälja till förmån för bättre investeringar. Det har varit lyckat. Man skall inte gifta sig med innehav, man skall vara realist och se till hur de kommer att avkasta i portföljen. Man måste nog, tror jag, tänka lite robot för att inte förlora sig själv.

Så hur skall framtiden te sig. Jag kommer att fortsätta återinvestera mina utdelningar. Snitta ner mig när det ges läge! (Man vill ju få så mycket för pengarna som möjligt). Jag tror att vi inom ett år kommer att få se en början på lågkonjunktur som då inleds med krisen i Grekland. Jag tror att marknaden kommer att agera likt dominobrickor, det ena kommer att leda till det andra. Jag var ganska tidigt ute, här på Redeye http://www.redeye.se/aktiebloggen/ang-den-kommande-lagkonjunkturen, med att signalera för en beredskap om en kommande lågkonjunktur. Det var nog ingen, inte jag heller, som förstod vad som egentligen skulle komma men åter igen så vill jag flagga för de tider som kommer!

När allt kommer omkring så är det inte svårt att göra mycket pengar på börsen. Ge det bra ett par år!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?