Post entry

Enjoy Group Q3, fortsatt väntan på något gott?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Man ska aldrig gifta sig med en aktie sägs det, vilket jag inte heller har gjort. Dock har jag en lite intimare relation med Enjoy Group jämfört med övriga bolag i min aktiedepå. Efter att bolaget under sensommaren och hösten meddelat att man både förlikats i patenttvisten med Frigoglass, samt omförhandlat alla avtal med Klimasan var det därför med spänd förväntan jag såg fram emot rapporten för årets tre första kvartal som skulle släppas igår. Eftersom Enjoy har en lång och fin tradition av inkonsekvens vad gäller tidpunkterna för släpp av rapporter visste jag att jag mycket väl kunde få vänta till sent på dagen innan den kom, men min förhoppning var ändå att få rapporten relativt tidigt. Klockan 16.55 var jag dock tvungen att besviket stänga av datorn på jobbet för att röra mig hemåt. Visst hade det kanske gått att via telefonen hålla koll på rapportsläppet, men eftersom jag körde bil hem ansåg jag att om inte annat så för mina medtrafikanters skull vore det ytterst olämpligt. Väl hemkommen kunde jag bara konstatera att Enjoy denna gång valt att släppa rapporten 17.01, dvs. cirka 6 minuter efter att jag gett upp och stängt av datorn på jobbet. Så kan det vara ibland, men nog med svammel nu och dags att kommentera vad som framkom i rapporten.

Siffermässigt var det knappast någon munter läsning. Omsättningen landade på 18 MSEK för de tre första kvartalen med ett rörelseresultat på minus 2 MSEK. Detta ska jämföras med en omsättning på 31 MSEK och ett rörelseresultat på minus 2 MSEK under samma period förra året. Eller egentligen ska det väl inte jämföras med föregående år pga. att företaget då producerade och sålde egna kylskåp, medan man i år bara har kommissionsersättning från Klimasan där produktion och försäljning nu ligger. Noterbart är att patentstriden med Frigoglass påverkat resultatet negativt med ca 2 MSEK vilket innebär att rörelseresultatet legat nära noll utan patentkostnader. Jag tror inte att det var många som hade förväntat sig några positiva siffror och det hade inte heller jag. Vad som dock är positivt är att Enjoy meddelar att oktober och november som ju ligger utanför rapportperioden, tillsammans uppvisar ett nollresultat. Första halvåret är normalt den bästa perioden, så detta visar att man fått ner kostnadsmassan ordentligt. Rent siffermässigt nöjer jag mig så, förutom att det kanske bör påpekas att avskrivningstakten har minskat rejält från föregående år vilket också kommunicerats från bolaget tidigare. Det är som sagt svårt att jämföra bolaget idag, med tidigare år då affärsmodellen ser annorlunda ut idag, men kan ju ändå vara bra att vara medveten om.

Resultaträkningen var alltså ingen klang- och jubelföreställning att läsa, men fanns det annat positivt i rapporten? Ja, den kanske viktigaste informationen handlar om förlikningen med Frigoglass i den segdragna patenttvisten. Vi visste redan att förlikning hade skett, men nu fick vi information om att Enjoy ställts inför två olika val för en uppgörelse. Dels att få en stor engångssumma i ersättning från Frigoglass och därefter inget samarbete, alternativt en uppgörelse där Enjoy får en mindre engångssumma och ett samarbetsavtal där Frigoglasskoncernen får tillgång till alla Enjoys produkter. Här ansåg styrelsen i Enjoy att det andra alternativet var fördelaktigast på lång sikt och jag tolkar denna information som att ett avtal med Frigoglass är nära förestående. Som jag tidigare skrivit är Frigoglass en av världens största kylskåpstillverkare och de hade en försäljning på ca 438 miljoner Euro för innevarande års nio första månader. Enjoy skriver att styrelsen bedömer att det som Frigoglass säljer på marknaden måste övriga tillverkare av kylskåp med varumärkesdekor också kunna leverera.

Övriga företag på marknaden har förstås inte kunnat sälja produkter med roterande hyllinredning i och med att Enjoy haft patent (vilket iofs inte hindrade Frigoglass, men de har ju backat i patenttvisten) och Klimasan har haft ett exklusivt avtal med Enjoy. Nu är avtalen med Klimasan omförhandlade och Enjoy är fria att skriva avtal med vilka de vill. 9-11 november ställde Enjoy ut på branschmässan Brau Beviale i Nürnberg och i rapporten skrivs att ett tiotal av världens största kylskåpstillverkare besökte Enjoys monter, meddelade att de var glada över att ensamrättsavtalet med Klimasan var avslutat, samt att de samtliga ville att Enjoy skulle börja anpassa produkterna till deras kylskåpsserier. VD Håkan Sjölander avslutar rapporten med att skriva att alla företagets prototyper tillverkas i Bräcke och att personalen där har upplevt att arbetsbelastningen ökat dramatiskt. Förhoppningsvis leder detta till avtal med fler kylskåpstillverkare framöver.

Håkan har varit för optimistisk förut och vi som äger aktier i Enjoy har blivit ordentligt luttrade genom åren. I och med den lösta patenttvisten och förlikningen med Frigoglass tror jag dock att vårt tålamod snart ska löna sig, så jag fortsätter hålla hårt i mina aktier med en dåres envishet. Framtiden får utvisa om jag gjorde rätt.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?