Post entry

LUMI-bloggen får vila i frid...

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag tackar Lundin Mining och de som velat läsa mina inlägg i LUMI-bloggen. Ta chansen att fråga frågor!

Hej!

Om det är något som ligger mig nära hjärtat(och plånboken) så är det oljebranschen. Därefter gruvbranschen.

Idag vid lunchtid såg jag att marknaden för tredje dagen i följd sänkte kursen för EnQuest efter att de oförtjänt drabbats av ett besked om skattechock.

Då jag känner en sådan besvikelse inför skattehöjningen och det sätt som EnQuest drabbas, går nu alla mina pengar in i EnQuest(nej det blir nog ingen EnQuest-blogg).

BP som är ett bolag med del av sin gas- och oljeproduktion inom samma skattesfär som EnQuest, gynnas i förhållande till sin konkurrent. BP har bara ca 20% av sina tillgångar inom det aktuella området.

Detta betyder att när staten fyller sina fickor med ökad skatt från deras oljeproduktion så upptaxeras bara en femtedel av koncernen (här reserverar jag mig då jag inte vet siffrorna exakt, men det ger dock ändå en illustration av problematiken kring hur stor och liten drabbas olika).

Även om Enquest äger delar av Ascent(som har produktion i södra Europa), så har EnQuest all sin egen produktion i aktuell skattesfär i Nordsjön.

Därav drabbas hela bolagets produktion av skattehöjningen.

Från E24:

"...Ett räkneexempel: bolag x får på en bruttovinst av 100 dollar kvar 80 dollar efter skatt. Samma bolag får efter den nya skatteförändringen bara kvar 68 dollar av samma vinst, vilket i sig motsvarar 85 procent av den ursprungliga nettovinsten."

http://www.e24.se/business/ravaror/hojd-skatt-for-brittiska-oljeproducenter_2699737.e24

Detta påverkar alltså EnQuest direkt och en sänkning av kursen blir naturligtvis berättigad. Men när aktien stod i 13,70 blev kursen helt enkelt för låg! Jag stuvade om omgående.

100% EnQuest i portföljen. Anskaffningskurs: 13,77kr

Min förhoppning är att bolaget skall värderas högre så att jag tjänar pengar. Men också att EnQuest fortsätter med sitt ambitiösa arbete att göra olja tillgänglig, olja som andra större aktörer inte intresserat sig för.

Vad gäller LUMI så misstänker jag att aktieägarna just nu klarar sig rätt bra. Aktien har gått upp 7,26% i veckan och uppgången lär fortsätta.

För mig är det nu EnQuest som ligger närmast hjärtat och plånboken. Aktien engagerar mitt intresse och därför har jag nu 100% EnQuest.

Mvh/kent7711

P.S.

Avser lämna Q1-rapport för min 100.000kr portfölj den sista i månaden. Lycka till med tradingen!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?