Post entry

Det bortglömda biotechbolaget på First North

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det finns ett bolag på First North som är välkända och har över 75 % penetration på den japanska marknaden för sin ledande produkt. Företaget har ett P/E-tal på 2,49 och ett P/S-tal på 1,43. Företaget värderas idag till ca 50 miljoner kronor.

Utöver informationen ovan kom igår en stor framgång för företaget i Europa där den stora tyska marknaden öppnade sig. Detta är ett erkännande att EXINI håller på att utvecklas till ett världsföretag. (http://www.euroinvestor.se/nyheter/2015/03/26/exini-sluter-bsi-avtal-med-universitetssjukhuset-rwth-aachen/13130774)

Företaget heter EXINI Diagnostics som såg dagens ljus för första gången i tidigt 90-tal där rötterna härstammar från Lunds Universitet. EXINI’s grundare är professor Lars Edenbrandt, professor Carsten Peterson och professor Karl Åström.

EXINI Diagnostics förser idag sjukhus, kliniker och läkemedelstillverkare med sin flaggskepsprodukt EXINI boneBSI vilken inriktar sig på avancerad prostatacancer för att analysera skelettscintigrafi.

EXINI bone hjälper läkarna och läkemedelsbolagen genom BSI (Bone Scan Index) som är en bild-biomarkör utvecklats, genom avancerade algoritmer, som en prognos- och behandlingsresponsindikator i cancerpatientens prostata och skelettmetastaser. Läkarna får alltså omgående reda på om medicineringen fungerar eller inte.

Företagets vision till 2017

Om tre år från nu (skrivet 2014), kommer EXINI att listas som på NASDAQ OMX Small Cap bolag . Vår huvudsakliga produkt, EXINI boneBSI med dess BSI modul, har blivit standardförfarande i kliniska skelettundersökningar relaterade till både prostata- och bröstcancer. Genom produktutveckling kommer det tillföra en mängd olika applikationsområden för avbildningsdiagnostik.

Våra marknader är främst norra Europa och USA, liksom Japan via FUJIFILM RI Pharma. Under de senaste åren har även försäljningen i Kina ökat. EXINI har utmärkt sig som ett företag med innovativa imaging biomarkörer och därmed fått kontrakt flera kliniska företag som partners.

EXINI’s affärsmodell har reformerats för att rymma nya sätt att distribuera och erbjuda våra produkter. Molntjänster är igång, vilket gör att EXINI kan hantera en stor volymökning effektivt när det gäller stöd- och servicefunktioner.

Idag finns inget annat effektivt sätt att se att just det läkemedlet som patienten tar verkligen fungerar direkt. EXINI Diagnostics håller just nu på att sätta standarden för hur läkemedel och läkemedelstillverkning verkligen fungerar i praktiken. Det räcker dock inte enbart med att finnas hos läkemedelsbolagen, för varje person reagerar olika på olika mediciner.

EXINI har nått stora framgångar på den svårt penetrerande marknaden Japan där de har implementerat EXINI bone på över 75 % av sjukhusen/klinikerna, över 700 st. För den japanska marknaden har EXINI avtal med Fujifilm RI Pharma. För att Japan är den första marknaden där de har slagit rot har EXINI sålt rättigheterna för EXINI bone till Fujifilm men där de får royalties när olika nivåer är uppnådda.

I avtalet med Fujifilm kan EXINI få 20 miljoner i royalty för en av sina andra produkter, EXINI heart, vilket installerats på 500 sjukhus/kliniker i Japan utöver fakturering på 28,4 miljoner.

Japan har länge varit EXINI’s huvudmarknad där de fått rejält fäste, dock kan man anse att betalning genom royalties inte är det bästa men någonstans måste man starta.

EXINI kommer att penetrera Europa med start i Tyskland och från och med nu startar man med pay-per-view, alltså betalning för varje analys. Målet efter Tyskland är resten av Europa och USA.

(Gällande betalning per analys: https://www.nordnet.se/analys/redeye/newsPdf.html?id=409567)

Jag noterade ett intressant citat från avtalet i Tyskland:

”"BSI is an interesting imaging biomarker due to its potential to reflect

treatment response in mCRPC. We are currently evaluating its clinical merits

and limitations. As soon as the BSI has been validated clinically, it is likely

to become standard in evaluations of bone-metastatic prostate cancer", säger

klinikchef, professor Axel Heidenreich vid avdelningen för urologi vid RWTH

Aachen.”

”Att kunna räkna Aachen bland EXINIs kunder är en stor fjäder i hatten,

eftersom professor Heidenreich är en ledande person i Europa för

behandlingsutvecklingen av skelettspridd prostatacancer”, säger Magnus Aurell,

VD EXINI Diagnostics AB.”

EXINI har idag ingen konkurrent, de är först ut med en unik produkt på en marknad där de kommer förändra hur läkare och läkemedelsföretag ser på behandling och framtagning av ny medicin. EXINI har idag samarbeten med DexTech Medical, Active Biotech, Bayer och GE Health Care.

Se gärna VD Magnus Aurell’s presentation från januari 2015.

(se: http://www.redeye.se/webcast/exini-diagnostics-vd-magnus-aurell-presenterar-pa-investor-forum-i-stockholm)

EXINI har alltså fyra olika produkter på två ben, ett till sjukhusen och ett för läkemedelsbolagen som enkelt och snabbt kan testa deras läkemedel:

1. EXINI bone för att visa metastaser vid prostatacaner, http://exini.com/software/exini-bone-bsi/

2. EXINI heart ger en integrerad och omfattande analys av en hjärtinfarkts genomblödning, http://exini.com/software/exini-heart/

3. EXINI brain för att diagnostisera demens genom att bearbeta cerebralt blodflöde, http://exini.com/software/exini-brain/

4. EXINI dat För att diagnostisera Parkinsons syndrom genom att använda kvantifiering av striatum upptag,http://exini.com/software/exini-dat/

Samarbete med ett av världens mest ansedda cancer center

Ett oerhört viktigt samarbete för EXINI är med Memorial Sloan-Kettering Cancer Center (världens äldsta och största privata cancer center) där även de har uppmärksammat fördelen med BSI.

Det var en forskargrupp vid det ansedde Memorial Sloan-Kettering Cancer Center

i New York som presenterade den grundläggande idén att beräkna BSI. Publicerade
rapporter har tydligt visat att det är ett värdefullt tillskott i diagnostiken,
men metoden har inte slått igenom fullt ut, eftersom det saknats användbara
verktyg för att beräkna BSI kliniskt. Här har EXINI dock sedan en tid tillbaka
kunnat erbjuda en helt unik produkt, och nu finns den alltså även tillgänglig
för den amerikanska marknaden.

– Detta gör att vi, förutom att utveckla metoden tillsammans, också får en
möjlighet att installera EXINI bone™ i det kliniska flödet på Memorial
Sloan-Kettering Cancer Center och andra referenssjukhus i USA. Detta kommer att
vara viktigt för framtida försäljning i hela världen, säger Magnus Aurell, Vd
EXINI Diagnostics AB. (se: http://www.redeye.se/aktieguiden/press/genombrott-exini-fda-godkannande-exini-bone%E2%84%A2)

Lite googlande på EXINI senaste året

Två kliniska studier med EXINIs imaging-biomarkör BSI (Bone Scan Index) har godkänts för presentation vid årets urologläkarkongress i USA: ”ASCO 2015 Genitourinary Cancer Symposium” i Orlando, Florida, i slutet av februari. Kongressen är en av de viktigaste prostatacancerkongresserna i världen och samlar flertalet inflytelserika och globalt ledande läkare inom området. De godkända presentationerna är ytterligare ett styrkebesked för BSI och öppnar för djupgående dialog mellan EXINI och tongivande beslutsfattare.(se: http://globenewswire.com/news-release/2015/01/27/700132/0/sv/EXINIs-imaging-biomark%C3%B6r-BSI-i-nya-presentationer-vid-viktig-prostatacancerkongress.html?f=22&fvtc=4&fvtv=13640)

Exini vänder förlust till vinst. Framgångarna fortsätter för Lundaföretaget Exini.

(se: http://www.sydsvenskan.se/ekonomi/exini-vander-forlust-till-vinst/)

EXINI ingår samarbete med DexTech Medical

(se: http://www.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/Halsovard/EXINI-Diagnostics/Pressmeddelanden/2014/EXINI-ingar-samarbete-med-DexTech-Medical/)

Exini Diagnostics: Bra utveckling i Q3

(se: http://www.redeye.se/analys/update/exini-diagnostics-bra-utveckling-i-q3)

SWEDISH EXINI ACCELERATES IN JAPAN

(se: http://mva.org/swedish-exini-accelerates-japan/)

New BSI-results to be presented at cancer conference

(se:http://www.euroinvestor.dk/pdf/cse/2014/09/12979091/EXINI%20news%20Orion%20abstract%20ESMO%20ENG%202014-09-22.pdf)

EXINI to arrange Bone Scan Index (BSI) symposium at important annual European congress (EXINI Diagnostics AB)

(se:http://article.wn.com/view/2014/11/05/EXINI_to_arrange_Bone_Scan_Index_BSI_symposium_at_important_/)

EXINI’s heart-product fast growing on the Japanese market - hits 300 installed units

(se:http://www.noodls.com/view/85384139ED002B39C893C7CAA5E80F9F3124702E?2498xxx1410855696)

I EXINI’s ledning sitter följande personer:

Magnus Aurell, VD

Tidigare VD på Sharpview AB, Sales & Marketing Director på ContextVision AB, chef för Nordic Sales, Amersham Nycomed (numera GE Healthcare). Magnus Aurell har en magisterexamen i biofysik från Uppsala Universitet och en examen inom affärsutveckling från Linköpings universitet.

Klas Themnér, COO/CFO

Tidigare COO och CFO på Sharpview AB, COO och utvecklingschef vid ContextVision AB. Flera befattningar inom SAAB Bofors Underwater Systems AB. Klas Themnér är civilingenjör, PhD och en Executive MBA.

Carl- Erik Westervall, Chief Marketing Officer

Tidigare VD och försäljningschef på GE Healthcare AB, VD och försäljningschef på Nycomed Amersham AB och chef för Nordic Sales på Nycomed Imaging.

Lars Edenbrandt, Medical & Scientific Director MD, PhD och grundare av EXINI.

Lars är professor och överläkare i nukleärmedicin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Andreas Järund , Team Leader FoU

Andreas anslöt till EXINI vid uppstart efter examen från Lunds Universitet och har haft flera befattningar inom företaget, främst i utvecklingen. Andreas Järund är civilingenjör i teknisk fysik.

I EXINI’s styrelse sitter följande personer:

Henrik Perlmutter, styrelseordförande (nyligen tillsatt pga Fredrik Lindgrens sjukskrivning)

Henrik Perlmutter är utbildad civilingenjör (KTH) och har en MBA från Insead . Sedan 1974 har han arbetat inom life science-industrin för företag som LKB, KEBO och McKinsey. 1987 Henrik startade sitt eget företag som säljer en av sina patenterade produkter till läkemedelsindustrin. Henrik är också styrelseordförande för Länsförsäkringar.

Fredrik Lindgren, styrelsemedlem

Fredrik har lång erfarenhet från den skandinaviska life science-industrin. Senast var Fredrik VD på Karo Bio, ett bioteknikföretag fokuserat på kärnreceptorer som läkemedelsmål. Dessförinnan var Fredrik VD på Biolin Scientific, en teknikkoncern fokuserande på utveckling och marknadsföring av analytiska instrument för den internationella life science- och materialindustrin. Fredrik har även varit finanschef på Wilh.Sonesson AB (numera Midsona), COO för Meaning Green AB och vice verkställande direktör för Active Biotech AB. Han har en Jur.kand examen från Lunds universitet och ett certifikat som europeisk finansanalytiker från Handelshögskolan i Stockholm.

Birgit Stattin Norinder, styrelsemedlem

Birgit har lång erfarenhet från internationella läkemedels- och bioteknikföretag i Sverige, USA och Storbritannien. Birgit har drivit flera forsknings- och utvecklingsavdelningar, som har resulterat i ett antal nya, godkända läkemedel. Bland annat har hon tjänstgjort som VD och styrelseordförande på Prolifix Ltd., Senior VP Global Product Development, Pharmacia & Upjohn och Dir. Int. Reg. Affairs Division, Glaxo Group Research Ltd. Hon har även haft flera styrelseuppdrag och ordförande positioner i Storbritannien, svenska och norska bioteknik bolag. Hon har en civilingenjörsexamen i farmaci vid Uppsala Universitet.

Jan Erik Hedborg, styrelsemedlem

Jan Erik Hedborg arbetar som interims konsult för sitt eget företag, var tidigare anställd som VD för ContextVision AB (publ) mellan 2004 och 2010. Från 2001 till 2003 Jan Erik var VD för Printdreams Europe AB, chef för Norden och Baltikum på Alcatel åren 1999-2001 och arbetade för Nokia från 1987-1999 på nationell och internationell nivå.

Olof Jarlman, styrelsemedlem

Dr Jarlman är en radiolog och docent vid Lunds universitet och föreståndare för Lunds universitets program i medicinsk informatik (LUMI). Han är VD på eHealth bolaget Glocal Health Informatics AB och Medical Director på mHealth företaget Instant Advice AB.

Bo Håkansson, In memoriam.

Företaget har precis avslutat en nyemission till priset om 3 kr per aktie. Bolaget värderas idag till ca 50 miljoner kronor och handlas på First North.

Jag anser att det är av högsta betydelse för sjukvården och läkemedelsbolagen att använda sig av EXINI’s produkter och att BSI kommer att bli standard, precis som PSA-värdet, för att kontrollera metastaser och behandling/läkemedels effekter på prostata- och bröstcancer.

Jag ber om ursäkt om detta känns rörigt eller på annat sätt svårt att förstå helheten men jag arbetade under en viss tidspress när jag skrev och satte ihop denna blogg. Ställ gärna era frågor så svarar jag eller gör egna eftersökningar.

Lycka till med era investeringar.

/Kaptenen

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?