Post entry

Biometribolagen lockar intresse

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Biometribolagen Precise Biometrics och Fingerprint Cards värderas i dagsläget ungefär lika högt sedan aktiekursen hos Fingerprint under mars nästan fördubblats. Orsaken till kursrusningen i Fingerprint Cards är sannolikt förknippad med att insiders flitigt köpt aktier i bolaget under de två senaste månaderna, vilket skapat förhoppningar hos placerarna om att bättre tider nu stundar. Börsvärdet kring 300 Mkr ser dock ganska högt ut i förhållande till att bolaget omsatte blygsamma 38,5 Mkr under fjolåret, med förlust, och att orderingången varit minst sagt skral sedan oktober ifjol då den senaste större ordern på 8 Mkr kommunicerades från den kinesiska återförsäljaren HST. Visserligen presenterades nyligen även en pilotorder på 1,3 Mkr från Sydkorea men det känns dock som att aktien nu dragit till väders alltför lätt och att fallhöjden är stor, för det som man bör ha i åtanke är att insiders oftast har betydligt längre placeringshorisont än kortsiktiga aktiespekulanter, som vanligtvis hör till den grupp placerare som brukar stå bakom de kraftiga kurskörningarna som förhoppningsbolagen nu som då drabbas av. Därmed finns det risk för vinsthemtagningar om inte nyhetsflödet trappas upp.

Fingerprint Cards har under de senaste åren haft stora problem med att nå lönsamhet. Framförallt har orsaken varit avsaknaden av en stabil orderingång samt problem med underleverantörer vilket resulterat i leveransförskjutningar och kontinuerligt missade prognoser. Ytterligare har bolaget misslyckats med att etablera en större försäljning hos någon annan återförsäljare än kinesiska HST som idag står för merparten av Fingerprints omsättning. Ett stort hopp har dock lagts till danska CardLab som arbetar med att få fram ett kreditkort innehållande Fingerprints sensorteknologi men dessvärre meddelade det danska bolaget för en tid sedan att lanseringen kommer att dröja tills 2013 vilket var ett rejält bakslag för de förväntansfulla aktieägarna.

Insiderköpen skvallrar dock ändå om att något kan vara på gång i bolaget och möjligtvis kan den kinesiska banksektorn bli ett trumfkort. Tidigare har återförsäljaren HST levererat Fingerprints sensorer i huvudsak till bankernas interna IT-säkerhetssystem men det kan även vara på gång en större utrullning till bankernas kunder, vilket skulle kunna få en dramatisk effekt för orderingången. Det är inte heller otänkbart att fantisera kring ett genombrott i grannlandet Indien där nu stora biometriprojekt står för dörren, vilket även pågår i Brasilien där Fingerprint nyligen tecknade ett strategiskt viktigt distributionsavtal med Alphatech Servicos. Slutligen kan det även dyka upp intressanta nyheter från samarbetspartnern BgenuineTech då bolagen arbetar med att få fram en slagkraftig linjesensor för mobiltelefoner.

Det finns alltså trots allt gott om förhoppningar men frågan är om dessa har kraft att hålla uppe aktiekursen vid nuvarande nivå om inte avgörande nyheter dyker upp inom snar framtid. Personligen skulle jag inte i dagsläget hoppa huvudstupa in i aktien men det finns absolut skäl för att hålla bolaget under bevakning.

Vrider vi om kikarsiktet till Precise Biometrics så har även branschkollegan drabbats av ordertorka, förutom den order på 4,3 Mkr som kommunicerades den 18 mars. För att finna föregående pressmeddelande om order får vi bläddra i historieboken tillbaka tills augusti ifjol då Precise meddelade ett samarbete med nigerianska Interswitch. Det är självklart att detta är en usel utveckling, åtminstone om vi börjar snegla på nuvarande börsvärde, men samtidigt så finns det gott om förväntningar även här som ser ut att hålla uppe aktiekursen.

För det första väntar aktieägarna på att samarbetet med Gemalto gällande ett ID-kort till företagsmarknaden skall resultera i hyggliga volymorders och ytterligare ligger det intressanta piloter ute inom myndigheter och hos större banker som kan resultera i högintressanta beställningar framöver. I den senaste årsredovisningen avslöjas även att Precise deltar i SAMTLIGA upphandlingar inom nationella ID-kort (NID) där Match-on-Card (MoC) preciseras som krav. Därmed finns det hopp om att Precise kan komma att få betydande orders från olika NID framöver även fastän det varit snustorrt på vunna upphandlingar inom segmentet under lång tid. Blickar vi framåt ser även teknologin MoC ut att vinna gehör på den amerikanska marknaden där det finns påtryckningar om att teknologin skall medverka i ett framtida hälsokort som spås rullas ut till samtliga amerikanska medborgare. Utöver detta hoppas Precise på ytterligare framgångar inom Cyber Security där Precise ifjol vann en rekordorder från Department of State på 6,1 MUSD. Slutligen finns det en liten potentiell smällkaramell eftersom VDn nyligen avslöjade att bolaget blivit ett mer attraktivt uppköpsobjekt sedan bolaget nådde vinst under det sista kvartalet ifjol, vilket alltså kan innebära att aktien kan förgyllas med ett uppköpsbud.

Personligen äger jag för tillfället varken aktier i Precise Biometrics eller Fingerprint Cards men jag är inte övertygad om att det är rätt val att stå utanför och betrakta bolagens utveckling. Båda bolagen är extremt nyhetskänsliga och verksamma i en bransch som är svårgreppbar gällande potentialen. Detta brukar innebära att aktiekurserna emellanåt passerar stratosfären. Biometrimarknaden blommar även nu ut på allvar och det är inte omöjligt att något av dessa innovativa svenska biometribolag blir ett storbolag i framtiden. Ett åksjukepiller rekommenderas dock om du väljer att sätta ditt fingeravtryck på köpknappen.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?