Post entry

Dagens finger (blogg19)

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag har i år skrivit 18 blogginlägg som berör Fingerprint Cards. Antalet läsningar har passerat 40 000 vilket uppmuntrar samtidigt som det givetvis motiverar mig att skriva ett 19:e blogginlägg.

Egentligen blir det idag 20-inläggsjubileum om vi räknar antalet totala inlägg om FPC på Redeye i år och inkluderar grinig_nr1:s baisse-inlägg. Det är synnerligen klokt att ha respekt för skribenter som vill belysa risker och informera om hur spekulationsbubblor ser ut. Samtidigt kan det vara förnuftigt att inte underskatta blogginlägg från Bregott-fabriken. Det är ju inte någon nyhet att jag hyllar Fingerprint Cards, för hur ofta får vi egentligen uppleva något liknande, att ett Small Cap-bolag plötsligt hamnar i en monopolsits i en flerfrontsattack av affärsmöjligheter och dessutom visar upp branschkompetens som knappt Large Cap-bolagen kan matcha? Jag badar därför i Bregott och det får ni leva med.

Jag har vid flera tillfällen skrivit att det finns gott om spekulationsingredienser som kan ge biometribolagens aktier fart genom stratosfären och är således inte alls överraskad över vad som nu sker. IT-yran och miljöbolagsboomen är bra exempel på hur aktiemarknaden brukar reagera på nya tekniker i en genombrottsperiod. Spekulationsbubblor hör också till börsspelet och det brukar inte hjälpa att forumskribenter klättrar upp på barrikaderna och kastar ner Buffet-biblar till de otrogna. Meningskiljaktigheter är grunden till att det överhuvudtaget sker affärer på börsen och spekulationen är dess motor. Det är dock klokt att vara vaksam eftersom bubblor förr eller senare brukar spricka. Huruvida Fingerprint är en bubbla återstår dock att se. VD satsade nyligen ca 2,5 Mkr för köp av aktier och telekomräven Jörgen Lantto betalade 2,3 Mkr för rätten att om tre år få köpa aktier för 52,35 kr. Jag har svårt att tro att dessa herrar satsar en förmögenhet på luft.

Jag tror också att vi ännu bara befinner oss i själva förspelet av biometribolagshypen varför jag fortsättningsvis förväntar mig goda avkastningsmöjligheter. Jag är nämligen rätt övertygad om att huvudakten kommer att börja efter att Apple tillsammans med Samsung lanserat flaggskeppsmodeller med fingersensorer, vilket sannolikt kommer att inträffa under den kommande sexmånadersperioden. Det är då som biometri kommer att prenumerera på huvudrubrikerna i media samtidigt som varenda kotte kommer att förvänta sig att samtliga mobiler snart kommer att vara utrustade med fingeravläsare. Som huvudrollsinnehavare på scenen kommer då Johan Carlström att stå med sitt lilla bolag med ursprung från Göteborg. Anledningen är busenkel. Eftersom Authentec redan köpts upp av Apple och då birollsinnehavaren Validity inte ens är börsnoterat och dessutom saknar en lanserad fingersensor optimerad för mobiler, kommer därför blickarna att riktas mot Stockholmsbörsens kursraket. Jag har därför väldigt svårt att tro att detta kommer att sluta i motorstopp.

Fingerprint har hittills vunnit tre DW i Japan och jag tror att Sony Mobile ligger bakom åtminstone två. Den tredje kan vara från Sharp men det är inte otänkbart med en trippel från Sony. Mina tankar kring Sony Mobile bygger på den Design-in Win från en Tier 1-tillverkare som Fingerprint avslöjade i slutet av 2011. Pga ledtiden mellan en Design-in och en Design Win, alltså tidsperioden från att tekniken integreras i en mobilplattform till att teknologin blir utvald till en telefonmodell, tror jag att Tier 1-tillverkaren helt enkelt är först i kön. Uteslutningsmetoden avslöjar då att det är Sony Mobile eftersom det i slutet av 2011 endast fanns en japansk tillverkare(Sony) bland de tio största(Tier 1). Mitt stalltips angående debutmodellen är att det blir Sony:s kommande flaggskepp, med kodnamnet Xperia C670X, en modell som även bedöms bli en utmanare till Samsungs Galaxy S4 och som spås lanseras kring halvårsskiftet.

Samsung ligger dock inte långt efter då jag är övertygad om att den koreanske mobiljätten döljer sig bakom den Design Win som härstammar från mobilproducenten i det tredje asiatiska landet. Jag ogillar upprepningar men vad som talar för att det är Samsung är att mobiljätten är huvudkund till CrucialTec som lanserat BTP:n med FPC:s linjesensorteknik, att CrucialTec bygger ut produktionskapaciteten kraftigt, att vi sett läckta bilder på en förmodad prototyp av en Galaxy S-modell där hemknappen ser exakt ut som BTP:n, att Fingerprint snabbt tagit in pengar före de annonserat sin första större DW, att koreansk media ifjol rapporterat att Samsung planerar en serie modeller med fingersensorer i år, att FPC:s Advisory Board-medlemmarna Göran Malm som suttit nio år i Samsungs huvudstyrelse och Tord Wingren som varit Samsungs Europachef ger hopp om ryggdunkarteorin, samt att det måste finnas en större spelare i kulisserna för att årets försäljningsprognos på 30 miljoner sensorer skall slå in då vi trots allt befinner oss i genombrottsåret för tekniken.

Samsung bedöms, senast under september, presentera den första telefonen med operativsystemet Tizen. Det är här jag tror att Samsung debuterar med Fingerprints linjesensorteknik. Huvudargumentet är artikeln i koreansk media från ifjol somras, vilken publicerades i samband med att Apple köpte Authentec, och där det avslöjades att Samsung planerade att lansera en serie telefonmodeller med fingersensorer under 2013. Pga Apple:s förvärv av sensortillverkaren avslöjades Samsung ha drabbats av panik, vilket åtminstone förskjutit planerna. Några månader senare avslöjade däremot Fingerprint i deras Q3-rapport att prototypbyggen och mjukvaruportering, sedan ett par månader tillbaka, pågår hos ett par av industrins absoluta giganter. Fingerprint skriver dessutom i PM angående den större DW:n att de förväntar sig att samma kund kommer att lansera ytterligare modeller med tekniken under 2013 och 2014 vilket överensstämmer med Samsungs strategi att lansera en ”serie” Tizen-telefoner under samma period.

I mitten på mars, nästan samtidigt som Fingerprint meddelade sin första större Design Win, avslöjade dessutom en Samsung-chef att den första Tizen-modellen kommer att vara en flaggskeppsprodukt i premium-klassen. Uttalandet; "The device will be the best product equipped with the best specifications." indikerar att vi kommer att få se en smartphone i klass med Galaxy S4 och att det eventuellt rör sig om dess efterföljare samt att fingersensorer kommer att finnas med. Vi talar således om en telefon som troligtvis kommer att kunna säljas i miljontals enheter inom loppet av några månader. Adderar vi Fingerprints förväntningar angående fler DW från samma kund känns ordet ”standardkomponent”, avseende fingersensorer i smartphones, inte längre så avlägset.

Är dessutom Tizen en av nycklarna för att öppna upp stora framgångar kan Huawei naturligtvis vara den andra giganten som bygger prototyper eftersom det är Samsung och Huawei av Tier 1-tillverkarna som avslöjats utveckla telefonmodeller med Tizen. Huawei är världens tredje största tillverkare av smartphones och här är det lockande att damma av ”ryggdunkarteorin” igen då styrelseledamoten och en av storägarna via Solrosen, Urban Fagerstedt, är toppchef hos Huawei och som även jobbat som managementkonsult åt Huawei:s ledning i Kina.

Samsungs försäljning av smartphones bedöms nu ligga på 25 miljoner enheter per månad. Skulle då världens största mobiltillverkare välja Fingerprints linjesensorteknik som standardkomponent skulle det finnas all anledning att jubla. Vad jag erfar kommer Fingerprint att få mellan 60 – 90 cent per såld BTP och bruttomarginalen kommer att vara hög, troligtvis kring 70 procent. Samsung kommer garanterat inte att betala 90 cent per enhet för linjesensortekniken men räknar vi med 50 cent och en bruttomarginal på 50 procent skulle det ändå orsaka dramatiska effekter, särskilt om fingersensorer blir en standardkomponent. Blir det sanning skulle vi även kunna tona ner bubbelvarningen rejält.

Slutligen betalade Apple 2,5 miljarder kronor för Authentec då biometrin i mobiler befann sig i puppastadiet. Budet orsakade dramatik då aktieägare försökte stämma Authentec:s bolagsledning för att de försökte sälja ut företaget för billigt. Jag är övertygad om att det kommer att finnas intressenter som är villiga att betala mer för Fingerprint Cards, några månader efter att de första fjärilarna lämnat äppelträdet.

Topeka Capital Markets analytiker Brian White tror nu att fingeravtrycksläsare kommer att debutera i iPhone 5S och att tekniken kommer att vara ”the main selling point”. Naturligtvis är det så.

Alla aktörer som investerat i ekosystemet för mobila betalningar är ute efter att få valuta för pengarna och letar därför ”lockbeten” för att få konsumenterna att konvertera till e-plånboken i telefonen. Ledorden till framgång stavas användarvänlighet och säkerhet vilket fingeravtrycksläsare inklusive tillhörande mjukvara/applikationer erbjuder. Mobiltillverkarna blir i sin tur undernärda utan innovationer eftersom produktlivscykeln för telefonmodellerna då riskerar att bli längre vilket slår negativt på försäljningen. Mobilproducenterna är framförallt främst sugna på innovationer som förför en stor målgrupp. Här snackar vi givetvis om tekniker i nivå med kameran och GPS osv.

Anledningen till att fingeravläsare i mobiler kommer att bli ”the main selling point” är att tekniken adresserar en stor målgrupp. När vi talar om hur vi vill röra oss på webben är ”genast” ett långsamt ord. Biometrin erbjuder förenklad lösenordshantering vilket kommer att vara uppskattat. Det är därför du kommer att älska fingeravläsaren och sedermera kräva den. Men du kanske bara inte vet om det ännu.

Som slutknorr och kuriosa så äger jag faktiskt ännu inte någon smartphone. Det är delvis avsiktligt eftersom jag siktat in mig på att köpa ”debutmodellen” med Fingerprints linjesensorteknik. Jag börjar bli urväntad men kommer sannolikt att vara helnöjd med en Sony Xperia. Kanske Johan borde skicka mig en på posten om jag gissat rätt.

Trevlig helg!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?