Post entry

Dagens finger (lätt baksmälla)

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Samsung-euforian uteblev men aktien stiger ändå tack vare två uppmuntrande pressmeddelande.

I mitt föregående blogginlägg om Fingerprint Cards skrev jag att jag inte räknade med att företagets linjesensorteknik skulle uppenbara sig i Galaxy S4 men belyste att det åtminstone fanns signaler om att det skulle kunna bli fallet. När vi nu fått bevittna den nya skapelsen kan vi dock konstatera att linjesensortekniken saknas. Hemknappen i nya Galaxyn är inte heller exakt lik den som presenterades på den läckta bilden och som framstod identisk med BTP:n innehållande Fingerprints linjesensorteknik. Mycket talar därför för att bilden på Galaxyn var en prototyp. Här finns det egentligen ingen större anledning till besvikelse eftersom detta, trots allt, skvallrar om att linjesensortekniken ingår i Samsungs kommande planer, och att därmed troligen Samsung är en av giganterna där prototypbyggen pågår. Jag är åtminstone väldigt övertygad om att så är fallet men det är naturligtvis svårare att gissa när linjesensortekniken debuterar i en Samsung-telefon. Det kan ju dröja till nästa säsong av Galaxy S.

Som kompensation till att lyckobubblan uteblev har dock Fingerprint idag skickat ut två rätt hyggliga pressmeddelanden. För det första har nu Carnegie fullföljt sitt uppdrag med emissionen vilket lett till att två institutionella placerare köpt 1,6 miljoner B-aktier till kursen 34 kr. Det är alltid ett gott tecken att större aktörer är villiga att köpa aktier, utan rabatt, i bolag vars börsvärde ligger på ATH, särskilt med tanke på den explosiva kursutvecklingen sedan i somras.

Dessutom annonserades i morse en ytterligare design win till en kinesisk mobilproducent som även äger ett europeiskt varumärke. Jag gissar att det rör sig om Qiao Xing Mobile Communication, som är mer känt via dotterbolaget CEC Telecom och varumärket CECT. CEC tog 2007 över PHILIPS mobiltelefonverksamhet varför jag tror att jag gissar rätt och CECT debuterade redan 2007 med en modell med inbyggd fingersensor. Det är också spännande att CECT, enligt Wikipedia, tillverkar iPhone-kopior för den kinesiska marknaden, vilket är spännande med tanke på Apple:s förmodade planer med inbyggda fingersensorer och de volymer man kan förvänta sig av en billig iPhone-kopia på den kinesiska marknaden.

Det har även under de senaste dagarna framkommit intressant information och bekräftelser via det presentationsmaterial som var kopplat till VD:s besök i New York samt via emissionsprospektet.

Vi har nu fått förtydligande om att, efter Apple:s köp av Authentec som därmed försvann från banan, existerar det en enda konkurrent(Validity) inom PC/laptopmarknaden och att denne ännu inte har en fingersensor lanserad som är optimerad för mobiler. Som krydda på detta förutspår FPC att det under nästa år kommer att säljas 300 – 500 miljoner konsumentelektronikprodukter med inbyggda fingersensorer, en summa som spås öka till 1 miljard enheter under 2015! Dessutom förväntas elektronikjättarna i allt ökad utsträckning börja ”fiska” efter biometribolagen, alltså försöka förvärva. Inträdesbarriären för nya spelare är också mycket hög då det bedöms som extremt svårt för en ny sensortillverkare att utveckla ett system som inte kolliderar med de existerande tre patenterade lösningarna, där FPC står som härskare bakom det ena.

I emissionsprospektet är det dessutom intressant att begrunda den ”kinesiska pyramiden”, där affärspotentialen bl a synliggörs på den kinesiska marknaden.http://www.fingerprints.com/Press%20releases/2013/~/media/PDF/Financial%20reports/2013/Prospekt%20Fingerprint%20Cards%20AB%20publ%2012%20mars%202013%20%202.ashx

Historien kring Fingerprint Cards går vidare tillsammans med aktiekursen och frågan är om nyhetsflödet relaterat till emissionen nu tar slut eller om det finns godbitar kvar att kabla ut?

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?