Post entry

Dagens finger: rumours

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Rykten brukar ge näring till aktiekurser men jag tror det krävs bevis för att få Fingerprint Cards att klättra vidare. Det lockar dock mig att fingra på tangentbordet.

Det surras nu på olika webbsidor att Samsung Galaxy Note 3 kommer att innehålla fingeravtrycksläsare. Är det sanning finns det anledning att jubla då jag är övertygad om att det rör sig om Fingerprint Cards linjesensorteknik, via CrucialTec:s BTP, och kopplat till den Design Win företaget kablade ut i april angående en mobilproducent på en tredje asiatisk marknad.

Jag har tidigare funnit info angående att Samsung under nästa år eftersträvar att bygga in fingersensorer i samtliga premium- samt mellanpris-modeller. Vi snackar alltså om flaggskeppen Galaxy S5 och Galaxy Note samt dess kusiner – Mini, Active, Zoom osv.

Egentligen är det inte heller förvånande. Vi vet ju att Samsung testat tekniken till Galaxy S3 då kvarglömt bevis nyligen hittats i telefonen. Webbtidningen re:ID Magazine rapporterar dessutom i sitt senaste nummer att Samsung var intresserade av Authentec:s teknik innan Apple köpte företaget varför naturligtvis den koreanske mobiljätten hamnade i panik och kvickt som tusan påbörjade jakten på en annan leverantör. Vid dåvarande tidpunkt fanns ett enda alternativ - Fingerprint Cards!

De första telefonerna från Samung med fingersensorer kommer därför högst sannolikt att innehålla FPC:s teknik och det är osannolikt att tro att Samsung inte skulle svara Apple med liknande teknik.

Dessutom ryktas nu HTC under sensommaren/hösten släppa premiummodellen T6 med en fingeravtrycksläsare på baksidan av telefonen. Är detta sanning kopplar jag modellen till Fingerprint Cards annonserade Design Win i april avseende en asiatisk mobilproducent inom Top 10 i världen.

Kommande rykten att vara uppmärksam på är modeller från kinesiska TCL och Yulong samt japanska Sharp vilka jag tror döljer sig bakom vunna Design Wins. Dessutom är jag övertygad om att presenterade modeller från Fujitsu och kinesiska Konka innehåller FPC:s teknik vilket sannolikt kommer att avslöjas i samband med lansering under nästa månad.

Som bekant befinner sig FPC i en urstark position tack vare att företaget under en period efter att Apple köpte Authentec varit det enda alternativet för mobiltillverkarna. Validity är nu på banan men det surras att den amerikanske konkurrenten fått nobben av en större spelare efter inledande samarbete. Norska IDEX jobbar dessutom fortfarande med prototyper och befinner sig därmed rejält på efterkälken.

Normännen är däremot optimistiska angående marknadsstorleken för deras fingersensorer då de räknar med att tre spelare(Fingerprint Cards, Validity, IDEX) under 2015 kommer att kämpa om en pott värd 12 miljarder NOK, vars värde bedöms fördubblas till 2017!

Det finns uppenbarligen inte någon stor anledning till oro varför jag med gott mod kan dra till Blekinge en vecka – avkopplad!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?