Post entry

Fingerprints meritlista

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det är inget dåligt manskap Fingerprint Cards ställer upp med för att ta upp kampen mot Authentec och Apple. Jag har skrivit det förr – att det är märkligt att Sveriges telekomelit lockats till företaget.

Efter att Fingerprint Cards i december ifjol avslöjat att en av världens största tillverkare av mobiltelefoner(Tier 1) valt att integrera företagets linjesensor i deras plattform för smartphones rusade aktien till närmare 10 kronor. Idag steg aktiekursen med ca 13 procent till 4,11 kronor tack vare att Apple förvärvat huvudkonkurrenten Authentec och spekulationer kring att den amerikanske giganten nu kommer att integrera fingeravläsningssensorer i sina produkter och bli katalysatorn till att fingerläsare blir standard i smarta telefoner och surfplattor.

I en intervju till Direkt säger Fingerprints VD att affären medverkar till att fokus på biometrisektorn och biometriföretagen ökar. Detta är knappast negativt för aktiekurserna i respektive bolag vilket vi även fick en skymt av idag. Dessutom säger VD att konkurrenterna till Apple kanske skulle dra sig för att köpa produkter från ett bolag som ägs av Apple och avslöjar slutligen att Fingerprint Cards för samtal med Samsung.

Hur många konkurrenter finns det då till Mac-datorer, iPads och iPhones? Samsung är åtminstone en av de ca 30 tillverkare av mobiltelefoner och andra konsumentelektronikprodukter som Fingerprint avslöjat föra diskussioner med.

Produkter inom konsumentelektronik som idag innehåller fingeravläsare är i huvudsak laptops vars marknad årligen uppgår till ca 65 miljoner enheter. Försäljningen av smartphones spås dock nå 1 miljard årliga enheter år 2015, samma år som ca 300 miljoner surfplattor förväntas säljas. Detta ger perspektiv på den enorma tillväxtpotentialen.

Tekniken ger fördelar då den säkrar upp mobila betalningar samt skyddar känslig/personlig information. Dessutom är det möjligt att koppla olika fingrar till olika appar(t ex för att snabbt öppna facebookkontot eller kreditkortsfunktionen) vilket ökar bekvämligheten. Det finns alltså en logik med fingerigenkänning men det krävs sannolikt en katalysator i form av Apple eller Samsung för att tekniken skall få standardstatus. Vi kan väl dock säga att uppvärmningen har kommit igång inför matchen och här är intressant fakta om de mest framstående nyckelspelararna hos Fingerprint som förhoppningsvis kommer att medverka till ett riktigt målkalas mot Authentec:

Johan Carlström – VD & storägare via Solrosen(Sunfloro)

Globalt försäljnings- och kundansvar för telekom inom amerikanska Ulticom
Ericsson
Comdisco Systems
Allgon
Telekomanalytiker(SHB & Fischer)

Thomas Rex – Senior Vice President Sales & Marketing

Har 20 års erfarenhet från mobiltelefoni inom Ericsson. Ingick i det första utvecklingsprojektet kring GSM. Var med om att införa mobilnät för 3G i Japan. Säljchef för Asien och Pacific inom Ericsson Mobile Platforms. När Thomas rekryterades till Nanoradio kommenterade VD och styrelseordföranden; ” Han är vår industris mest erfarna säljchef”.

James Wei - Asienchef

SVP & Asienchef för Opera Software
Teleca Japan.

Urban Fagerstedt – styrelseledamot & storägare via Solrosen(Sunfloro)

Arbetar idag som VP för R&D i Huawei Technologies Sverige
Managementkonsult för Huawei:s ledning i Kina
28 år på Ericsson (chef för utveckling av radiosystem och medverkat till att ta fram turbo 3G)

Christer Bergman – styrelseledamot

Jobbar idag som VP Biometric Solutions hos Fujitsu Nordamerika
Tidigare VD och styrelseledamot för Precise Biometrics
Styrelsemedlem International Biometric Industry Association

Göran Malm – Advisory Board

Tidigare Asienchef för General Electric och Dell Computer
Varit styrelseledamot i Samsungs huvudstyrelse under 9 år.

Tord Wingren – Advisory Board

Jobbar idag som VP & Site Manager för Huawei i Lund
Varit Europachef för Samsung och VD för Ericsson Mobile Platforms
VD för Nanoradio

Jörgen Lantto – Advisory Board

Arbetar idag som ansvarig för ekosystemen för mobila plattformar och terminaler på Ericsson
Tidigare VVD och teknik- och strategichef för ST Ericsson

Hans-Göran Stennert – storägare via Solrosen(Sunfloro)

14 år som styrelseordförande & ledamot för IKEA

*En intressant notis är att Tord Wingren varit VD för Nanoradio där Thomas Rex jobbat som säljchef. Företaget såldes i juni till Samsung och har utvecklat en teknik för att förlänga batteritiderna i smartphones och surfplattor.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?