Post entry

Nya avtal för Fingerprint

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Fingerprint Cards meddelar idag att ytterligare en mobiltillverkare valt bolagets konkurrenskraftiga linjesensor till sin mobilplattform. Ännu en "prognos" infrias och nu börjar det bli dags att blicka framåt och förvänta sig att en stor del av 2015-års målsättning även kommer att kunna besannas.

Sannolikheten att hitta två personer med samma fingeravtryck bland jordens sex miljarder människor är försumbar. Identifiering med fingeravtryck ökar således säkerheten och börjar också i allt ökad utsträckning användas inom konsumentelektronik, nationella ID-kort och banksektorn. Dessutom erbjuder tekniken ökad bekvämlighet då t ex en smartphone användare med hjälp av fingret enkelt kan aktivera ett kreditkort i telefonens e-plånbok och utföra mobila betalningar vilket förkortar den flerstegsprocess som annars krävs.

Utvecklingen spelar Fingerprint Cards rakt i händerna tack vare att bolaget utvecklar och säljer kapacitiva kiselsensorer som integreras i olika fingeravtryckssystem. Den tidigare förhoppningsbolagsstatusen har suddats ut då fyra av de senaste fem kvartalen varit lönsamma. Bruttomarginalen ligger på rekordnivå och resultatet i Q3 var tillsammans med orderingången den högsta någonsin. Konkurrensen på marknaden bland tillverkare av kapacitiva sensorer är än så länge också ovanligt begränsad vilket ger en lättforcerbar spelplan, särskilt då Fingerprint nu lanserat världens minsta och mest strömsnåla linjesensor på marknaden. Nyligen tecknades ett ramavtal med en av världens tio största mobiltillverkare som kommer att integrera linjesensorn i sin mobilplattform och idag kablar bolaget ut ytterligare ett avtal, som i detta fall gäller en ”Tier 2”-tillverkare, alltså en utmanare till giganterna på marknaden som ännu inte platsar bland de tio främsta.

Min gissning är att Tier 1-tillverkaren är ZTE och att den kinesiska uppstickaren Yulong döljer sig bakom dagens avslöjade avtal. Yulong gör nu en storsatsning som saknar motstycke då de beräknas investera 1 BUSD i produktutveckling och väntas lansera hela 40 olika modeller för att på allvar ta upp kampen mot mobiljättarna.

Noterbart är att Fingerprint i praktiken levererar vad de lovar. Detta gäller såväl för resultatrapporterna som för potentiella affärer. De avslöjade tidigare i år att de räknade med ett eller flera kommersiella avtal för linjesensorn innan årsskiftet vilket nu också besannats. Då de räknar med åtskilliga design wins för linjesensorn under det närmaste året finns det alltså skäl att tro att detta också kommer att infrias. Viss vägledning ges ju också i Q1-rapporten där de avslöjar att de varit i kontakt med över 30 olika mobiltillverkare och andra tillverkare av konsumentelektronikprodukter och att endast en av dessa inte överväger att släppa produkter med sensorer under 2011, 2012 eller 2013.

Skulle deras prognos för 2015 även slå in talar vi om en potentiell ”tenbagger” för de aktieägare som nu sitter fastspända och väntar på att raketen på allvar skall skjutas ut genom stratosfären. För 2015 räknar nämligen Fingerprint med att 30 procent av alla mobiltelefoner kommer att ha en integrerad linjesensor och att bolagets marknadsandel kommer att vara 20 procent. Räknat på dagens marknadspris för linjesensorer skulle detta innebära en försäljning en bra bit över 1 miljard kronor.

Fingerprint räknar även med att det i Kina kommer att säljas ca 100 miljoner bankdosor innehållande sensorer under de fyra närmaste åren. Här är bolaget redan marknadsledare då bankanställda vid nästan 100 olika banker i Kina redan använder bolagets teknik för att t ex logga in i nätverk. Bankerna tar nu ett ytterligare steg i utvecklingen och börjar rulla ut tekniken till kunderna och i Q3-rapporten avslöjades att Kinas femte största bank, Postal & Savings Bank of China, påbörjat en utrullning av dosor innehållande bolagets areasensor till sina kunder.

Areasensorns pris är mångdubbelt högre än linjesensorns, uppskattningsvis 10-15 usd/st, och räknar vi med en marknadsandel på 25 procent talar vi om potentiella intäkter på 250 – 375 MUSD, vilket skulle motsvara ca 400 – 600 Mkr per år. Det är inte svårt att förstå varför insiders köper aktier, tecknar fullt i optionsprogrammet samt återfinns som största ägare.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?