Post entry

Fingerprint Cards trumf synad

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Sedan min analys publicerades i september har Fingerprint Cards aktie stigit med 35 procent. Det är en hygglig utveckling men det är knappast någon brådska att överväga sälj eftersom "caset" ytterligare stärktes förra veckan då produktbeskrivningen för linjesensorn offentliggjordes.

Ny teknik är sexigt. Inte alltför sällan brukar detta resultera i att aktiemarknaden når ett svärmande berusliknande tillstånd vilket tenderar att medföra kraftiga kursstegringar. Förra veckan meddelade Fingerprint Cards att deras linjesensor, FPC1080A, nu finns tillgänglig för beställningar och att volymleveranser till kund påbörjats. Vi vet sedan tidigare att bolaget marknadsför sensorn som världens minsta och mest strömsnåla samt att den har världsledande bildkvalitet. Nu vet vi dessutom hur strömsnål den är och det är verkligen ett imponerande tekniksprång Fingerprint lyckats med.

Golvar konkurrenterna

Studerar vi huvudkonkurrenten Authentec:s minsta linjesensor(AES850) som lanserades ifjol, anpassad för mobiltelefoner, uppgår strömförbrukningen vid avläsning(image capture) till < 35 mA(milliampere) och till < 20 µA(mikroampere) under viloläge. Jämförande siffror för Fingerprints sensor är 1,2 mA respektive < 6 µA. Vid avläsningen är strömförbrukningen hos Authentec:s sensor alltså 29 gånger högre och drygt 3 gånger högre under viloläge än Fingerprints nya swipe-sensor. Det är sannerligen klasskillnad och Fingerprint Cards framstår alltså ha lyckats med ett svårslaget konststycke. Även amerikanska Sonavation blir rejält golvade och den enda linjesensor jag funnit som någorlunda bjuder upp till match är taiwanesiska EgisTec:s senaste modell(ES903-AF) som drar 4 mA vid avläsning vilket ”endast” är drygt 3 gånger högre strömförbrukning än Fingerprints motsvarighet. EgisTec har bl a nått framgångar med att leverera sensorer till ASUS och Lenovo men ser nu inte ut att ha så värst svårforcerbar försvarsmur för att kunna stoppa Fingerprint när de nu ”chockat” konkurrenterna med sin toppmoderna vapenarsenal – FPC1080A - vilket framstår som ett mycket starkt trumfkort i kriget om dator- och mobiltelefontillverkarnas gunst. Dessutom skall sensorn klara av att aktiveras minst 10 miljoner gånger. Använder du sensorn i genomsnitt 5 000 ggr per dygn räcker den således i minst 5,6 år. Med bravur bör den alltså klara av produktlivscykeln för de flesta elektronikprodukter.

Strömförbrukningen är knappast heller så ointressant för tillverkarna eftersom sensorn även skall kunna användas som navigeringsenhet, varför den ofta kommer att aktiveras vilket naturligtvis sliter på batterikapaciteten som ju inte direkt imponerar på dagens smartphone-modeller.

Genombrott att vänta inom smarta kort?

Den produkt som har mest nytta av en sensor med låg strömförbrukning är dock smarta kort med inbyggda fingeravtrycksläsare, s.k. System-on-Card. Inom detta har den norska sensortillverkaren IDEX under innevarande år nått stora framgångar med att teckna samarbetsavtal med flera korttillverkare - kanske i grevens tid - eftersom IDEX sensors strömförbrukning är 6 gånger högre än Fingerprints ”smålänning”. Fingerprint är dock redan med på banan tack vare utvecklingsprojektet med den danska korttillverkaren CardLab som påbörjades 2008. CardLab har utvecklat ett biometrisäkrat betalkort(magnetremsa) innehållande Fingerprints förra generation av linjesensorer. Med en integrerad fingeravtrycksläsare på t ex ett kreditkort ökar säkerheten eftersom kortet endast kan aktiveras med innehavarens fingeravtryck. Fingeravtryckssystemet strömförsörjs dock av wafertunna inbäddade batterier vars livslängd påverkas av linjesensorns strömförbrukning. Inledningsvis estimerades livslängden för CardLabs kort vid normal användning till ca 2 år men tack vare Fingerprints nya extremt strömsnåla sensor ökar självfallet förutsättningarna för att markant höja kortets livslängd vilket naturligtvis stärker produkterbjudandet då investeringskostnaden för t ex bankerna blir lägre. Detta förutsätter dock att CardLab väljer Fingerprints nya sensor vilket ännu inte offentliggjorts.

Ännu har dock inte det fullskaliga genombrottet för biometrisäkrade betal- och kreditkort skett. I USA bubblar det dock under ytan. Anledningen är att amerikanarna fortfarande använder sig av kort med magnetremsa istället för chip. Orsaken till att generationsskiftet aldrig tycks komma är den omfattande infrastrukturen av gamla läsare och att förnyandet av denna spås bli mycket dyr. Behoven av säkrare kort är dock naturligtvis stora vilket resulterat i att det börjat dyka upp innovationer på själva korten, t ex LCD-displays, PIN-kodsläsare samt programmerbara magnetremsor med syfte att höja säkerheten. Här framstår således CardLab sitta med ett konkurrenskraftigt alternativ då själva magnetremsan på kortet endast kan aktiveras med hjälp av kortinnehavarens fingeravtryck.

I en intervju(2009) med CardLabs VD avslöjades att projektet följs av stora amerikanska banker samt att nyfikenhet även väckts hos regeringar angående huruvida tekniken skulle kunna integreras i nationella ID-kort eller pass. Visar det sig att Fingerprints linjesensor kan medverka till att öka livslängden till 8-10 år, vilket är den genomsnittliga livslängden för dagens nationella ID-kort, öppnas naturligtvis en enorm affärspotential då nationella ID-kortsprojekt i praktiken brukar omfatta hela befolkningen.

I början av nästa år kommer även SmartMetric att påbörja massproduktion av sitt kort med inbyggd fingeravtrycksläsare. Här har jag tidigare spekulerat i att Fingerprint borde ligga bra till att få leverera sensorer och då nu produktbeskrivningen avslöjats stärks definitivt min tro vilket även stärker min tro att Fingerprint Cards nu också positionerar sig för att bli en fortsatt vinnare på börsen framöver.

Slutligen börjar även online-banking med biometri sprida sig utanför Kinas gränser då flera sydafrikanska banker nu påbörjar utrullning av tekniken. Denna utveckling kan vara värd att ägna ett extra öga åt tack vare Fingerprints utmärkta referenser som ledande leverantör av areasensorer till inloggningsenheter för användning vid online-banking på den kinesiska marknaden.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?