Post entry

Fullkapitaliserad Femklöver redo för lyft !

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Bolag som har finansieringsbehov har svårt att få aktien att lyfta, det är ett vedertaget faktum. Men bolag som just genomfört emissioner, ( och gärna lyckade sådana) har det betydligt lättare. Här följer 5 exempel på bolag där man just fyllt/fyller på kassan med många sköna miljoner och vars aktier nu andra halvåret borde kunna lyfta !

1                 Xintela                            First North

Högintressant Lundabolag med jättepotential. Bolaget verkar inom regenerativ medicin och cancer.

Xintela utvecklar stamcellsprodukter för reparation av skadat ledbrosk – Artros. Artros kostar samhället enorma summor så lyckas Xintela komma i mål här så är det definitivt blockbusterpotential !

(Blockbuster = försäljning överstigande 1 miljard dollar/år)

 Förutom marknaden för människor som sannerligen inte går av för hackor så utvecklar Xintela även en stamcellsbehandling för broskskador hos hästar och i förlängningen även andra djur.

På cancersidan så är det hjärntumörer och bröstcancer man specialiserat sig på.

Just genomförd emission = maximala 40,5 m kr säkrade

I måndags fick vi reda på att teckningsgraden i den just avslutade företrädesemissionen landade på finfina 291 % och att maximala 40,5 m kr, ( - emissionskostnader) nu förstärker kassan:

http://xintela.se/pressmeddelanden/xintelas-fullt-garanterade-foretradesemission-av-units-kraftigt-overtecknad-utnyttjar-utokningsoptionen

Möjliga triggers i år

Få tillverkningsgodkännande från läkemedelsverket för produktion av XStem, ( stamcellsplattformen) för kliniska studier.

Preklinisk studie Covid-19 med XStem. Faller den väl ut så planeras kliniska studier på Covid-19 patienter.

Ingå samarbetsavtal med veterinärmedicinskt bolag för utveckling och kommersialisering av stamcellsterapi för djur.

Preklinisk utvärdering av målsökande antikroppar för behandling av aggressiva tumörer.

Ingå samarbetsavtal/utlicensiering av bolagets onkologiprojekt och terapeutiska antikroppar för behandling av aggressiva tumörer.

Möjlig avknoppning av dotterbolaget Targinta, (som arbetar med målsökande antikroppar inom onkologiverksamheten).

Patentgodkännande. Senaste patentgodkännandet, ( pm 23 juni) handlade om behandling av hjärntumör men bolaget har inte mindre än 7 olika patentfamiljer så ytterligare patentgodkännande kan komma när som.

Market Cap

När emissionen är klar så kommer det finnas ca. 56 m aktier och räknat på dagens aktiekurs så innebär det ett börsvärde på 269 m kr . Förvisso ingen svinlåg värdering men med blockbusterpotential i portföljen så känns inte en mångdubbling som en omöjlighet.

Kommentar aktiekursen:

Aktien toppade oktober 2018 på 8,36 kr men emissioner har sakta men säkert dragit ner den till som lägst 2,62 kr i samband med den senaste emissionen. Men strax innan emissionen stängde så lyfte kursen från dessa 2,62 till 4,59 kr som högst, en snygg 75 % ig ökning och det torde berott på den uppmärksamhet som bolaget och grundare/VD Evy Lundgren-Åkerlund fick då hon i ett par web- presentationer berättade om framtidsmöjligheterna. Nu har kursen jackat upp ytterligare ett snäpp och i skrivande stund står kursen i 4,80 kr.

2                 QuiaPEG                          Spotlight

Uppsalabolag som utvecklat en teknologi som förbättrar effekten hos beprövade läkemedel . Förutom förbättrad klinisk effekt så är fördelen att biverkningarna minskar**. QuiaPEG har visat preklinisk proof of concept för sin läkemedelskandidat QPG-1029 och man bedömer att detta läkemedel har en potential på över 1 miljard USD i försäljning/ år. Blockbuster potential även här alltså.

(försäljningsbedömningen hittas i Aktiespararnas analys från 30 juni)

https://www.aktiespararna.se/analysguiden/nyheter/analys-unik-kemiplattform-forbattrar-beprovade-lakemedel

 Just genomförd emission = maximala 37,6 m kr säkrade

Även QuiaPEG:s företrädesemission blev kraftigt övertecknad. I onsdags meddelades en teckningsgrad på 186,6 % % och att man fick in maximala 37,6 m kr, ( - emissionskostnader) :

https://spotlightstockmarket.com/sv/market-overview/nyheter/nyhets-artikel/?id=60989&publisher=370

Möjliga triggers i år

Utlicensiering av läkemedelskandidaten QPG-1029.

Licensförsäljning för plattformen UNI-Qleaver.

Nya patentgodkännanden.

Bolaget har totalt 14 patent och så sent som 29 juni kommunicerades att det senaste erhållna patentgodkännandet gällde USA:

https://www.quiapeg.com/Pdf/Pressmeddelande-2020-06-29.pdf

Nya godkända patent kan komma när som.

Market Cap

När emissionen är klar och aktier utlevererats så kommer det finnas ca. 53,7 m st. aktier och räknat på kurs i skrivande stund så ger det oss ett börsvärde på ca. 157 m kr. Ingen mikrolåg värdering här heller men potentialen känns grym även i QuiaPEG:s fall. Rätt intressant blir det när man jämför med danska Ascendis Pharma A/S, ett bolag som arbetar med liknande projekt som QuiaPEG. Ascendis Pharma är värderat till i runda slängar 68 miljarder kr !!

Kommentar aktiekursen

Aktien peakade november 2015 på 19,36 kr så med rådande kurs just nu så innebär det en nergång på ca. 86 %. Ungefär som brukligt vad gäller företrädesemissioner så pressades kursen sakta men säkert ner mot teckningskursen, ( 1,75 kr). Men i likhet med Xintela-aktien så visade QuiaPEG-aktien rejäl styrka mot slutet av teckningsperioden och vid emissionsstängning så skrevs kursen till 2,80 kr, en behaglig diff på 60 % över teckningskursen och som därmed i praktiken säkerställde en lyckad emission.

3                 Raybased                       Spotlight

Stooor kursbesvikelse hittills för detta Göteborgsbolag som digitaliserar fastighetsmarknaden men nu borde rimligtvis botten vara nådd. Raybased har bl.a Castellum på kundlistan men volymförsäljningen har inte kommit igång än. Ljuset i tunneln kan dock skönjas och signaler om att försäljningen är på väg att lyfta finns där nu.

Pågående emission = maximala 24,5 m kr säkrade

I den pågående företrädesemissionen som förstärker Raybased:s kassa med 24,5 m kr ,                        ( - emissionskostnader) så vet vi redan det viktiga och det är att maximala beloppet säkrats oaktat teckningsgrad.

Och det är en sak som sticker ut ut i samband med emissionen.

Nämligen emissionsupplägget, vi slipper dom ”vanliga” garanterna som gärna tar sina standardmässiga 10 % i garantiprovision men där långsiktigheten brukar vara som bortblåst vilket sen tenderar att ha en förödande effekt på den kommande kursutvecklingen.

Nej nu tar nye ordförande Fredrik Brodin, styrelseledamot Jan Eriksson, storägare Johan Karlsson via Brofund / Neptunia Invest och storägare Kvarnvreten och garanterar hela emissionsrasket till närmast spektakulärlåga 2,5 % i provision.

Även om dessa garanter/insiders får på sig ett ansenligt antal aktier så bör rimligtvis dessa aktörer vara långsiktiga och Free Floaten begränsas därför som tur är. Dessutom så är det självklart så att dessa insiders vet mycket mer om verksamheten än gemene man och hade dom ställt upp på detta generösa sätt om inte framtiden ser ljus ut kan man ju retoriskt fråga sig ?

Bolaget har gjort en strategisk förändring och nu kommer man förutom produktförsäljning även erbjuda abonnemangstjänster.

Angående detta så släppte Raybased en viktig nyhet den 18 juni:

https://spotlightstockmarket.com/sv/market-overview/nyheter//nyhets-artikel?id=60152

Man releasar alltså sin nya mjukvaruplattform – 2Way och enligt VD så är ”nu alla delar på plats för att bygga ett lönsamt Raybased ”

Abonnemangstjänster som nu är klara för försäljning är Metering där kunden får full kontroll på all förbrukningsdata och Temperature där fastighetskunden säkerställer att rätt temperatur alltid erhålls vilket sparar pengar och minskar Co2 utsläpp.

Triggers

Vad gäller triggers så räknar jag med att det nu under andra halvåret trummas ut massivt med PM som visar att nu jäklar nu säljs det och om så blir fallet då lär aktien raskt återta förlorad mark.

Market Cap

Med nuvarande aktiekurs så kommer bolaget ha ett börsvärde på ca. 43 miljoner kr när emissionsaktierna fördelats och då ska man tänka på att kassan kommer förstärkas med ungefär halva börsvärdet. Med detta låga börsvärde och fylld kassa så lär det inte behövas så mycket för att kursen ska dra.

Kommentar aktiekursen

Kursen har på 3 år rasat med brutala 93 % men teckningskursen på 0,50 kr i företrädesemissionen känns som ett starkt golv. Levereras det framöver som det låter på VD så känns uppsidan gigantisk.

Kurs just nu är 0,588 kr.

Intressant att notera var att när pm:et om nya plattformen kom den 18 juni så drog aktien med som mest 82 % och vid bra PM framöver så kan nog liknande rallyn uppstå.

4                 Appspotr                       Spotlight

Högteknologiskt bolag som utvecklar den kraftigt växande App-marknaden. Faktiskt väldigt många liknelser med Raybased. Kursen har slaktats , börsvärdet är lika lågt, ungefär lika mycket pengar in via nyemission och ny plattform har releasats.

Just genomförd emission = maximala 27,7 m kr säkrade

https://spotlightstockmarket.com/sv/market-overview/nyheter/nyhets-artikel/?id=58919&publisher=370

Och precis som Raybased så har Appspotr releasat en ny plattform, ( Appspotr 3) och signalerna från bolaget är dom samma att nu är det sälj sälj sälj som gäller !

Vad sägs om att lilla Appspotr, ( 6 anställda) nu anställer ytterligare minst 9 personer ? :

https://spotlightstockmarket.com/sv/market-overview/nyheter//nyhets-artikel?id=60607

Det är alltså försäljningsorganisationen som nu kraftigt skalas upp vilket talar sitt tydliga språk om vart vi är på väg.

Triggers

Vad gäller triggers så vill jag precis som i Raybased caset se att den nya plattformen attraherar kundintresse vilket i praktiken omsätts till order/partnersamarbete etc. Min känsla är att det andra halvåret kommer peppras friskt med positiva PM.

Market Cap

Närmast karbonpapper om man jämför med Raybased. Även här extremlåga ca. 43 m kr i börsvärde när dom nya aktierna fördelats och friska 27,7 m kr, ( - emissionskostnader) kommer alltså snart förstärka kassan så nu behövs ingen finansiering på på ett bra tag.

Kommentar aktiekurs

Strax efter listning december 2016 toppade aktien på 14 kr men har nu chockrasat till i skrivande stund 0,345. Vi är alltså t.o.m under teckningskursen i emissionen som låg på 0,40 kr. Det känns i alla fall som nivån runt 0,40 känns som ett någorlunda golv så nedsidan känns ytterst begränsad medan uppsidan känns kraftig.

5                 Hybricon                       Spotlight

Elbussbolag där vi i likhet med ovanstående bolag nu ivrigt väntar på att man ska få igång säljet.

Just genomförd emission = 26 m kr

https://spotlightstockmarket.com/sv/market-overview/nyheter/nyhets-artikel/?id=58642&publisher=370

En koll på bolagsverket ger vid handen att den just genomförda företrädesemissionen nu äntligen är registrerad:

https://sokarende.bolagsverket.se/soka/visaarendelista.xhtml

Och då bör BTU omvandlas till aktier när som helst.  Då det tagit en osedvanligt lång tid till registrering så bör dom klassiska negativa emissionseffekterna på aktiekursen inte bli så stora när dom nya aktierna väl kommer ut på marknaden. Folk har under lång tid sålt av aktien och köpt BTU istället som gett en fin arbitragerabatt men som i gengäld satt press på aktien.

Hybricon meddelade vid årsskiftet att dom blir partner till världens näst största busstillverkare, kinesiska King Long. Ny VD har precis tillträtt, Mårten Fuchs som har en intressant amerikansk bakgrund.

Triggers

Det har alltid funnits ett stort intresse hos småspararkollektivet för aktien och när första King Long ordern kommuniceras så lär det smälla till i aktien på allvar. Och får man en första order i Sverige eller Danmark så blir det ju per automatik lättare att få en andra, tredje o.s.v.

Förutom pm om försäljning så är en annan rätt självklar trigger att nye VD:n insynsköper och det gärna rejält. Det är alltid en härlig signal när VD agerar börspilot och nåt säger mig att köp på dagens nivå kommer ge en rejäl payback i slutändan.

Market Cap

När dom nya emissionsaktierna distribuerats så kommer det finnas ca 462 m st aktier och räknat på kurs i skrivande stund 0,205 kr så innebär det ett börsvärde på ca. 95 m kr. En rejäl bussorder skulle faktiskt utan större svårighet kunna ge oss en försäljningslikvid som uppgår till hela börsvärdet. Och kassan fylldes ju precis på med friska 23,6 nettomiljoner så nya emissioner behöver vi inte oroa oss för på lång tid.

Kommentar aktiekurs

Som exemplaren ovan så är Hybricons kursutveckling ungefär densamma. Toppade på 9,30 för ca. 5 år sedan och nu har vi en kurs på 0,205 kr. Tragiskt förstås för dom som varit med från toppen och hela vägen ner men en jättemöjlighet att komma in på denna nivån om nu bolaget börjar leverera, ( läs ta order) vilket jag tror kommer hända.

Sammanfattning

Återkommande finansieringsbehov har decimerat eller rättare sagt mosat kurserna i samtliga dessa 5 bolag. Nu är dock kassorna välfyllda och dessutom ser det triggermässigt väldigt bra ut. Nu gäller det för bolagen att leverera, gör dom det så kommer aktierna lyfta ordentligt, detta är jag helt övertygad om !

Bästa Hälsningar

Carpe Diem

Ps Jag innehar aktier i samtliga bolag ovan och rikligt med aktier i några.

Ps 2 Den botaniska femklövern är extremt ovanlig och sägs enligt myten bringa stor välgång för den som lyckas h_itta den _.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?