Post entry

Gapwaves nu senare eller aldrig del 2

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Del två i Gapwaves, nu senare eller aldrig. För att återkoppla till en del av kommentarerna om felaktigheter och oriktigt fakta så har det till dags dato inte kommit en enda kommentar som faktiskt påvisar att så är fallet. Däremot betalade Lars-Inge Redeye för att få göra en s k ”Intervju” där han skulle förtydliga en del saker och det gjorde han, [https://www.avanza.se/placera/ovriga-nyheter/2018/01/12/gapwaves-intervju-med-gapwaves-vd-lars-inge-sjoqvist.html](https://www.avanza.se/placera/ovriga-nyheter/2018/01/12/gapwaves-intervju-med-gapwaves-vd-lars-inge-sjoqvist.html) han medgav att deras lösning ger en minskad förlust om 3-4 dB gentemot vad de jämfört sig emot. Det var allt, de har inga avtal på plats samt att samarbetet med Jariet ska mynna ut i en digital beamforming, mer om detta senare. Värt att notera är att Lars-Inge påstår att de har 3-4 dB lägre förluster än antenner av motsvarande storlek, intressant så om man gör antennen lite mindre eller större så blir skillnaderna mindre. Här går jag igenom intervjun och hans video från aktiedagen i Göteborg samt konkurrenssituationen samt lite annat smått och gott.

I videon från aktiedagen i Göteborg nämner Lars-Inge andra fördelar med mindre komplexitet, en lägre kostnad och lägre total effektförbrukning.

Vi ska ta och titta närmare på dessa saker men först till MWC där det av den utlovade demonstratorn bidde det bara en tumme, några lösa antenndelar och detta har de ju redan bilder på deras hemsida och detta är ju inte antennen som han har visat CAD bilder på i sina presentationer för den har 256 slottar som förklaras 12:50 in i videon från aktiedagen i Göteborg, planen att ha deras aktiva antenn lösning klar till MWC 14:11 in i videon gick alltså i stöpet. https://www.youtube.com/watch?v=fDECPA-QTQ8

”Deras” icke befintliga lösning som skulle demonstreras på MWC, blev då samma sak som bilderna de redan har på sin hemsida med endast ca 100 slots.

 och nedan är från deras twitter från MWC

Lars Inge ansåg att det skulle vara intressant med deras lösning eftersom det är inte så många som är där än enligt Lars Inge 14:15 in i videon och det är tydligen inte heller Gapwaves givet vad de visar upp i Barcelona.

Sekunderna efter säger Lars-inge att denna teknologi finns inte på några andra ställen än hos dom!

Detta när de bara har några lösa prototyp delar att visa upp på MWC.

Deras case study, 14:50 in i videon, Ericssons fungerande prototyp antenn som faktiskt till skillnad från Gapwaves materialiserat sig till en högklassisk produkt under utrullning och varit i test hos Verizon skulle de använt sig av eller Anokiwaves ”State of the art” lösning och frekvensbanden är fortfarande okända, t e x Ericsson har i sin antenn en nivå av beamsteering som är +- 60 (h) samt +- 15(v) alltså mer än Gapwaves pappers tiger och lösa delar prototyp med 100 antenn slots istället för 256 som CAD bilderna visar, se sida 3 i denna presentation från Ericsson https://www.itu.int/en/ITU-T/Workshops-and-Seminars/20171205/Documents/S3_Christer_Tornevik.pdf.

14:57 in i videon vill Lars Inge inte förklara case studyn exakt vilket var synd för då hade det bland annat kommit fram att ”deras sk lösning” ger endast 3 db mindre förluster mot den s k State of the Art de jämfört sig med, vilket kanske var den enda state of the art de kände till vid det tillfället. Isåfall är det illa ställt med kunskaperna om konkurrenterna.

Ingen annan vet vad Ericsson, Huawei, Nokia, o s v har för förluster i deras filter, om vi tar nivå av beam steering jämförelsen så har Ericsson betydligt bättre täckning och vad är det som säger att antennen Ericsson och IBM utvecklade tillsammans inte har lägre förluster än det Gapwaves hittat som ”State of the Art” eftersom den använder sig också av en air cavity som Gapwaves mer om detta nedan.

Deras lösning ger alltså enkom 3 db mindre förlust än vad de jämför sig med som ingen riktigt vet, ingen vet vilket frekvensband det är, vilken formfaktor det är på lösningarna eller kostnaden eller tillgängligheten förutom att Gapwaves inte ens har en fungerande prototyp utan bara lösa delar att visa upp.

Om jag ska någonstans och kan välja en Skoda eller en broschyr av en BMW så tar Skodan mig dit jag ska, knappast broschyren av BMW’n.

15:09 in i videon säger Lars Inge att 64dBm är en standard? Det anser inte jag stämma, det beror på frekvens, vart lösningen sitter o s v och här ”glömmer” han att säga att Gapwaves bidrag till detta mot det de kallar ”State of the Art” lösning är bara 3 dBm resten är en mer beamformad antenn s k antenna directivity, som signaturen Primator mycket riktigt påpekade i del 1 av Gapwave nu senare eller aldrig, samt det som ligger i förstärkarens chip teknologi som är helt frånkopplat från gapwaves metod patent på en vågledarlösning.

Anokiwave har en aktiv 28Ghz antenn som ger +60dBm EIRP och drar 65W med 256 activa element för Fixed Wireless Access drygt bara halva strömförbrukningen mot Gapwaves 113 watt.

http://www.anokiwave.com/products/awa-0134/index.html

de har sina produkter och med på MWC http://www.anokiwave.com/company/company-news/releases/MobileWorldCongress.html Gapwaves killarna kanske skulle kila över och kika på dem så får de se andra ”state of the art”.

Beamforming metoden har de satt som analog i ”sin” lösning se bilden nedan trots att det är Jariets specialitet med digital beamforming och Jariet utvecklar chippen vilket Lars Inge säger 13:50 in i videon och det blir något märkligt när Lars Inge ska försöka övertyga den insatta lyssnaren att detta är deras lösning där de har en analog beamforming och Jariet Technologys med en digital beamforming, det hänger helt enkelt inte ihop.

Lars-Inge i sitt pressmeddelande angeånde Jariet samarbetet den 3 November 2017 http://www.gapwaves.com/news/

"This cooperation is a step towards our vision, to build active antennas with full digital beamforming for 5G, where the best chipsets are tightly integrated in our antenna structures. Jariet is the first of its kind to deliver a multi -channel Digital-to-Analog / Analog-to-Digital Converter / Digital RF Transceiver chip that makes full digital beamforming possible. I feel confident in this relationship and the benefits to both parties are very clear. This gives us the opportunity to commonly demonstrate a pioneering active antenna solution at the Mobile World Congress 2018 in Barcelona," says Lars-Inge Sjöqvist, CEO of Gapwaves AB

http://jariettech.com/company/

Deras finfet teknologi som vissa skribenter på placera påstår sig vara bäst, fungerar upp till 28 Ghz men sedan är det stopp och ni som är något insatta i 5G vet att det är flera frekvensband över det som kommer att användas, läs gärna denna där Jariet kommenteras https://www.semiwiki.com/forum/content/6057-one-transistor-future-mmwave-q.html?new_comment=

Digital beamforming kan vara rätt bra men medför som alltid med nya saker en komplexitet och kostnad, förklaras här på sida 9, kort sagt det förklaras analog kräver Komplex RF specifikationer för sändardelen medan fördelen är få komponenter, digital kräver många komponenter men RF specifikationerna är enklare. Alltså tvärtemot vad Lars inge påstår

http://soiconsortium.eu/wp-content/uploads/2016/01/GLOBALFOUNDRIES_RFSOI_5G_Tokyo_January_2016.pdf

Quorvo anser att en all digital beamforming med dagen tillgängliga komponenter inte praktiskt genomförbart http://www.microwavejournal.com/articles/29707-g-fixed-wireless-access-array-and-rf-front-end-trade-offs?page=5 Gapwaves och Jariet har m a o en bit att gå och det kostar pengar att kommersialisera en produkt, tusentals timmar av testning lyssna på Frequency matters http://www.microwavejournal.com/articles/29707-g-fixed-wireless-access-array-and-rf-front-end-trade-offs?page=5 5:50 in i klippet när de intervjuar Macom gällande deras GaN lösning för bas stationer, MTTF som han talar om står för Mean Time To Failure alltså den tid elektroniken håller.

Analog Devices anser att hybrid beamforming är naturliga valet för 5G http://www.analog.com/media/en/technical-documentation/white-papers/RF-Technology-for-the-5G-Millimeter-Wave-Radio.pdf

https://images.samsung.com/is/content/samsung/p5/global/business/networks/insights/event/the-silicon-valley-5g-summit-2017/Session-4-4_Analog-Devices_John-Kilpatrick.pdf

I dessa båda länkar förklarar även valen mellan chip teknologi, effekt förbrukning och antennstorlek med nummer av antenn element och hur dessa påverkar varandra och det blir allt tydligare varför Ericsson valde SiGe för deras aktiva låg förlust antenn de utvecklat med IBM som sitter i deras 28 Ghz basstationer och AIR5121 radion som levereras till Verizon i stor skala.

Sidan 7 längst ned under conclusion så anser Analog Devices att hög effekt Power Amplifiers typ GaAs eller GaN inte är optimala sett ur effektförbrukning för en 60 dBm EIRP active antenn.

Men här kommer brasklappen, sidan 11, Analog Devices anser att Full Digital Beam Forming a.k.a Jariet & Gapwaves är fortfarande ett antal år framöver om det någonsin kommer att hända.

Hybrid beamforming är den mest kostnadseffektiva lösningen.

Detta anser alltså ett bolag med 10.000 anställda och med en årsomsättning på 29 miljarder SEK.

Vem har mest rätt, Lars Inge Sjökvist och alla forum skribenter på Shareville och Avanza som repeterar samma länkar till samma VD presentationer och att Gapwaves har dom bästa antennerna samt Jariet det bästa chippet vid vart och annat inlägg eller faktiskt stora bolag med enorma forskningsresurser?

Slutklämmen 15:55 i hans presentation, detta är för bra för att vara sant och det stämmer precis för det är ju inte sant.

Bilradar vilket skämt att Gapwaves att tänkta bilradar har längre räckvidd, på min bil ställer jag alltid ned radarn till kortaste avståndet annars saktar den in onödigt långt till bilen framför, bromssträckan i 150km/h är 112 meter på torrt väglag så vem behöver en radar som går 200 m som midrange radar och inte tusan vill jag att den skall känna av alla bilar, mopedister i filen bredvid och bromsa in. Ett tips ni som inte har en bil med adaptiv farthållare eller autobroms bege till en bilhandlare och provkör en sådan bil så förstår ni att längre räckvidd saknar relevans. En bilradar är byggd med smal lob annars skulle bilen bromsa för lilla minsta sak som inte är framför bilen utan bredvid.

Apropå Gapwaves platta E-bands antenn, tja en snabb googling http://www.mtiwe.com/?CategoryID=364&ArticleID=542

Platt e-bands antenn uppfyller ETSI class 3. Den var visst klar och demonstrerad för två år sedan på MWC 2016

https://www.prnewswire.com/news-releases/mti-wireless-edge-to-showcase-60ghz-and-80ghz-bands-parabolic-and-flat-antennas-at-mwc-2016-along-with-other-millimeter-wave-and-sub-6ghz-antenna-solutions-for-small-cell-backhaul-scbh-568802821.html

Ericssons 28 ghz antenn ger 54 dbm och har en uniform air cavity som bidrar med en ökad bandbredd på antennen and förstärkning och reducerar påverkan av ytvågor på koppling mellan antennen, d v s en annan metod för gapvågledare teknik som även görs i luft för att minska förlusterna lyssna 11:00 samt 13:35 in i videon med Lars-Inge där han talar om ”deras” teknologi luftgap.

Sedan genom att öka antal antenn element kan även en högre förstärkning uppnås.

Ovan bild är IBM/Ericsson antenn jag skriver om.

Nedan bild är från publikationen där denna antenn presenteras med luftgapet som är tätt texten säger på engelska ” A uniform air cavity is formed between the lid and the base substrates in the package to increase the antenna bandwith and gain, and at the same time reduce impact of surface waves on coupling between antenna elements, vänd på bilden så liknar det Gapwaves ”unika” lösning eller?

Det finns en anledning till varför stora bolag går med och bidrar till forskning hos universitet, med pengar, labb och människor och det är inte att någon annan skall kapitalisera på vad dessa bidragit med att forska fram. 

https://www.ibm.com/blogs/research/wp-content/uploads/2017/06/A-Multilayer-Organic-Package-with-64-Dual-Polarized-Antennas-for-28GHz-5G-Communication.pdf

Även den svenska tidningen ETN skriver om antennen här http://www.etn.se/index.php/reportage/64177-ericsson-redo-for-5g-pa-28-ghz

Detta är direkt saxat från deras artikel

Ericssons fasstyrda PAAM (Phased Array Antenna Module) består av en antennmatris, en ram och ett bassubstrat som fyra transceiverchip är monterade på. Matrisen ­innehåller 100 antennelement, varav 64 aktiva och 36 dummyelement. De aktiva är korspolariserade vilket ger 128 kopplingar – 64 vertikalt och 64 horisontellt polari­serande – som alla kan fasstyras via mjukvara. Runt antennmatrisens sidor går en ram som agerar distans för att skapa ett luftgap mot bassubstratet. Luftgapet höjer antennens bandbredd och ökar förstärkningen.

Verizon uppnår 1Gps på avstånd över 650 meter med Ericsson 5g per standard utrustning Air 5121 med IBM den gemensamt framtagna antennen som skall rullas ut under senare delen av 2018, det borde väl räcka för alla spekulanter som tror att alla andra antenner än Gapwaves bara når 100 meter.

Här visar Verizon resultat från sina tester med b l a Ericsson AIR 5121 radio.

Klicka på bilden fig 5 på denna länk

https://www.edn.com/electronics-blogs/test-cafe/4459182/Five-takeaways-from-Keysights-5G-Tech-Connect-conference så får ni denna bild

För den insatta så är distansen signalen når i många fall tämligen underordnad när det gäller massiv utrullning eftersom detta sker i områden där mycket hinder i form av vegetation och hus finns d v s områden som är tätt befolkat, i glesbygdsområden är det snarare 3.5Ghz som gäller med betydligt längre räckvidd och ändå helt ok uppkoppling liksom Huawei nyligen annonserat och vad Ericsson kört i London sedan något år tillbaka som Fixed Wireless Access.

Telekom branschen liksom bilbranschen fungerar så att system leverantörerna skall ha deras lösningar på hyllan klara att beställas och levereras d v s leverantörer till, exempelvis Ericsson står för lagerhållningen och kapitalkostnaden därvidlag och detta går nedåt i leveranskedjan innebärande att en leverantör till de ”stora drakarna” behöver ha medel för att binda kapital i ett rejält lager för sedan får de betalt allteftersom avrop sker och komponenterna är levererad.

Modellen med NRE avtal tror jag inte är vanligt förekommande eftersom andra svenska leverantörer till Ericsson fick vackert bekosta sin egen utveckling och lagerhållning.

Är det en unik kundlösning förbehållen bara dem kan det vara aktuellt men Lars Inge talar hela tiden om flera NRE avtal och ingen exklusivitet jag tror denna väg är ytterst komplicerad och svår och skulle någon gå med på det blir det garanterat inga förmånliga villkor.

Sedan har ju som det visats sig ovan att Ericsson har sin teknik med gapvågledare i luften och vad är det som säger att inte Huawei har samma och vad är då Gapwaves teknik värt i synnerhet då det via en annan formfaktor går att uppnå samma resultat enligt Lars-Inge.

Jag tror att det som kommer att hända efter MWC är PM om vilken succé’ de gjort och det stora intresse som visades för deras lösa prototyp delar och kanske test data.

Det kommer att heta att förhandlingarna går framåt och flera är positiva o s v allt för att skapa intresse för den kommande ny emissionen som kommer att bli satt till ett riktigt attraktivt pris för att få med så många som möjligt och få in så mycket kapital som möjligt, en riktad NE är knappast aktuell när man inte har avtal eller produkter som förväntas generera en intäkt.

Ni som är aktieägare räkna med en glättig broschyr hem i brevlådan med glada leenden, CAD bilder, name dropping med Facebook, Huawei, Bosch, Continental, Autoliv, osv inom en snar framtid.

I dagens aktiekurs är flera avtal redan in prisade vad annars skall ett bolag med snart tom kassa en platt E bands antenn för försäljning som flera redan har på marknaden vara värt, knappast en kvarts miljard, vem betalar dessa pengar för en lösning som är marginellt bättre än samma lösning i samma storlek men ändrar du storleken lite så blir den lika bra samt att minst en av de ”stora drakarna” har likvärdig eller bättre teknik i sin befintliga antennlösning?

Ser även att en styrelseledamot har avyttrat 3000 aktier i Gapwaves med transaktionsdatum 2017-11-14 där en korrigering gjordes av kursen den 2018-02-06, han sålde på 41,20 och har inte köpt tillbaka dem enligt insynsrapporteringen. Ledningen i bolaget har ett vid rådande aktiekurs ett ytterst förmånligt optionsprogram, där de betalar 1.9 kr per option och kan tiden fram till 29 maj 2020 lösa in denna till en B aktie för 13 kr alltså total 14.90 för en aktie. En annan vinkel på prissättningen är att ledningen förutsätter att ett antal NE kommer att genomföras fram till 2020 och utspädningen kommer att påverka aktiekursen där en låg lösenkurs ger en låg risk för att de skall förlora det de nu har betalat för optionen.

https://marknadssok.fi.se/publiceringsklient/sv-SE/Search/Search?SearchFunctionType=Insyn&Utgivare=Gapwaves+AB&PersonILedandeSt%C3%A4llningNamn=&Transaktionsdatum.From=&Transaktionsdatum.To=&Publiceringsdatum.From=&Publiceringsdatum.To=&button=search&Page=2

Allt detta är skrivet med förbehåll att jag kan ha missat någon detalj eller missförstått något samt för att upplysa läsaren att det finns andra "unika" lösningar och det som Gapwaves presenterar hänger inte alltid riktigt ihop.

För att kunna avgöra risk och reward i sin investering behövs en balans däremellan, denna teknologi är väldig komplex för en person som inte är insatt i detaljerna och man får hela tiden ha i åtanke att bolaget och dess ledning har flera uppgifter och en stor sådan är att skapa aktievärde som består. Ett bestående aktievärde skapas genom att bedriva en vinstrik försäljning av produkter eller service. I start up bolag saknas dessa element, d v s försäljning av produkter eller service som kan skapa en avkastning till aktieägarna. Frånvaro av detta leder ofrånkomligen till att nytt kapital måste anskaffas, min bedömning är att Gapwave är inte så pass unikt eller befinner sig i en unik situation att inte ett flertal kapitaltillskott kommer att behövas. Jag håller det även för sannolikt att ingen riktad emission kommer att göras då jag anser att risken är för hög i bolaget att det inte kommer att visa ett positivt resultat inom en överskådlig framtid.

Om det mot förmodan skulle bli en riktad emission är jag övertygad om att det sker på småspararnas bekostnad, d v s mycket förmånliga villkor. Men för detta behövs en extra stämma eller tas vid årsstämman och då kan ju aktieägarna säga sitt först.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?