Post entry

Getupdated - ett litet räkneexempel

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Tänkte se var vi kan hamna resultatmässigt för år 2008 om bolaget infriar sina lämnade prognoser. Bolaget uppgav i bokslutsrapporten att man beräknade nå en omsätttning över 400 Mkr med ökande rörelsemarginal. Bolaget har också sagt man räknar med att växa organiskt med 50-70 %. Vidare har man lämnat en prognos beträffande det i november förvärvade dotterbolaget Just Search att det beräknas nå en omsättning på 75 Mkr med en vinst på 40 Mkr.

I Q3-rapporten uppgav bolaget att de legalt beräknade nå en omsättning över 200 Mkr och proforma på ca 300 Mkr. I bokslutsrapporten uppgav de att de överträffat prognosen för den legala omsättningen och hamnat på 214 Mkr. Uppgift om proformaomsättningen lämnas först i årsredovisningen, men vi kan säkert utgå från att den hamnade på minst 300 Mkr.

Bolaget har uppgett att det tänkt avyttra Crystone, som stod för 45 Mkr av omsättningen. Räknar vi bort Crystones och Just Search omsättning får vi en proformaomsättning på 224 Mkr att utgå från (300 - 45 - 31). Tänker vi oss att Getupdated når en tillväxt på det nedre angivna procenttalet, 50 %, har vi en omsättning på 336 Mkr exkl Crystone och Just Search.

Om vi vidare antar att Getupdated inte lyckas öka rörelsemarginalen på denna del, som låg på 12 % för 2007, utan bibehåller marginalen, så hamnar vi på ett rörelseresultat på 40 Mkr för denna del.

Lyckas sedan Just Search nå sin prognos om en omsättning på 75 Mkr och en rörelsevinst på 40 Mkr får vi en total omsättning på 411 Mkr och en rörelsevinst på 80 Mkr. Drar vi ifrån 10 Mkr i negativt finansnetto hamnar vi på ett resultat före skatt på 70 Mkr. Inte illa för ett snabbväxande bolag som idag värderas till 260 Mkr.

Observera att detta inte är min prognos (förutom finansnettot) utan vad jag kommer fram till med stöd av bolagets lämnade uppgifter. Observera också att jag därvid lagt mig på den nedre gränsen både vad gäller tillväxttakt och rörelsemarginal.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?