Post entry

Medicinjättarnas utmaningar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det har varit ett nedslående år för investerare i GlaxoSmithKline, med värdepapper som minskat 10% i år, att jämföra med den svensk-brittiska jätten Astra Zeneca, som i år ökat 23% till följd av Pfizers bud.

Ett utmanade kvartal

GlaxoSmithKlines resultat för det senaste kvartalet var inte annat än en besvikelse, där företaget påvisade stora svårigheter med att komma till rätta vad gäller den sjunkande försäljningen av deras jättesuccé inhalator, Advair. Borttagandet av Advair från återbetalningssystemet som upprätthålls av USA största receptansvarig, Express Scripts, har också påverkat försäljningen av deras Omega 3 läkemedel, Lovaza, som stöter på större motstånd från generikaläkemedel. Den totala effekten av detta, tillsammans med de pågående konflikterna vad gäller mutskandalen i Kina, har anlett en 4 % minskning av intäkterna och en 12 % minskning av den totala vinsten (efter valutaeffekter)

Ett annat utfall vad gäller Astra?

Inte riktigt som det ser ut, men Astra upplever just nu också vissa svårigheter. Deras patent löper ut, vilket orsakar en 15% minskad prognos jämfört med förra året, följt av en 3% minskning året därpå. Detta till skillnad från Glaxo, vars framtidsutsikter ser bättre ut, med en ökning på 9% nästa år (Flat earnings iår). Investerare är dock mer fokuserade på en långsiktig syn vad gäller AstraZeneca, som jämnt lyckas med sina strategier vad gäller patentering av läkemedel. Fokuset på Glaxo å andra sidan, är mer kortsiktigt och deras avundsvärda läkemedel är inte riktigt vad som motiverar investerare just nu, fastän det är precis vad det borde göra.

Blickarna framåt

Även fast Glaxo’s senaste rapport var en besvikelse fortsätter bolaget leverera bättre tillväxtutsikter, bättre värdering och en bättre avkastning än AstraZeneca. Exempelvis sker trading på Glaxo till ett P/E ratio på 13,5, medan AstraZenecas P/E är 17,6. Avkastningen i Glaxo ligger på 5,4% jämfört med AstraZenecas ynka 3,8%, vilket påvisar att Glaxo är den attraktiva investeringen. Självklart orsakar anklagelserna om mutor i Kina en negativeffekt på aktien, dock måste detta övervägas mot den enorma tillväxtpotentialen, en top-notch avkastning och ett starkt pipeline. Med dessa förutsättningar anser jag ett köp av Glaxo vara mycket attraktivt, med en ljus långsiktig framtid framför sig.

Vid skrivande stund äger jag aktier I GlaxoSmithKline och AstraZeneca. Jag rekommenderar GlaxoSmithKline.

Källor:

http://blogs.marketwatch.com/thetell/2014/05/13/5-things-you-need-to-know-about-the-pfizer-astrazeneca-battle/

https://finance.yahoo.com/q/ao?s=GSK+Analyst+Opinion

Artiklar från magasinsprenumerationer

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?