Post entry

Global Gaming Factory X – en ovanligt lättgenomskådad bluff

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Nu börjar röken skingras lite kring Global Gaming Factory X och det är ingen vacker syn. Det jag kan tycka är lite märkligt hur investerare kan välja att köpa aktier i ett bolag med en redan från början otroligt ihålig affärsidé och inte blev den vettigare av att man försöker köpa the Pirate Bay i ett försök att göra den laglig. Och vem är så galen så att man skjuter till alla miljonerna för köpet av the Pirate Bay? Hur kan man tro att man kan få tillbaka alla miljoner som man eventuellt lägger ut på ett köp av Pirate Bay?

Hur ska man då få ekonomi att gå ihop efter köpet? Huvudspåret verkade från början vara man skulle göra The Pirate Bay till en laglig betalsite. Men redan där luktar det bränt av tre anledningar: 1) De som använde Pirate Bay kommer hitta andra vägar till gratis illegal nerladdning och är det så att de är beredda att betala för sig istället så har de 2) redan hittat sina inköpskanaler och det är en marknad som är svår att komma in på och slutligen 3) kan man ju fråga sig om stora musik- och filmbolag vill förknippas sig med the Pirate Bay då många säkerligen kommer välja att kasta fram en stämningsansökan istället. Tror man som investerare att det här kommer lösa sig så ta sig en titt på Napsters historik och se hur det gick eller titta på hur den populära tjänsten Spotify har det med sina siffror.

Efter att sedan hoppas på att internetoperatörer ska betala för sig när trafiken minskar från the Pirate Bay, gick man i syfta att locka ytterligare investerare till sig i veckan ut med nyheten att man börja sälja the Pirate Bay-merchandise så som vodka, jeans och nappar! Återigen, vem kommer köpa detta? Det som förut var coolt och rebelliskt att gå omkring med en svart Pirate Bay-t-shirt kommer inte att vara det längre. Hur många har köpt en CDON.com-mugg eller en Spotify-tröja? Och hur ska man kunna göra detta när det dessutom är den lilla sprittillverkaren LO Smiths påpassligt köpte rättigheterna till varumärket inför den uppmärksammade rättegången i vintras. Grundarna till the Pirate Bay hade tydligen inte haft behov av varumärkesskydd...

Som investerare måste man åtminstone lägga två minuter på att kolla upp affärsidén innan man trycker på Köp-knappen. Att bara tänka ”Pirate Bay + miljontals användare = coolt” duger inte. Jag har inget som helst medlidande med de stackare som nu gråter blod på diverse börsforum och tycker AktieTorget är den store satan som stoppar handeln.

Jag tror att inte bara är finansieringen av köpet som man från AktieTorgets sida vill kolla igenom utan även hur det egentligen står till med bolagets hälsa. När styrelseledamoten Johan Sellström inte längre vill vara bolagets plånbok och kreditgarant och vill ha tillbaka sina pengar är det knäpptyst från VD Hans Pandeya. Det är väl ett kvitto så gott som något på hur hälsotillståndet är hos ett bolag när en styrelseledamot inte kan få kontakt (!) med dess VD och sedan väljer att avgå och kopplar in kronofogden. Lägg där till att man inte ens lyckats betala de egna revisorerna! Insiderspåret tror jag dock inte man kan hitta så mycket på, visst gick kursen upp lite inför offentliggörandet av köpet av the Pirate Bay, men det var ju inga större volymer det handlade om.

Jag tycker man kan dra ganska tydliga paralleller till Gizmondo och Stefan ”Tjock-Steffe” Erikssons bluff där han lyckades med hjälp av fantastiska pressmeddelanden höja kursen i sitt bolag Tiger Telematics och lyckades lura till sig 100-tals miljoner via NE och investeringar.

På samma sätt höll Bröderna Vik på med sitt Xcelera och nu GGF och går ut med information om med det ena galna sättet att tjäna pengar efter det andra, finansiären som inte finns, STIM-avtal och så vidare – allt för att få kursen i GGF att rusa och lura fartblinda investerare som fortfarande inte inser hur svårt det är att göra pengar på webben.

På olika börsforum har propagandan spridit sig i samma syfte. Nu ska man inte hålla på inte hänga ut personer och hålla på och larva sig med diverse personangrepp, men jag undrar om signaturen Milleniumberra på Redeye har en del i detta. Signaturen registrerade sig som ny användare 2009-07-30, skriver sitt hittills enda blogginlägg samma dag där han hausar GGF, länkar till pressmeddelanden och försvinner spårlöst utan att en enda kommentar någonstans på siten. Redeyes redaktion bör nog ta sig en titt på sina loggar. Nervös investerare eller någon som ingår i GGFs-propagandamaskin?

Intressant fortsättning följer, åtminstone om man följer utvecklingen från löpsedeln och slipper hålla ögonen på börskurvan.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?