Post entry

Glycorex har vaknat,nösta tenbagger?

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Glycorex fortsätter att stiga under ökande omsättning. Uppvärderingen har påbörjats efter en rad positiva besked från bolaget. Jag ser en potential på 50 kr per aktie från dagens 8 kr på 2 års sikt om allt faller väl ut.

Glycorex fortsätter att stiga under ökande omsättning. Uppvärderingen har påbörjats efter en rad positiva besked från bolaget.

Efter många års väntan står äntligen stjärnorna rätt och jag vill tro att uppgången vi sett är början på en större uppvärdering av ett bolag som har en mkt ljus framtid.

Glycorex hade en livlig resa på börsen 2005 till 2010. Bolagets huvudprodukt glycosorb godkändes/lanserades och man bestämde sig för att satsa på nästa applikation, en produkt för framställning av Universell Blodplasma. 

Sedan dess har forskning och utveckling gått långsamt. Ett beslut från bolaget själva, att i mån av resurser vidareutveckla teknikplattformen mot nya vertikaler. Nackdelen har historiskt vart en tråkig aktieutveckling, men man alla rättigheter och produkter själva, varpå stora värden kan komma att synliggöras.

Idag 2019 har man med sin teknik, som bygger på att selektivt avlägsna antikroppar ur blodet, kommit nästa hela vägen med UBP. Lansering sker under 2019. Man har även en rad andra produkter i pipen.

I lanseringsordning, 

-Glycosorb väletablerad (över 4000 lyckade transplantationer). Produkten bedömdes initialt ha potential att sälja för 1-2 miljarder årligen. Så blev aldrig fallet av en rad faktorer, men produkten växer återigen pga etablering på nya marknader. Som exempel har glycosorb bidragit till att öka antalet transplantationer i Sverige och Tyskland med 20%. Om man antar att man närmar sig dessa siffror på nyetablerade marknader såsom Indien och Mexico skulle försäljningen av glycosorb snabbt nå 100 miljoner i försäljning/ år från dagens 40 milj. Detta skulle ge ett fint tillskott på vinsten då bruttomarginalerna är mycket höga (90% +) och ökad försäljning trillar rakt ner på sista raden.

Produktionen av glycosorb görs helt av bolaget själva.

-UBP, Universell blodplasma. Tester med utmärkta resultat genomfördes nyligen tillsammans med Octapharma som är en världsspelare på plasmamarknaden. Produktionen är uppdaterad till gällande ISO-standard och det ligger nu på bordet att CE-registrera produkten.

Glycorex har själva kommunicerat att man har kapacitet att tillverka kolonner för att tillgodose kunder man redan har en upparbetad relation till. Man är väldigt förtegna om hur produkten storskaligt/industriellt ska nå marknaden. UBP borde säljas tillsammans med partner, det är en volymprodukt och behovet är stort för universell plasma. Idag använder man AB-plasma som universell om man inte kan ge kompatibel plasma. Dessvärre utgör AB-plasman bara 5% av tillgänglig plasma.

Octapharma som exempel bearbetar över 5 miljoner enheter plasma årligen och skulle vara en potentiell partner. Hur ett sådant avtal skulle se ut kan man bara spekulera i och glycorex själva är helt förtegna när man ställer frågor om hur det skulle se ut vid en mer industriell framställning. Min egen bedömning är att man själva skissar på eventuella försäljningsavtal via partner, det är iaf hög tid att börja fundera på detta.

Produktions och kostnadsmässigt är UBP-kolonner en högmarginalprodukt och intresset från plasma- blodbolagen borde vara stort!

Har tidigare läst att 1-2 milj. enheter universell plasma skulle tillgodose den Europeiska marknaden, enhetspriset på motsvarande AB-plasma är 1200:-/enhet. Kan omöjligt gissa vad glycorex del per enhet skulle vara värd men helt klart att potentialen borde vara mellan några hundra miljoner per år i intäkter till ett par miljarder årligen, då enbart i Europa.

-MG. Från glycorex hemsida, ”Bakgrund Myasthenia gravis (MG): En stor andel av MG-patienterna bildar antikroppar (autoantikroppar) mot proteiner på sina muskelceller. Därmed störs nervsignalen till muskeln med nedsatt muskelfunktion som följd. Mer än 50 000 personer i Europa uppskattas lida av denna sjukdom. Det finns ingen botande behandling, en del patienter kan dock bli mer eller mindre symptomfria. Behandling ges med immunsuppressiva läkemedel eller andra läkemedel.”

Man har en fullskalig kolonn för att avlägsna autoantikropparna, denna har testats med mkt goda resultat. Det läggs årligen ca. 150.000:- per MG-patient för att lindra besvären, alltså 7,5 miljarder årligen på medicin för lindring av MG. Mao finns en enorm potential i denna produkt om man skonsamt kan lindra besvären.

-RA, reumatoid artrit. De flesta av oss känner någon som lider av denna sjukdom (ca. 1% av världens befolkning). Glycorex har i samarbete med ledande Europeiskt forskningsinstitut på sjukdomen fått fina resultat vid tester in vitro. Man tar nu fram fullskaliga produkter för vidare utveckling och om man fortsätter uppvisa god effekt kommer produkten genomgå kliniska tester för lansering.

Marknaden för denna produkt bedöms till minst 10 ggr. större än huvudprodukten glycosorb.

-Andra utvecklingsprojekt där man visat goda resultat in vitro är HLA (vävnadsspecifika antikroppar), reduktion av galektiner.

Andra potentiella blodprodukter som finns i framtidens pipe är universellt helblod, IVIG. För den intresserade kan man läsa sig till många fler potentiella produkter/behandlingsområden.

Om man ska sätta några siffror på dom projekt som ligger närmast skulle det kunna se ut som följer. 

Glycosorb, 50-200 milj. årligen. Antagandet är gjort efter hur stor del av totala antalet transplantationer som genomförs inkompatibelt på etablerade marknader, ex. Sverige och Tyskland 20%. Om man antar att man inte växer alls kommer försäljningen vara ca. 50 milj. 2020. Om man kan hamna mellan 10-20% på nya marknader och fortsätta den geografiska spridningen borde man kunna hamna uppåt 200 milj årligen om 2-3 år.

-UBP, glycorex andel för att behandla/framställa universell plasma gissar jag ligger mellan 200-300:-/ enhet (givetvis beroende på volym).

Skulle man i en perfekt värld hålla 20-40%Universell plasma (5 milj. enheter i Europa) på sjukhusen i Europa skulle detta ge uppskattade intäkter om 250 milj. till 500 milj. (250:-/enhet i beräkningen). Man ska då komma ihåg att det bara är för bearbetningen till Universell plasma och inte försäljning av själva plasman. Med andra ord hamnar merparten på sista raden då bruttomarginalerna kommer ligga mellan 90-100%.

Marknadspotentialen för hela världen är givetvis enorm, men räcker att kika på Europa till att börja med där man först kommer att sälja.

-MG och RA kolonnerna inom autoimmuna sjukdomar. Av vad som kommunicerats tidigare har jag valt att sätta försäljningspotentialen till;

MG, 100-400 milj/årligen.

RA, 500-2 mdr/årligen.

Jag vill poängtera att detta är mina egna antaganden, jag har försökt att bygga dom på all fakta jag kunnat hitta. Siffrorna använder jag själv för att följa potentialen och utvecklingen i caset. Min bedömning är att det finns stora möjligheter att glycorex kommande 1-5 år växer till ett större medtech-bolag. 

Om marknaden på riktigt börjar tro att man kan nå försäljning enligt det jag ställer upp ovan på en eller flera produkter kommer glycorex att bli en tenbagger eller mer från dagens nivå. 

Gör er egen DD och ha en underbar sommar!

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?