Post entry

Guld Invest - rapportkommentar

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Delårsrapporten kom i torsdags och då höll man även årsstämma. Man gjorde en vinst efter skatt på 1,4 miljoner, vilket kan jämföras med aktuellt börsvärde på ca 30 miljoner.

Bolaget har som målsättningen att öka vinsten efter skatt med 20 % årligen de närmaste 5 åren.

För i år innebär det ca 7 miljoner efter skatt.

Jag hade personligen räknat och hoppats på några hundra tusen bättre i resultat och är således inte nöjd med rapporten och hyser tvivel om möjligheten att nå målet.

Fråga till vd: Det är med mycket stor förvåning som jag läser rapporten. Du är riktigt positiv men hur jag än vrider och vänder på siffrorna kan jag inte finna något stöd för positivismen i siffrorna. Första kvartalet bör vara klart mycket bättre än både q2 och q3. Vad är det som är så positivt egentligen? Visst stiger omsättningen rejält, men det är ju otroligt låga marginaler på den ökande omsättningen.

Svar: Kvartal ett ska inte vara bättre än kvartal två, och det ska vara i samma nivå som kvartal 3 eller något bättre. Att vi är positiva beror på att koncernen för femte kvartalet i rad når positivt resultat och funnit en struktur och positiv utveckling. Vi ska då tänka på vad vi har haft i bagaget. Nu är första gången som vi känner att vi har stabilitet att utgå ifrån. Vidare ska påpekas att vi fortfarande befinner oss i en lågkonjunktur, och att vi i under denna period lyckats vände från negativt till positivt resultat betyder på styrka anser jag. Slutligen ska påpekas att vi så här långt inte misslyckats någon gång med att uppnå våra uppsatta och kommunicerade mål.

Fråga: Kommer försäljningen av basvaror att upphöra när lagret är slut eller kommer ni fortsätta med det även framöver?

Svar: Försäljningen av basvaror kommer på sikt att minska i procentuella tal av den totala försäljningen.

Fråga: Finns det några större kostnader under första kvartalet som kan betraktas som engångskostnader?

Svar: Det var det inte, vi skulle i sådant fall kommunicera det.

Fråga: Inför nyemissionen i höstas talades det en del om att lansera modesmycken genom olika former av samarbeten. Hur har det gått?

Svar: Vi för alltid diskussioner med potentiella samarbetspartners, med andra ord, det går bra.

Fråga: Jag har noterat era annonser på Realtid.se, i vilka fler medier marknadsför ni er idag?

Svar: Idag finns vi i övrigt ¨på e24, glamour, dv och amelia.

VD är som sagt positiv och självfallet står man fast vid prognosen/målet. Personligen känner jag tveksamhet till sommarhalvåret ska bli lika bra med tanke på semestrar och allmänt lägre ekonomisk aktivitet i samhället. Men jag har mer än gärna fel. Förra året hade man engångskostnader på ca 3,1 miljoner och de fanns under andra halvåret i fjol så det bör inte vara så svårt att överträffa motsvarande kvartal i år, sen får vi se hur långt det räcker. Det intressantaste stod inte i rapporten utan beslutades på stämman och det var personaloptionerna som har en löptid på 2 år och har ett lösenpris på 50 öre vilket tyder på mycket stor framtidstro. Det togs även ett bemyndingade om nyemission på stämman, men jag ser det som mycket liten risk att det blir en nyemission. I oerhört många bolag begär man ett bemyndigande för att ha ett beslut klart utifall att det skulle behövas. Bolaget spar mycket tid och pengar på att redan ha ett bemyndigande istället för att tvingas kalla till en extra stämma. Bolaget har gått om pengar i kassan, visserligen ska man senare i år påbörja sin Norden-expansion. Så vitt jag har förstått så lär man börja i mindre skala och öka successivt så det blir knappast särskilt kapitalkrävande. Det är modesmyckena som man ska sälja och jag tror inte att man sätter upp en egen organisation med egna säljare utan är ganska säker på att man väljer en partner i respektive land.

Kassaflödet ser alltid ganska dåligt ut i rapporterna, men bilden ljuger en del. Bolaget väljer att låta kapitalet arbeta och snurrar pengarna i guldhandeln och i rapporterna syns detta som att rörelsekapitalet ökar. En del är väldigt oroliga för kassaflödet med tanke på att man har för avsikt att dela ut ca 30 % av kassaflödet från och med nästa år. Jag är inte orolig med tanke på att rapporterna sker en skev bild av kassaflödet när man hela tiden låter kassan arbeta. Om man kommer i närheten av årets mål på 7 miljoner skulle jag gissa på att utdelningen nästa vår blir 2-3 öre (troligen 2).

Av någon anledning är det åtminstone någon i varje forum som sprider uppgifter om att ledningen skulle vara oseriös. Senast idag var det en person på Börssnack och när han ombads att ge mer info så hade han ingen. Jag har tagit kontakt med flera som har påstått att det är ett fiffelbolag, blåser aktieägarna etc. Inte en enda har kunnat lämna någon som helst info. Självfallet kan man som utomstående inte garantera att något bolag är 100 % hederligt. Men om man pekar ut någon som ohederlig så är det, det minsta man kan begära att folk kan tala om vad det är för något som är tvivelaktigt etc. Om någon har uppgifter om olaglig verksamhet så fram med uppgifterna. Jag är den förste som gör en anmälan till relevant myndighet om det framkommer något som kan styrkas.

Värt att notera är att inga styrelsearvoden betalas ut och inte heller några jättelöner till ledningen. Det vore rimligen det första man skulle göra om man var ute efter att blåsa aktieägarna på pengar, det är ju en ganska enkel och tyvärr lagligt sätt att tömma ett litet bolag genom att ta ut för höga ersättningar. Liknande smutskastningskampanjer pågår tyvärr om en hel del andra bolag också.

Framtiden då? Jag tror nog att ökenvandringen pågår ytterligare ett tag när det gäller aktiekursen,

Men visst finns det stor potential om vd får rätt i sin optimism, men de stora kursrörelserna lär nog bli först under nästa halvår och fram till dess är det säkert betydligt lönsammare att botanisera ibland andra bolag.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?