Post entry

Hemcheck - TO

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det verkar råda en viss förvirring ibland oss, om vad som gäller för Hemchecks teckningsoption (TO). Jag tänker reda ut här varför det är ett klockrent köpläge i dessa som ger en möjlighet att komma in i aktien billigt.

Hemchecks teckningsoption handlas på First North under benämningen HEMC TO 1. Den ger innehavaren rätt att köpa 1 aktie i Hemcheck för varje teckningsoption.

Köpet sker till kurs 6 kronor under perioden 29 januari 2018 - 9 februari 2018.

Har man depå hos t ex Avanza eller Nordnet, så kommer den som har TO att bli påmind om man vill teckna eller inte.

Varför ska man äga TO i Hemcheck istället för stamaktien?

Sedan Hemcheck noterades så har TO handlats till rabatt.

Aktien ligger just nu i 10.95 kronor. TO handlas till 3,40 kronor. Den som köper TO har då rätt att köpa aktien till 9,4 kronor. 6 + 3,40 = 9,40 kronor. Ett köp i aktien via TO innebär alltså att man kommer in i Hemcheck 1,55 kronor billigare och tjänar därför en avkastning över 15%. Inte illa.

Vad händer då om aktien går ner? Låt säga att aktien faller till 8 kronor. Då har den som äger aktien förlorat 2.95 kronor från 10.95. Den som äger TO kan inte förlora mer än 3,40 kronor eftersom hen inte har betalt mer. I realiteten kommer TO att ha ett värde på minst 0,50 kronor om Hemcheck står i 8 kronor så förlusten blir ännu mindre. Alltså, går aktien ner är det bättre att ha TO.

Men vad händer om Hemchecks TO faller under teckningskursen 6 kronor? Jag då har den som köpt aktien på 10,95kr förlorat skillnaden. Låt säga att aktien står i 5.5 kronor. Då är förlusten 5,45kr. TO blir värdelös, MEN TO innehavaren har trots allt bara förlorat vad hen betalde för TO, d v s 3,40kr. Vill man då ha aktien så är det bara att köpa den i marknaden. Återigen en fördel att handla TO.

Vad händer om aktien går upp till 18kr? Den som har köpt aktien har tjänat 7.05kr. Den som har köpt TO till 3,40kr kan nu köpa aktien för 6kr och har då tjänat totalt 8,6kr. Återigen är det mycket högre avkastning i TO.

Hur högt kan TO gå innan det är för mycket relativt aktien. Så länge TO handlas billigare än aktiekurs minus 6 kronor är det bättre att ha TO. Dels för rabatten, men också för att man binder mindre kapital i sin position. Det ger möjlighet att köpa mer TO än aktier och på så sätt får man en större exponering i Hemcheck.

En ytterligare aspekt är det faktum att optioner som är in the money (ITM) har även ett tidsvärde som nu är ca 6 månader till teckning och borde get en premie på ca 20% av ITM värdet eller ca 1 krona.

En lathund. Om aktien står i XX kronor är TO köpvärd upp till YY kronor: Aktien 11kr TO köpvärd till 5kr Aktien 12kr TO köpvärd till 6kr Aktien 13kr TO köpvärd till 7kr Aktien 14kr TO köpvärd till 8kr Aktien 15kr TO köpvärd till 9kr Osv om aktien stiger ännu mer.

Utnyttja detta tillfälle.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?