Post entry

Julpaus

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jaha, så var det då dags igen för årets mest stressade helg. I år är dock helgen riktigt lång så jag hoppas att ni har tid att ägna er lite åt er själva också. Lite själslig kontemplation passar alldeles utmärkt så här på julen anser jag. Köpte idag en Bocelli CD åt mig själv när jag handlade lite klappar. Brukar bli lite sentimental så här på julen så jag får väl blanda lite med metal ifall jag börjar lipa allt för mycket. Det skall verkligen bli skönt med lite helg från börsen också, en börs som inte riktigt fallit mig i smaken i år. Förhoppningsvis blir det bättre nästa år, kanske redan under mellandagarna.

Portföljbolagen har ju fått rejält med stryk den senaste tiden. Trodde att jag köpte Precise och Thalamus på fyndnivåer men sedan dess har de fortsatt att sjunka, pressade av skatteplaneringar. Lustigt hur urblåst marknaden egentligen kan bli. Flera bolag handlas rejält under EK, bl.a. Thalamus som handlas hela 40 % under EK!! Jag har dock med intresse noterat att bolaget fått tre orders de senaste dagarna som totalt uppgår till 60 MSEK. Samtliga skall levereras under nästa år och den mest uppseendeväckande är att 53 MSEK av ordervärdet varit orders till dotterbolaget P to P som ifjol uppnådde en omsättning på 73 MSEK. Det ser alltså ut som att Thalamus förvärvat en guldkalv i full språng uppåt i värdekedjan. Det som även är anmärkningsvärt är att P to P presterar goda ebit-marginaler (12 % ifjol). Affärsområdet Operations där P to P ingår omsatte under årets nio första månader 110 MSEK med ett rörelseresultat på 11,7 MSEK. Beaktar man att dagens börsvärde för Thalamus uppgår till ca 70 MSEK så känns aktien ”en aning förmånlig, kanske?”. Mindre produktfokus och mer konsultverksamhet skall även förbättra rörelsemarginalen för koncernen till 10 % under Q1 nästa år, enligt VDn. Detta ser ju ut att lyckas tack vare den starka orderingången för konsultbolaget P to P. Det som hackar till lite i lönsamheten är dock Fiberdata Integration som går ordentligt back men omstrukturering pågår och tror man på VDn är ju aktien superbillig. Märkligt är det även att aktien inte reagerat på de nyheter som kablats ut från bolaget. Ytterligare fick Precise Biometrics en liten order ”igen!” idag. Det cirkulerar även rykten om att en NID-order (national ID-kort) kommer att offentliggöras under mellandagarna. Aktien gäspade dock som vanligt. Jag fattar faktiskt ingenting men börsen fokuserar väl på julskinkan just nu så jag får väl hoppas att den blir lite gladare tills surströmmingen!

Jag får väl avsluta som ”Kalles farsa” med att saunan väntar med en kall öl. Idag blir det dock en åländsk, nämligen Stallhagen, rekommenderas!

Önskar er alla en riktigt GOD JUL!

Mvh Kim

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?