Post entry

Intervju med Redeyes stockpicker

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Jag tänkte fullfölja min intervjuserie med att ställa några frågor till Redeyes främsta stockpicker. Jan Glevén har förvaltat de framgångsrika portföljerna Trends och Top Picks i drygt fem år. Varje år har han slagit börsindex med råge.

Under 2010 har exempelvis Top picks gått 33 procent bättre än index och under 2009 gick portföljen upp 86 procent jämfört med börsens 47 procent. Portföljen har även presterat bättre än börsen under nedgångsår.

Har du något ”recept” som ligger bakom din stockpicker-framgång?

Lite skämtsamt kan man säga att det går ut på devisen ”att tänka fritt är stort att tänka rätt är större”. Bakom de beslut som görs finns ett analysunderlag vilket ligger till grund för valet av aktie. Således kan risker och potential bedömas vilka är centrala begrepp för mig vid beslut. Jag gör alltid en bedömning utifrån en fundamental värdering sen tillkommer förståelse för komposition av aktier. Fördelen med att ha analyserat flera branscher gör även att man lär sig känna igen vilka variabler som är nyckelvärdedrivande.

Vad tror du är det mest klassiska misstaget vad gäller stockpicking?
Först skulle jag nog vilja säga att det inte är farligt att begå misstag under förutsättning att man snabbt rättar till de. Ett klassikt misstag är att ha en felaktig uppfattning som sen inte omvärderas.

Redeye lanserade en Iphone-app i förra veckan där man kan lista sina favoriter. Vilka bolag har du valt som favoriter i appen?

Jag har lagt till H&M och WeSC som favoriter. Dels för att jag följer bolagen men även för att det skrivs mycket kring de vilket gör det intressant att följa med. För tillfället föredrar jag H&M. Förväntningarna inför Q3-rapporten var allt för högt uppskruvade. Nu har estimaten kommit ifatt och efter kurskorrigering känns aktien åter intressant. The ”cotton case” (skenande bomullspriser) har diskonterats samtidigt som effekterna av det inte behöver bli så stora som befarat vilket medför en viss överraskningspotential. Historiskt har bolaget växt med 12 procent i snitt per år vilket är en nivå som bolaget nu åter är på spåren efter en tidigare tillfällig svacka. Värderingen är även attraktiv på dessa nivåer (P/E-tal på 18x 2011). Aktien erbjuder bra balans mellan risk och potential. Jag tror även att jag ska lägga till Marine Harvest som favorit. Det är ett intressant norskt bolag som jag vill lära mig mer kring.

Vilka bolag skall man akta sig för?

Med risk för att bli impopulär så väljer jag att akta mig för bioteknikaktier. Jag anser att risken är för hög och projekten tenderar att dra ut på tiden vilket gör att man som investerare får räkna med en lång investeringshorisont. Rent generellt gäller även att otydliga affärsideér och ett svagt management över tid även tenderar att färga av sig på aktiekursen.

Vad vill du se för funktion i en kommande uppdatering av Iphone-appen?

Det skulle vara välkommet om en kommentarfunktion lades till. Sen ser jag ju gärna även att våra Top Picks läsare ska kunna komma åt sina analyser via appen.

Läs mer om Redeyes portföljer: http://www.redeye.se/portfoljer/

Ladda ned Redeyes gratis-app för Iphone och Ipod Touch här: http://itunes.apple.com/se/app/redeye/id401130445?mt=8

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?