Post entry

Husqvarna - lämplig portföljkandidat

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Husqvarna B 47 kr

Passa på att inhandla bolaget nu. Kursnedgången på sju procent må vara motiverad på kort sikt, men i ett längre perspektiv så är Husqvarna billigt.

En enkel kalkyl kan utgå från att vinsten hamnar på 1,60 kr för 2009. Det ger ett P/e-tal på 30. Men med lite sifferbollande så inser man att Husqvarna lätt kan tjäna dubbelt mer än detta under ett normalår. Dessutom så är både nettoskulden och skattesituationen gynnsam. Det behövs ingen tillväxt i kalkylen, för att räkna hem bolaget på nuvarande aktiekurs.

Normalåren innan finanskrisen tjänade bolaget regelbundet över 4 kronor. Det ger ett P/E-tal kring 11.

Dagens rapport bekräftade att man tagit marknadsandelar på gräsklipparna, och att detta ser ut att hålla i sig. Husqvarna är på offensiven, och ser ut att kunna försvara sina marknadspositioner.

Beträffande prispressen, så är det överlag tufft. Ett antal konkurrerade märken nafsar i hälarna. Husqvarna vinner på sitt varumärke, i kombination med storskalfördelar. Jag tror inte att man skall förvänta sig någon omedelbar tillväxt, varken på marginalerna, eller på försäljningsvolymen. Den riktiga återhämtningen kommer att dröja ännu något halvår. Husqvarna generarar normalt ca 75 procent av sitt resultat under det första halvåret. De kommande kvartalen är därmed mer avgörande, än dagens rapport.

Besparingsplanen fortlöper med nya uppsägningar, det innebär att kostnadsmassan hela tiden sjunker, samtidigt som konjunkturuppgången närmar sig. Botten åren torde ligga "bakom".

Jag anser att Husqvarna är köpvärt upp till 61 kronor, under nuvarande situation, och bedömmer dagens nedgång, som en överreaktion. Förväntningarna på företaget är låga, och det ger ett gynnsamt utgångsläge.

Det finns en viss förhoppning om att materialpriserna kan komma att bli lägre, och det gynnar Husqvarna. För närvarande är rörelsemarginalen kring 8 procent. Skulle den åter stiga mot ett tvåsiffrigt tal, då finns det mycket mera att hämta i den här aktien.

Husqvarnas försäljning är starkt väderberoende, men det har knappast inverkat på resultatet under detta kvartal. Lågkonjunktureffekterna är det som drar ned.

........

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?