Post entry

Imint, licensavtal & vinster

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Det finns många tankar kring hur de kommande intäkterna för Imint kan se ut och vad de ska baseras på. Det finns en del olika information att tillgå och att ta hänsyn till för att ta fram ett estimat. Nedanstående info breddar förhoppningsvis underlaget för detta.

Ersättningen till Imint

VD har upprepade gånger understrukit att det inte finns en fast modell för hur ett licensavtal är uppbyggt. Många faktorer spelar in och det är alltid helhetsbilden av ett licensavtal som räknas. VD sa även på senaste stämman avtalen är baktunga. CFO/COO har dessutom sagt att många placerare tolkat det som att Imint enbart skriver avtal baserat royalty och så är inte fallet.

När det gäller royaltydelen av licensavtalet så kan den baseras på t ex varje såld enhet – antingen rak eller enligt trappstegsmodell , en utspridd klumpsumma eller själva verkshöjden - dvs hur pass mycket bättre mobilen blir, etc, etc. Royaltydelen är alltså inte uppbyggd efter en fast struktur. Tilläggsfunktioner som t ex extra ljus- eller kontrast-hantering till stabiliseringen ger också ett annat snittpris.

Mig veterligen är de nedanstående två uppgifter de som finns uttalat från Imint angående royalty per såld enhet.

  • 2015 den 3 November sade Lifvendahl att man ligger "10-50 cent väldigt grovt räknat" per såld mobil.
  • 2016 i Januari skrev Lifvendahl i ett mailsvar 5-50 cent. 5 cent avsåg då riktigt stora volymer på en mogen marknad: http://s000.tinyupload.com/?file_id=41383413871765789182

.

Genomsnittlig royalty per mobil

När det talas om ersättningsnivå per mobil för bolaget så blir denna alltid ett genomsnitt av samtliga avtal. Ersättningsnivån beror till stor del på mixen av små och stora avtal. Där stora smartphonetillverkare normalt kan förhandla sig till lägre royaltynivåer än de små som vanligen betalar väsentligt mycket mer. Nu när Imint är inne i en kraftig expansion är mixen mycket svår att bedöma bara ett halvår framåt. Det enda man vet är att Imint sagt att man vill ha avtal på stora volymer samtidigt som man också vill jobba med små mer lättarbetade kunder som också kan fungera som utvecklingspartners

När det gäller ersättningsnivåer verkar det lämpligt att ta in siffrorna från Redeyes analys i ekvationen också. Jag utgår ifrån att priserna avser grundstabilisering utan tilläggsprodukter i form av ljushantering, kontrast etc.

Indikerade ersättningsnivåer

2015 Nov Lifvendahl: 10-50 cent grovt räknat.

2016 Jan Lifvendahl: 5-50 cent

2017 Redeye för 2017: 9 cent

2017 Redeye för 2018: 6 cent

.

Slutsatser av det man kan se hittills

Med tanke på Huaweis rapporterade försäljning av Mate 9 och Imints Q1 rapport så ser ersättningen emellertid ut att vara högre än genomsnittet från Redeye. Man kan också fråga sig om Redeye tagit med tilläggsfunktioner till stabiliseringen i sina estimat för framtiden.

Kan man komma fram till en royaltynivå som gör det meningsfullt att bygga en framtida prognos på för närvarande? Q2 och framförallt Q3 rapporten kommer att ge ett bättre underlag eftersom det då finns fler modellserier samt små och stora märken med pågående försäljning.

Men Imint har nu så pass stor intäktsbas att man med största sannolikhet kan utgå från att Imint är ett vinstdrivande bolag inom 6 månader. Enligt VD är Auto Curate redo att säljas senast då men det ekonomiskt mycket intressanta autozoom finns då redan på marknaden.

Imint & Redeyes analyser

Imint har Corporate Broking tjänsten hos Redeye. Där ingår också bl a filmade småbolagsdagar, intervjuer, earning calls, PM och analyser. Hittills har Redeye varit de enda som gjort professionella analyser av Imint. Det ligger både i redeye-analytikernas och Imints intresse att dessa analyser speglar verkligheten i möjligaste mån. Normalt har en analytiker kontakt med bolaget för att få svar på olika frågor. Sannolikt ger Imint ett mer utförligt underlag till redeyes analytiker än vad man hittills haft möjlighet att ge marknaden.

VD sade redan 2015 att man vet väl hur mycket man kan ta betalt för olika produkter. Imint har alltså kunskap om vad tillverkarna är beredda att betala och detta står förstås i relation till hur olika andra sorters mjukvaror betalas av tillverkarna. T ex kan Imint gå in i detalj på hur marknaden ser ut angående ersättning för mjukvaror. Detta som ett exempel på hur Imint kan guida analytiker utan gå utanför ramarna för vad som är tillåtet. Således blir det möjligt för en analytiker att uppskatta ersättningsnivåer för t ex Autozoom.

Från Redeyes analys

Man kan lägga märke till att trots att Redeye räknar på mycket låga nivåer så kommer man fram till en försäljning om 94 Mkr nästa år, och genomsnittlig nettovinst om 75 Mkr för de tre kommande åren vilket borde motivera ett börsvärde om 1,5 mdkr, eller 170kr.

Ett större kliv sker år fyra. Vilket börsvärde ska man tänka sig vid 134 Mkr i nettovinst? En rätt så okontroversiell PE-nivå om PE 20-25 skulle ge ett börsvärde om 2,7 till 3,3 miljarder kronor. Dvs 303kr till 379kr per aktie. Från nuvarande kursnivåer blir det ökning om 7-9 gånger på fyra år. Genomsnittligt ger det en fördubbling varje år i fyra år.

Man kan göra det enkelt för sig och använda sig av Redeyes analys tills vidare. I jämförelse med befintlig information är emellertid antal mobiler och PE-tal för låga. Dessutom bygger analysen på att marknadsandelen för Vidhance Video Stabilization utgör 2,5% av marknaden 2018. Det är en liten marknadsandel för en marknadsledande produkt och som blivit bekräftade av världens näst största märke Huawei samt t ex ett etablerat teknikföretag som Sharp. Man får också lägga till den vikt mobiltillverkarna fäster vid konkurrensmedlet att erbjuda konsumenterna möjlighet att spela in bra video.

Hittills har analytikerna uppdaterat analysen med inte ändrat siffrorna. Det mesta pekar på att Q2 & Q3 rapporterna kommer att göra det nödvändigt att prognoserna revideras - åtminstone avseende antal mobiler. Men även om den befintliga analysen visar stor försiktighet så ger den underlag för en kraftig kursökning. Kanske utgjorde detta ett av skälen till att Imint var Avanzas affärsförslag den 16 Maj, efter en stängning på 45kr dagen före.

Imints utveckling går mycket bra och det går väldigt snabbt. Det skulle behövas mycket övertygande bevis för att komma fram till att den positiva utvecklingen för bolaget skulle stanna av framöver. Trots avtal som ska genomföras och stort tryck från kunder som vill göra utvärderingar så väljer bolaget att inte bli helt uppslukade av detta, utan man lägger också resurser på forskning kring nya produkter vilket visar att Imint även har blicken riktad framåt.

Senaste analysen från Redeye. https://www.redeye.se/company/imint-image-intelligence/535049/imint-expecting-exciting-2017

(Följer man ovanstående länk så kan man bl a se en av analytikerna skriva: "We believe Imint has the technical and operational prowess to attain a relatively high penetration in the consumer market for smartphones." Jag tänker mig att det innebär en större marknadsandel än de 2,5% för 2018 eller 5% för 2019 som man har i sin analys för närvarande.)

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?