Post entry

Impact Coatings - genombrott

Please note: Community posts are written by its members and not by Redeye’s research department. As a reader you’re always encouraged to critically analyze the content.

Dagens nyhet från Impact Coatings (IC) att man har sålt 2 st InlineCoater 500 samt slutit en avsiktsförklaring att sälja ytterligare 18 st är ett stort genombrott. Jag vill hävda att genombrottet egentligen har kommit mycket tidigare än så men ibland måste marknaden få flera påminnelser för att förstå.

Ordervärdet är 30 mkr på de två beläggningssystemen med service och merförsäljning på lika mycket under 5 år. IC uppger att ordervärdet, om man säljer de andra systemen också, är 250-500 mkr. Detta är enorma summor för ett bolag som omsatte drygt 10 mkr under 2008 (9 månader). Vem kunden är är okänt än så länge.

Jag har följt bolaget länge, ibland som ägare och ibland som åskådare. Innan dagens order ägde jag en ok mängd aktier men passade på att öka idag trots uppgången. Som kuriosa kan jag nämna att jag ägde bolaget i dess begynnelse när kursen låg och harvade runt 10-15 kr. Ivrigt påhejad av mig och Mr Jinx så började bolaget sedan så smått att röra sig. Till en början rätt modest men sen vet de flesta att det gick undan, kanske lite för fort... :)

Jag tror att detta bolaget har chansen att bli ett nytt stort svenskt teknikföretag/industriföretag, något vi inte har fått fram i Sverige de senaste åren. Många av våra storbolag startades för 50-100 år sedan och det är sannerligen på tiden att det kommer nya för att driva på sveriges export.

Att räkna på siffror för detta bolag är svårt då det aldrig har framgått några marginaler från delårsrapporter. Det har inte funnits några siffror att räkna på. Det nämns heller aldrig något från bolaget. Dagens pressmeddelande kan dock ge intäkter på 500 mkr under en femårsperiod.

När det gäller omsättningen framöver vill jag inte spekulera men jag tror att ordrar lär trilla in rätt frekvent framöver då bolaget har många bollar i luften. Dagens order och de man erhållit tidigare är mycket bra referensordrar. Intresset för bolagets teknik verkar öka stadigt.

Marginalen är svår att förutse. Bolagets forskning/utveckling och unika teknik och de fördelar som kunderna erhåller bör generera höga marginaler. Man bör/kan ta bra betalt då produkter och tjänster ger ett stort värde för kunderna och man har lagt ner mycket pengar för att ta fram dom. Positionen på marknaden är stark och som marknadsledare ska man kunna ta bra betalt. Jag ser marginaler mellan 20-30% på sista raden som helt realistiska.

Det är lätt i bli lyrisk över potentialen i bolaget. Radar upp några intressanta punkter, utan inbördes rangordning, som jag lägger vikt på i min investering i bolaget.

1. Bolagets har en mängd olika användningsområden för sina produkter och tjänster. Ordrar har erhållits inom flera av bolagets områden vilket visar på en enorm bredd.

2. Att guldpriset ligger över 900 dollar gör inte maxfas mindre intressant.

3. Enorm tillväxtpotential om man kan knyta till sig mobiltelefontillverkare. Vågar inte ens räkna på intäkterna om volymproduktion kommer igång.

4. Finansiell styrka att klara en kraftig expansion.

5. Stark ledning med stort ägande i bolaget. Ledningen har hållit vad de har lovat så länge jag har följt bolaget. Jag känner mig trygg i deras sätt att sköta bolaget.

6. Bolagets kunder verkar vara intresserade av IC trots lågkunjunktur vilket får mig att tro att nyttan för kunderna är mycket hög.

7. Det finns en mängd ytterligare att ta upp men jag kommer inte på mer nu. Får göra en mer ingående analys vid ett senare tillfälle när det finns lite siffror att räkna på. Vill ni läsa på mer om bolaget och dagens pressmeddelande så gå in på bolagets hemsida, www.impactcoatings.se

I takt med min tro att konjunkturen vänder andra halvåret 2009 så tror jag att IC kan bli en utmärkt investering. Ser det inte som en omöjlighet att IC kan bli ett svenskt storföretag inom 3-5 år.

Frågan är dock om bolaget får stå på egna ben så länge. Lär finnas många intresserade och förvärvssugna "industrijättar" därute när kreditmarknaden tinar upp.

0 comments

You need to to read and post comments.

Does this article violate Redeye’s Rules & Guidelines?